Kent Haberleri

KYK borçları ne zaman siliniyor? KYK borç faizleri silinecek mi?

KYK borç faizlerinin silinmesi ile ilgili beklenen karar mecliste geçen torba yasa teklifinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu gelişmeden sonra KYK borç faizleri silindi mi, ne zaman silinecek sorularının yanıtları aranıyor.KYK borç faizlerinin ne zaman silineceği ise borcu olan kişiler tarafından merak ediliyor

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen öğrenim kredisi borçlarının ödenmesinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. KYK borç faizlerinin ne zaman silineceği ise borcu olan kişiler tarafından merak ediliyor.

KYK kredi borcu faizleri ne zaman silinecek?

Mecliste görüşülen KYK borç faizleri ile ilgili yasa teklifinde son karar belli oldu. Torba yasaya göre öğrencilerin aldıkları KYK kredi borçlarının faizleri silineceği kesinleşti.

Buna göre; meclisten geçen torba yasa teklifinin ardından, KYK borç faizleri ile ilgili kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girmesi, e-Devlet üzerinden de kademeli olarak görülmesi bekleniyor.

Resmi Gazete'deki bilgilere göre; Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktar kadar sayılacak.

Öğrenim kurumundan mezun olan veya sağlık sebepleri dışında kendi isteği ile öğrenim kurumunu terk eden ya da herhangi bir sebeple öğretim kurumundan çıkarılan öğrenciler, öğretim kurumu ile ilişiğinin kesildiği tarihten tam iki yıl sonra ödemeye başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler halinde borcunu ödemek zorundadır.

Borçlu öğrenci borcunu erteleme talebinde bulunduğunda, borçlunun çalışmadığının Sosyal Güvenlik Kurumundan teyit edilmesi durumunda, ilk yıl herhangi bir artış olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde on eklenerek kredi borcu hesaplanır. Ancak ilgili yılda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde ondan az olması durumunda bu oran uygulanır. Erteleme işlemi en fazla üç kez yapılabilir.

Ödemenin askerlik dönemine denk gelmesi halinde borçlunun talebi üzerine herhangi bir ilave yapılmadan askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenecek.

Öğrencinin tabi olacağı yükümlülükler Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hazırlanan taahhütnamede yer alır. Düzenlenen taahhütnamelerde krediyi alacak öğrencinin, öğrencinin reşit olmaması durumuna ise öğrenci ile birlikte veli veya vasisinin borçlu sıfatıyla imzası yeterli olacaktır. Yurtdışında öğrenim gören öğrenciler için Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından belirlenen şekilde kefil istenir.

Maddi veya hukuki nedenlerle takibinde yarar bulunmayan ve yılları bütçe kanunlarında gösterilen miktarları geçmeyen kredi borçları terkin edilir.

Katkı kredisi borcu ödemelerinde de aynı esaslar uygulanır.

Gram altın fiyatları düşüşe geçti! Bundan sonra ne olacak? Hemen bakın…

EYT’de kıdem tazminatı krizi! Patronlar düzenlemeyi engellemeye mi çalışıyor? İşte son durum…

TOKİ 7 il için kura çekim tarihlerini açıkladı! 9 bin 132 konutun sahibi belli olacak!