Kuzu Limanı'na sintine depolama ve arıtma tesisi yapılacak mı?
Kuzu Limanı'na sintine depolama ve arıtma tesisinin yapılmasıyla ilgili Haziran sonu haberler çıkmıştı. Ancak başlatılan imza kampanyasıyla Çanakkale Valiliği de devreye girdi ve konuyu Bakanlığa iletti...
Gökçeada’nın giriş noktası Kuzu Limanı’na, sintine depolama ve arıtma tesisi yapılacağı Haziran sonu ortaya çıkmıştı. Özel İdare’nin mülkiyetinde olan alan üzerinde yapılması planlanan sintine depolama ve arıtma tesisi için Marinpak şirketiyle daha önceden anlaşılmıştı. Ancak sonrasında mahkeme kararıyla mülkiyet Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne geçmişti. Mülkiyet değişikliğiyle eski sözleşmeler iptal olurken süreç yeni bir boyut kazanmış ve tesis yapımına izin verilmişti.
Bu izinle birlikte 'Gökçeada’nın girişindeki Kuzu Limanı’na, sintine depolama ve arıtma tesisi kurulmasın!' diye bir imza kampanyası başlatıldı. Çanakkale Valiliği de konuyla ilgili "Gökçeada Kuzu Limanı’na Sintine Depolama ve Arıtma Tesisi Kurulması” Valiliğimizce de uygun görülmemekte olup konu ilgili Bakanlığa da iletilmiştir. Ayrıca tesis ile ilgili çalışmalar Gökçeada Belediyesi tarafından yürütülmektedir. Bilginize…" açıklaması geldi.
Haziran sonunda alınan kararın haberi için tıklayınız
İşte imza kampanyası:
Kime:
İdris Güllüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Çanakkale Valiliği, Çanakkale Valiliği
Sayın Ünal Çetin, Gökçeada Belediye Başkanlığı
Gökçeada Belediyesi Beyaz Masa
Gökçeada Belediyesi Halka İlişkiler
Gökçeada’nın girişindeki Kuzu Limanı’na, sintine depolama ve arıtma tesisi kurulmasına izin vermeyin lütfen!
Saygılarımla,
[Adın]
Gökçeada’nın girişindeki Kuzu Limanı’na, sintine depolama ve arıtma tesisi kurulacağı ortaya çıktı. Her yanlış iş gibi sessiz sedasız ve 1. derece SİT alanı olmasına rağmen ÇED süreci de kamuoyundan gizlenerek…
Türkiye’ nin tek organik adası olarak, geleceğini organik tarıma ve turizme bağlayan mavi ve yeşilin huzuru bir adadır Gökçeada. Estikçe kekik kokularını savuran rüzgarı da özeldir.
Bu proje uygulanırsa, rüzgar estikçe kekik yerine sintine kokusu savrulacak, bu özgün kokuyu kaybetmeye değer mi ?
Cittaslow, İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Cittaslow, Slowcity " Sakin Şehir " anlamında, Yavaş Hareketi'nin bir parçası olarak bilinmektedir. Slow Food hareketini kentsel boyuta taşımak amacıyla kurulmuştur. Birliğe üye seçilenlerin Cittaslow felsefesine uygunluğu denetlenmektedir. 28 ülkede 182 üyeye sahiptir. Bu üyelerden biri de Gökçeada’ dır. Bu kötü proje kararı Gökçeada’ nın bu üyeliğine zarar vererek, üyeliğinin iptaline sebep olacaktır. Uluslararası Bilim Komitesi tarafından bu tanınmayı yakalamışken kaybetmeye değer mi ?
‘’ İmbroz / İmroz / Gökçeada ‘’
Tüm dünya, tarihsel, kültürel, ekolojik özel bölgeleri el üstünde tutarak özenle korur. Burada katman katman birikmiş, tarih, kültür, bioçeşitlilik zenginliklerimizi gözler önüne sererken, bu kötü proje ile yavaşca gözlerden ırak olmaya değer mi ?
‘’ Organik ada Gökçeada ‘’
Türkiye’ nin tek organik adası olarak belirlenmişken, organik tarım ve turizm teşvik yönünden de adanın imar planları da bu yönde belirlenmişken, bu kötü projeler ile ada halkının geçimini ve geleceğini sıkıntıya sokmaya, emek veren organik yatırımcılarını küstürmeye değer mi ?
‘’ Organik Mutlu Keçiler Çiftliği Gökçeada ‘’
Tüm organik üreticileri gibi,burada mutlu olacaklarına söz verilen keçilerin özel isimleri yoktur,tek tek kulaklarındaki küpe numaraları ile anılırlar. Organik ada Gökçeada' da yaşayan tüm canlara vaat edilenin aksi hayatı dayatmaya, mutluluklarını bozmaya değer mi ?
‘’ Gökçeada Sualtı Parkı ‘’
Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından Gökçeada Sualtı Parkı Türkiye'nin ilk sualtı parkı olma ünvanına sahiptir. Kirlenmemiş ve bozulmamış doğasıyla Gökçeada bir deniz müzesi gibidir. Akdeniz ve Karadeniz arasındaki deniz canlılarının geçiş yolu üzerinde olduğu için ada civarında zengin balık yatakları bulunur. Birçok deniz canlısı bu bölgede üreme ve yumurtlama dönemlerini geçirir.Bu kötü proje ile ne Gökçeada civarında koruma altına alınmış deniz canlılarını ne de feribotlara eşlik eden sevimli fokları, yunusları artık görmemeğe değer mi ?
Sebepler çok ama en azından bu sebeplerden dolayı Kuzu Limanı’ na yapılması düşünülen sintine depolama tesisi yapılmamalıdır. Hukuki süreç başlatılmalıdır. İdare Mahkemesi'ne iptal davası açılmalıdır.
Çanakkale Kepez’ de bir atık kabul tesisi var iken, yoğun deniz ulaşımından bu kadar uzak bir noktaya ikinci bir tesisin yapılmasını istemiyoruz.
SİNTİNE nedir ?
Sintine, gemilerdeki kirli sulara deniyor. Bu kirli suyun içinde makine yağından bulaşık suyuna, kanalizasyondan sıvı yiyecek artıklarına kadar her şey bulunuyor. Gemi yoluna devam ederken ortaya çıkan bu kirli sular, geminin alt bölümünde biriktiriliyor, sonra da arıtma tesislerine boşaltılıyor. Ne kadar arıtılırsa arıtılsın, dikkatsiz kullanımlar neticesinde deniz suyu da kirleniyor.
KUZU LİMANI'NDA SİNTİNE TESİSİNİ KİM KULLANACAK ?
Rusya’dan çıkan tüm gemiler Çanakkale Boğazı çıkışından sonra uğrayacağı yer Gökçeada’nın Kuzu Limanı olacak. Buraya kadar biriktirilen bütün pislik Gökçeada kıyılarına boşaltıldıktan sonra bu devasa gemiler yollarına devam edecekler. Halbuki Çanakkale Kepez’ de bir atık kabul tesisi var iken, yoğun deniz ulaşımından bu kadar uzak bir noktaya ikinci bir tesisin yapılmak istenmesi kabul görmemelidir.
İmza vererek duyarlı olacağınızı düşündüğümüz destekler ile kuvvetten güç doğurmaya ve kararı iptal ettirmeye çalışıyoruz.
Bu güzel ülke bizim, sağlıklı sürdürebilir devamı için duyarlı imzalara teşekkürler …
Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com