27 / 04 / 2024

Kuzu karkas eti ihracat yetkisinde Et ve Süt Kurumu'ndan şok karar!

Kuzu karkas eti ihracat yetkisinde Et ve Süt Kurumu'ndan şok karar!

ESK, yıl sonuna dek 5.000 tonluk kuzu eti ihracat yetkisinin yerine getirilemeyeceğini duyurdu. İhracat yetkisini kullanmama kararının arkasında yükselen piyasa fiyatlarını işaret etti. İhracat kararı alındığında kuzu eti kesim fiyatları son iki hafta içinde 10 lira üzerinde bir artış görmüştü.



Et ve Süt Kurumu, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen 5 bin tonluk kuzu karkas eti ihracat izni konusunda bir açıklama yaptı.  Kurum, kırmızı et sektöründeki regülasyonu sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar çerçevesinde 2023 yılı sonuna dek geçerli olacak küçükbaş karkas eti dış satım izni aldıklarını belirtti. Ancak piyasa koşullarının herhangi bir müdahaleyi zorunlu kılmadığına dikkat çekerek bu ihracat yetkisinin şu an için kullanılmayacağını duyurdu.

“Piyasa şartlarını göz önünde bulundurduğumuzda küçükbaş karkas eti ihracat yetkimizi kullanamıyoruz”

Küçükbaş hayvan fiyatlarının düşüş yaşaması sebebiyle, kuzu karkas eti için ihracat izni verildi. Bu kararın yurt içindeki küçükbaş hayvan fiyatlarını üreticileri için olumlu olması amaçlanıyordu. İhracat izni üreticiler tarafından memnuniyetle karşılanmış olup kuzu kesim fiyatlarında da 10 lira üzerinde bir artış yaşanmıştı. 

Kuzu karkas eti ihracat yetkisinde Et ve Süt Kurumu ndan şok karar!

Kurum, "2023 yıl sonuna kadar sürecek olan küçükbaş karkas eti ihracat iznimiz olmasına rağmen piyasa koşulları şu an için ihracata gitmeyi gerektirecek bir seviyede değil. Hem üreticinin hem de tüketicinin çıkarlarını dikkate alarak piyasa dinamiklerini yakından izlemeye devam edeceğiz" dedi. ESK, ihracat iznini şu an için kullanmayacağını ve piyasa şartlarını dikkatle takip etmeye devam edeceğini belirtti.

Fiyatların artışı, ihracat yetkisinin kullanılmaması sayesinde durdurulmuş olsa da, maliyetlerin büyük oranda düşeceği beklenmiyor. Bu durumun ana nedeni olarak, ülkedeki hayvan sayısının önemli ölçüde azalmış olması gösteriliyor.

Koyun ve keçi sayısında azalma

TÜİK'in son verilerine göre, Haziran ayı sonunda küçükbaş hayvan sayısı geçen yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 4.7 düşüş göstererek 42,565,000 başa geriledi. Aynı şekilde, keçi nüfusu da yüzde 7.5 azalarak 10,709,000'e indi. Önümüzdeki dönemde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısındaki düşüşünün et fiyatlarının yükselmesine yol açması bekleniyor.

Et Süt Kurumu Polonya’dan sığır eti ithal edecek! Kilosu 195 liradan satılacak!

Kurban pazarlarında satılmayan hayvanları Et ve Süt Kurumu alacak!

Süt üreticileri yem fiyatlarında düzenleme bekliyor!


Geri Dön