Genel

KYK yurtları beş yıldızlı otel konforunda!

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Maltepe'de hizmete alınan ve Türkiye'nin en büyük yurt komplekslerinden KYK Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdu'nu ziyaret etti

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, öğrenci yurtlarının değişen konseptine ilişkin, "Odalar 4 kişilik. Dolabı, banyosu, buzdolabı, ücretsiz interneti ve diğer donanımlarıyla konsept olarak yeni yaptığımız yurtların hepsi bu şekilde. Yurtlar adeta 5 yıldızlı otel konforunda." dedi. 


Kılıç, Maltepe'de hizmete alınan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Mimar Sinan Erken Öğrenci Yurdu'nu ziyaret etti.


Yurt hakkında KYK Genel Müdürü Sinan Aksu'da bilgi alan Kılıç, öğrenciler için hazırlanan odaları, yemekhaneyi gezdi. Kılıç, yurtta kalan öğrencilerle sohbet ederek, hatıra fotoğrafı çektirdi.


Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, ziyaretinin ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 


Yurt inşaatının 17-25 Aralık sürecinden sonra Fetullahçı Terör Örgütü'ne mensup bir gruptan alındığı bilgisini veren Kılıç, daha sonra KYK ile burayı öğrencilerin hizmetine sunduklarını söyledi.


Bakan Kılıç, yurdun bu eğitim-öğretim yılında hizmete alındığını aktararak, şu bilgileri verdi:


"Adını da Mimar Sinan koyduk. İnşaat yüzde 15 seviyelerinde devralındı. Neredeyse tamamını KYK tamamladı. Odalar 4 kişilik. Dolabı, banyosu, buzdolabı, ücretsiz interneti ve diğer donanımlarıyla konsept olarak yeni yaptığımız yurtların hepsi bu şekilde. Bu yurdun ufak tefek bazı işleri var. Bu bittiği zaman 4 bin 100 öğrenciye hizmet verecek. Şu anda neredeyse buna yakın bir öğrenci burada barınıyor. 4 bloktan oluşuyor burası. Dış mimarisi, sunduğu hizmetler, konferans salonları, yemekhane, büfeler, spor alanları mevcut. Çok güzel de Marmara Denizi manzarası var. Nezih ve rahat bir muhit içerisinde öğrencilerimizin en güzel yurtlarından biri olduğunu düşünüyorum. Yurtlar adeta 5 yıldızlı otel konforunda. Öğrencilerimize hayırlı uğurlu olsun. KYK içerisinde bulunan yurtların ana konsept seviyesi artık bu hale geldi."


Yeni yurtların söz konusu seviyede inşa edildiğini dile getiren Kılıç, eski yurtların da bu ölçülerde dönüştürüldüğünü kaydetti.


Kılıç, ranzalı sisteme sahip az sayıda yurt kaldığını belirterek, bunları da bazalı sisteme dönüştürmek için çalışmalara devam ettikleri bilgisini verdi.


- "Yemeklerde de belli bir kalite yakalandı"

Öğrencilerin eski yurt sistemini bilemeyeceğine dikkati çeken Kılıç, şöyle devam etti:


"Şöyle bir şey yapacağız; eski yurtların görsellerini içeren bir sergiyi bütün yurtlarımıza koyacağız ki, nereden nereye gelindiğini görelim. Çünkü Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde vermiş olduğu bir talimat... 3-4 kişilik odalar, lavabosu, banyosu içinde olan ve en iyi şekilde öğrencilerimizin kendilerini geleceğe hazırlayabilecekleri imkanlar."


Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, KYK yurtlarında sadece fiziki şartların değil, öğrencilere sunulan yemek hizmetinin de kalitesinin artırıldığına vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:


"Bütün yurtlarımızda kalan öğrenciler beslenme yardımı alıyor. Bununla alakalı başka çalışmalarımız da var. Yemek kalitesine geldiğiniz zaman, 'Her zaman herkes her yemeği beğeniyor.' demiyorum. Gerçekten belli bir kalitenin üstünü tutturmuş durumdayız. Çeşidiyle beraber sunulan hizmetler farklı bir noktada. Sıcağından soğuğuna, meyvesinden tatlısına, meşrubatından içeceğine farklı opsiyonların sunulduğu ve bunların öğrenciler tarafından kullanıldığı bir ortamdayız."


