Genel

Kuzu, 'çamur Kurutma' ihalesi davasını kazandı

çiğli'deki arıtmada çıkarılan çamurun bertarafıyla ilgili ihaleyi Kamu İhale Kurumu iptal etti. Ayrıca kurumun ihaleye almasını engellediği Kuzu Toplu Konut davayı kazandı

çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ndeki çamurların doğaya zarar vermeden toplanması ve kokunun önlenmesini hedefleyen 'çamur Kurutma ve çürütme Tesisi' ihalesi, Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından geçtiğimiz haftalarda iptal edildi.

İZSU Genel Müdürlüğü bir yıldır süren ihaleyi 2010 Aralık ayında sonlandırdı. İhaleyi 27 milyon 643 bin 17 euro teklif veren Passavant Roeduıger Gmbh-Aker İş Ortaklığı kazandı. Proje çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nden çıkan günlük 800 ton çamurun bertarafını öngörüyordu. Bu sayede çamur kaynaklı kokunun da önüne geçilecekti. Ancak ihaleye katılanlardan Lidya Yapı Sanayi ve Ticaret Limited şžirketi, KİK'e itirazda bulundu. KİK 9 Kasım 2010'daki itirazla ilgili ilk değerlendirmesinde sıradışı uygulamaya imza attı. KİK, hem İZSU Genel Müdürlüğü'nü hem de itiraz eden firmayı karşılıklı görüşmeye çağırdı. 25 Kasım'da İZSU heyeti Ankara'ya gitti.

çİFTE DARBE
KİK'in düzenlediği toplantıda itiraz eden firma yetkilileri de yer aldı. Lidya Yapı'nın itirazını haklı bulan KİK, ihaleyi iptal etti. İZSU Genel Müdürlüğü gerekçeli kararın ellerine ulaşmasının ardından tam konuyu yargıya taşımaya hazırlanırken, bu kez başka bir düğüm ortaya çıktı. çünkü KİK'in ihaleye katılmasını engellediği Kuzu Toplu Konut, açtığı davayı kazandı.
İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, 'KİK'in ihaleyi iptal eden kararını idare mahkemesi tarafından bozdursak bile sonuç değişmeyecek. çünkü KİK'in, Kuzu Toplu Konut'u ihale dışı bırakan kararını mahkeme iptal ettiği için ihale geçirsiz sayılacaktır. Bunun için KİK kararını yargıya taşıyıp zaman kaybetmek yerine, yeniden ihale hazırlıklarına başladık. KİK'in hatalı kararı İzmir'e 10 ay kaybettirdi' diye konuştu.

Süreç nasıl gelişti
İhaleyi yapan komisyon, ön yeterlilik alan 9 firmayı belirlerken ihalede teklif veren Kuzu Toplu Konut İnşaat Limited şžirketini de yeterli buldu. Warotec GMBH-Kaya İnşaat ile başka bir firma, idarenin kendilerini haksız yere elediğini öne sürerek KİK'e itirazda bulundu. KİK, Temmuz 2010'da firmaların yaptığı itirazları reddederken, Kuzu firmasının İSKİ'den aldığı iş deneyim belgesinin yeterli olmadığına hükmetti ve firmanın değerlendirme dışı bırakılmasına karar verdi. Kurul kararları ihaleyi yapan idareyi bağlayıcı nitelikte olduğu için İZSU, Kuzu Toplu Konut'u değerlendirme dışı bıraktı. Ardından da ihale sürecine devam edildi. Bu arada Kuzu İnşaat KİK kararını yargıya taşıdı. Ankara 1. İdare Mahkemesi, Kuzu İnşaat'ın başvurusunu haklı bularak KİK kararını Aralık ayı içinde iptal etti. Bunun üzerine KİK, hatalı kararını kaldırmak zorunda kaldı. Kuzu Toplu Konut ise, teklif verme süreci geçtiği için ihaleye dahil edilemedi. Bu arada KİK, devam eden ihale sürecine ilişkin de Lidya Yapı Firması'nın itirazını haklı bularak Passavant Roeduıger Gmbh-Aker İnşaat İş ortaklığının aldığı ihaleyi iptal etti.

Tesiste koku kontrol sistemi olacaktı
çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında kurulacak 'çamur çürütme ve Kurutma Tesisi hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona ulaşan çamur miktarını yaklaşık 6 kat azaltarak 120 tona düşürecekti. Yüzde 90 oranında kurutulmuş hale de getirilecek çamur, 'toprak iyileştirici' olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında kullanılabilecekti. çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaza dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacaktı. Ayrıca kokuyu önlemek için kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacaktı.
ERTAN GÜRCANER/YeniAsır