Genel

Kuzey Marmara Otoyolu'nun çalışmalarında yaşanan sorunlar mecliste!

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Denizli Mahallesi'nde Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları nedeniyle yaşanan sorunların çözümü TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Tükkan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...  

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türrkan, Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Denizli Mahallesi'nde Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları nedeniyle yaşanan sorunların çözümüne ilişkin soru önergesi hazırladı. Türkkan, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Tükkan, ''Kocaeli Gebze’ye bağlı Denizli Mahallesi sakinleri, devam eden Kuzey Marmara Otoyolu çalışmaları nedeniyle ciddi bir mağduriyet yaşamaktadır. Osmangazi Köprüsü’nün bağlantı yolu yakınında yer alan üst geçidin betonarmesi yapılmış ancak asfaltlanmamıştır. Bu üst geçit şu anda vatandaşın kullanımına kapalıdır.151 kilometrelik üstgeçit açılmadığından dolayı başka alternatif yollan bulunmayan Denizlililer tarımsal alanlarına, çiftliklerine ulaşmakta büyük sorun yaşamaktadır.

Otoyolun yapım işini üstlenen Limak İnşaat’a ait ağır vasıtalar Denizli Mahallesindeki bahçe yollarını servis yolu olarak kullanmaktadır. Bu yüzden bahçe yollarındaki çökmeler nedeniyle doldurulan taş malzeme, yol haricinde bahçelere taşmış durumdadır, köylüler bahçelerine girememekte, tarım yapamamakta ve bahçelerini kullanamamaktadır'' diye konuştu.

Tükkan, şu açıklamalarda bulundu: ''Bölgede 147 kilometre boyunca kurulan mıcır santrali gürültü kirliliğine neden olmakta ve bu santralin çevreye bıraktığı taş tozları tarım alanlarını, bahçeleri zarara uğratmaktadır. Bu nedenle. Denizlililer ürün yetiştiremez hale gelmiştir. Mıcır santralinin faaliyetinin durdurulmasının gündemde olduğu kendilerine söylenmesine rağmen santral hala çalışmaya devam etmektedir.''

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türrkan'ın soruları:
1- Denizli Mahallesi’nde yaşayanlara bir an önce açılmasına ihtiyaç duyduğu, Osmangazi Köprüsü’nün bağlantı yolu yakınında yer alan üst geçidin asfaltlanması ne zaman yapılacaktır? Bu üst geçit kullanıma ne zaman açılacaktır?

2- 151 kilometrelik üst geçidin açılmaması nedeniyle başka alternatif yollan bulunmayan ve tarım alanlarına, çiftliklerine ulaşmakta büyük sorun yaşayan Denizlililerin, bu üst geçit açılana kadar mağduriyetlerinin nasıl giderilmesi düşünülmektedir? Mağduriyetlerini giderici bir düzenleme ya da alternatif başka bir yol yapılması gündemde midir?

3- Otoyolun yapım işini üstlenen Limak İnşaat’a ait ağır vasıtaların Denizli- Mahallesi’ndeki bahçe yollan dışında kullanabileceği başka bir servis yolu yok mudur? Bu yolu kullanan bu vasıtaların Denizli mahallesindeki insanımızın adeta geçim kaynağı olan tarım alanlarına, bahçelerine zarar vereceği daha önce düşünülmemiş midir?

4- Bahçe yollarındaki çökmelerden dolayı doldurulan taş malzemenin yol haricinde bahçelere taşacağı, bu nedenle köylülerimizin tarım yapamayacak hale geleceği ve bahçelerini kullanamayacağı hesaba katılmamış mıdır?

5- Köylülerimizin bu mağduriyetlerinin giderilmesi düşünülmekte midir? Bu konuda köylülerimizin tarım alanlarını ve bahçelerini eskisi gibi kullanabilmesi için nasıl bir çalışma yapılacaktır?

6- Limak İnşaat’m servis yolu olarak kullandığı bu yolların eski asfalt haline getirilmesi düşünülmekte midir? Bu ne zaman gerçekleştirilecek, Denizlililerin bu mağduriyeti ne zaman giderilecektir?

7- Denizli Mahallesi’ni de içine alan bölgede 147 km boyunca kurulan mıcır santrali kurulmadan önce bu santralin çevreye ve insanlığa vereceği zarar hesaba katılmış ve bu konuda tedbir alınmış mıdır? Alınmışsa bu tedbirler nelerdir?

8- Mıcır santralinin çevreye bıraktığı taş tozları nedeniyle tarım alanları, bahçeleri zarara uğrayan ve ürün yetiştiremez hale gelerek geçim kaynağından olan Denizlililerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?

9- Bu santralin durdurulmasının gündemde olduğu kısa süre önce kendilerine söylenmesine rağmen santral neden hala çalışmaya devam etmektedir? Mıcır santrali faaliyetine ne zaman son verecektir?

10- Köylülerimizin yaşadığı mağduriyetler ile ilgili olarak Bakanlığınızca Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülmesi düşünülmekte midir?