Yurtlarda güvenliğin parmak izi sistemiyle sağlandığını dile getiren Kılıç, X-ray sistemini de devreye alacaklarını söyledi.


Bakan Kılıç, mahalle ölçeğinde yurtlar inşa ettiklerini belirterek, yurtlarda verilen eğitimlerin önemine dikkati çekti.


- 2019 hedefi 750 bin yatak kapasitesi

Yurtların sadece barınma hizmeti vermediğini anlatan Kılıç, şunları kaydetti:


"Eskiden 'Kapağı atalım, bir ranzaya da başımızı koyalım.' diye uğraşılıyordu. Yurtların kapasitesi 2014'ün başında 280 bindi, şu anda 545 bini geçmiş durumda. 2019'da hedefimiz 750 bin yatak kapasitesi. Devam eden inşaatlar bittiğinde 650 bin rakamını aşmış olacağız. Bu da önümüzdeki 1-1,5 yıl içinde tamamlanacak bir şey. Bazı eleştiriler geliyor. 'Türkiye'de 6 milyon öğrenci var. Bu kadar mı?' diye. Biz başvuru yapan öğrencilerin barınma oranını almak durumundayız. Şu anda yüzde 65'in üzerine doğru gelmiş durumdayız. Bu iki sene kadar evvel farklı noktalardaydı. 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde 180 bin yurt vardı."


Kılıç, birçok imkanı barındıran yurtların bu sayede öğrencilerin kaynaştığı alanlar haline geldiğini dile getirdi. Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdu'nun imkanlarıyla çok farklı bir yurt olduğunu aktaran Kılıç, öğrencilerin en iyi şekilde hizmet aldığını ifade etti.


Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, KYK yurtlarında gönüllülük esasında dayalı eğitimler verdiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Hem üniversite hayatlarında hem de kendilerini geliştirme konusunda öğrencilerimize yardımcı olacak faaliyetler var. Eskiden yurt sadece yatıp kalkılan ve normal hayatınıza devam ettiğiniz bir ara istasyon olarak görülüyordu. Şimdi öyle değil. Yurtlarımızda ciddi anlamda lisan eğitimi veriliyor. 12 öğrencinin bir araya gelerek talep ettiği yurtlar açılıyor. Bunu halk eğitimle, Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarımızla yapıyoruz. Aynı zamanda iş dünyamızla beraber yaptıklarımız var. Burada öğrencilerin doğrudan iş hayatına geçişleriyle ilgili olarak çalışmalar yapılıyor. El becerilerini geliştirecek, müzik aletlerini çalacak imkanlar geliştiriyoruz. Konferanslarla kişisel gelişimleri için destek veriyoruz. Farklı kulüpler içerisinde farklı konuları tartışabilecekleri huzur içerisinde ortamları kazandırıyoruz. Özellikle yurtlarda kitap okumayı özendirecek olan kafe projelerimiz var."


KYK yurtlarında kalan öğrencilerin iştirak ettiği turnuvaların finallerinin stadyumlarda yapılacağını belirten Kılıç, büyük ölçekteki projelere dikkati çekti.


- KYK faaliyetlerine geçen yıl bir milyondan fazla öğrenci katıldı

Gençlik ve Spor Bakanlığınca 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde KYK faaliyetlerine 1 milyon 69 bin 657 öğrenci katıldı.


Bu rakam bir önceki yıl 713 bin 720 olarak tespit edilirken, öğrenciler "Din ve Değerler Eğitim", "Atölye Çalışmaları", "Medeniyet Söyleşileri", "Diğer eğitimler", "Sosyal Sorumluluk Projeleri", "Milli Dini Gün ve Bayramlar", "Önemli Gün ve Haftalar", "Gezi ve Kamp Programları", "Kültürel ve Sanatsal Programlar", "Sportif Faaliyetler" gibi ana başlıklar ve alt başlıklarda açılan birçok eğitim ve faaliyete gönüllülük esasına göre katılım gösterdi.


- Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdu

Maltepe'de büyük bölümü hizmete alınan Mimar Sinan Erkek Öğrenci Yurdu, Başıbüyük Mahallesi sınırları içinde 33 bin 663,50 metrekare imar alanı üzerinde bir parselde inşa edildi.


Dört öğrenci bloğundan oluşan yurtta, 14'ü engelli odası olmak üzere bin 43 oda bulunuyor. Yurt 4 bin 104 öğrenciye hizmet verecek şekilde hazırlanırken, KYK kullanımına uygun 59 depo alanı bulunuyor.


Bütün blokların yemekhane katında birleştiği yurtta, yemekhane bölümü bin 300 kişi, kantin bölümü ise 884 kişilik oturma kapasitesine sahip.


Yurtta mutfak bölümü tek seferde bin kişi, toplamda ise 4 bin 100 kişilik yemek çıkartma kapasitesine sahipken, mutfak bölümünde 3 kuru erzak deposu, 4 de soğuk hava deposu mevcut.


Ayrıca yurtta 3 eğitim salonu, her katta çalışma salonları, fitness salonu, 668+8 kişi kapasiteli konferans salonu, bu alana hizmet veren 2 VIP oda, 2 sanatçı odası, 3 adet seminer odası bulunuyor.


AA


Haber TOKİ Haber Dergisi'nde şu şekilde yer aldı


TOKİ, Türkiye’nin en büyük yurtlarından birini İstanbul Maltepe’de inşa etti. 4.100 öğrenci kapasiteli Mimar Sinan Öğrenci Yurdu, Anadolu Yakası’nın en büyük öğrenci yaşam alanı.


TOKİ, İstanbul Maltepe Başı- büyük’te Anadolu Yakası’nın en büyük öğrenci yurdu olan 4.100 öğrenci kapasiteli Mimar Sinan Öğrenci Yurdu’nun inşaatını tamamladı. Otel konseptinde inşa edilen ve Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından geçici kabulü yapılan yurda, 1.800 öğrenci yerleştirildi. 33 bin 663,5 metrekare imar alanı üzerinde inşa edilen yurdun toplam inşaat alanı 135 binmetkerakere. A, B, C, D, E ve F Blok’tan oluşan Mimar Sinan Öğrenci Yurdu’nda 14 adedi engelli oda olmak üzere toplam 1.043 oda ve KYK kullanımı için 59 adet depo alanı bulunuyor. Bütün bloklar, 1.300 öğrenci kapasiteli yemekhane ile 884 kişilik oturma kapasiteli kantin bölümüne bağlanıyor. Mutfak bölümü tek seferde 1.000, toplamdaysa 4 bin 100 kişilik yemek çıkartma kapasitesine sahip.


 Mimar Sinan Öğrenci Yurdu’ndaki bütün bloklarda toplam 3 adet Eğitim Salonu ve her katta çalışma salonları bulunuyor. Otel konforunda olan yurt, banyo-wc, giysi dolabı, kitaplık ve her öğrenciye ait çalışma masası ile mini buzdolabının bulunduğu 4 kişilik odalarla hizmet veriyor. Öğrencilerin kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yüksek kapasiteli çamaşır yıkama ve kurutma bölümlerinin yarı sıra sosyal ihtiyaçlarına da yanıt veren bölümler yer alıyor. Fitness salonu, mescit, otopark gibi pek çok gereksinimin ayrıntılı olarak tasarlandığı yurt, yaklaşık 700 kişilik konferans salonu, seminer ve sanatçı odaları ile de kültür sanat faaliyeti açısından aktif olabilecek bir platform sunuyor. Mimar Sinan Öğrenci Yurdu, parsel genelindeki toplam 9 bin 300 metrekare peyzaj alanıyla da dikkat çekiyor.


TOKİ Haber