21 / 05 / 2024

LACOSTE, Eren'in yurt dışı mağazalarına talip oldu!

LACOSTE, Eren'in yurt dışı mağazalarına talip oldu!

Lacoste, 1991'den bu yana beraber çalıştığı Eren Holding'e sürpriz bir ortaklık teklifi yaptı



Dünya markası Lacoste ile 1991'den bu yana işbirliği içinde bulunan Eren Holding'e Fransız devden sürpriz bir ortaklık teklifi geldi. Fransız Lacoste, Eren'in yurt dışında gösterdiği mağazalaşma performansı üzerine gruba yüzde 50 ortaklık teklif etti. İkili anlaşma sağlarsa, Lacoste, Eren'in yurt dışı yapılanmasının yarısını satın alacak ve Türkiye'deki üretim ortaklığını büyütecek.

Tekstil, hazır giyim, kağıt, ambalaj, enerji, turizm, perakende alanlarında 22 şirketi bünyesinde barındıran Eren Holdig, son 1.5 yıldır ağırlıklı olarak enerji sektörüne odaklandı. 1.6 milyar dolarlık Zonguldak Eren Enerji Santrali'nin tamamlanmasına sayılı gün kaldı. Yapımı süren liman, iklim ve Karadeniz'in doğal koşulları yüzünden gecikince açılış Nisan ayına bırakıldı.

Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ile yaptığımız görüşmede grubun farklı şirketlerine de ayna tuttuk. Kağıtta dünya fiyatlarının düşmesinin sektörün ihracatını olumsuz etkilemesinden yakman Eren, sanılanın aksine perakendede ciddi büyüme yaşadıklarının altını çizdi ve yeni gelişmeleri anlattı.

Rusya başta olmak üzere Doğu Bloku ülkelerinde Lacoste'un tek temsilcisi olarak 2005'ten beri faaliyet vürüten Eren Holding'e Fransız gruptan ortaklık teklifi geldi. İlk görüşme için Fransa'ya giden Ahmet Eren, yakın zamanda grubun CEO'su Jose Luis Duran'a İstanbul'da ev sahipliği yapacak. Fransız dev, Eren'in yurt dışı performansını gördükten sonra yurt dışı mağazalara dönük yapılanmasının yüzde 50'sine talip olurken, hazır giyim üretimine dönük de işleri büyütme teklifi getirdi.

Eren Holding Başkanı Ahmet Eren, sorularımıza şu yanıtları verdi:

Ekonomist: 2009 genel olarak grubunuz açısından nasıl geçti?

Ahmet Eren: 2009 bütçesini yaparken kriz öngörülerimize göre hareket ettik. Bütçede bir parça revizvc yaptık. Satış hasılatı hedefi bakımından 2009 bütçesi yüzde 94 tuttu. 1 milyar TL ciro gerçekleştirdik.


Bazı sektörlerin majör oyuncususunuz. Kağıt, ambalaj, perakende gibi. Oradaki gelişmeler nasıl cereyan etti?

Eren: Kağıtta istediğimiz rakamı tam yakalayamadık. Çünkü bunda uluslararası piyasada fiyatların düşüşü önemli bir rol oynadı. Ancak son aylarda önemli gelişmeler oluyor ve bizim gibi modern fabrikaların önü açılıyor. Bu açıdan 2010 iyi başladı. Perakendede büyük bir düşüş olmadı. Tam tersine Lacoste'ta yüzde 5-7'lik bir büyüme oldu. Swatch da büyüdü. Burberry'deki büyümemiz yüzde 125 oldu.

Çimentoda iyi bir yıl oldu ancak daha çok ihracat açısından. Sizin de bu konuda konum açısından pek şanslı olduğunuz söylenemez.

Eren: İhracatı zaman zaman yaptık. Limana uzak olduğundan tam ihracata dönük bir fabrikaya sahip değiliz. İç pazar daralınca biraz azalma oldu.

Çimentoda tek tesis kalmanızı bir dezavantaj olarak değerlendiriyor musunuz?

Eren: Sektördeki önemli oyuncular gibi değiliz. Ancak biz de büyüme adına çimentoda yatırıma soyunuyoruz. Bir proje geliştiriyoruz.

Daha önce açıklamıştınız, ancak yer konusunda bilgi vermemiştiniz?

Eren: Haklısınız. Çünkü o tarihte ÇED izinleri alınmamıştı. Şimdi söyleyebilirim. Mersin Silifke'de olacak. 3 milyon tonluk bir yıllık kapasiteli fabrikayı 400 milyon dolara kuracağız.


Ne zaman gerçekleşecek bu yatırım?

Eren: Her şeyi hazır aslında. Taşucu'nda hammaddeye çok yakın 500 dönüm bir arazimiz var. Ancak biliyorsunuz, dev bir enerji santrali kuruyoruz (Zonguldak'a kömür ile çalışacak 1650 MW kapasiteli Eren Enerji Tesisi). Finansal açıdan fazla açılmak istemiyoruz.


Enerji tesisinizi bu yıl başında açılacağını belirtmiştiniz.

Eren: Evet ancak iklim koşulları ve Karadeniz'in hırçın dalgaları, çalışmalarımıza kimi zaman engeller doğurdu. Biliyorsunuz liman yatırımımız da var o bölgede. Sanırım olumsuzluklar, bizi iki ay daha geciktirecek. Nisan gibi elektrik satışına başlayacağız.


Enerji yatırımının bitmesini bekleyen farklı yatırım projeleriniz de var mı?

Eren: Aslında kredibilitesi son derece yüksek bir grubuz. Fakat istediğimiz, finansal açıdan çok sağlam yere basarak gitmek. Şu aşamada İstanbul Yenibosna'da 150 milyon dolara mal olacak otel ve rezidans projemizi de bir parça bekletiyoruz. Yine projelendirme aşamasında olduğumuz Mersin'de tarım ürünleri ihracatına dönük yatırımımız var. Üreticiden markete servis modelini getireceğiz. Bunu da enerjiden sonra ciddi şekilde ele alacağız. Yatırımına ara vermediğimiz projelerimiz de var tabi. Örneğin Kayseri'de 22 milyon dolara bir ambalaj tesisi de kurduk.


Perakendede yurt dışı mağazalaşmalarınız nasıl etkilendi global krizden?

Eren: Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizim iplik, renkli iplik üretimi yapan tekstil tesisimiz var. Son aylarda performansı çok iyi. Çünkü yurt dışından iyi ürüne dönük ilgi çok fazla olmaya başladı. İşini iyi yapan Türk şirketleri, bu açıdan çok şanslı bir hale geldi. Örneğin Burberry gibi devler, Çin'den çekildi. Lacoste bizimle daha fazla iş yapmak istiyor.

Nasıl bir istek bu?

Eren: Biz Lacoste'un Rusya, Ukrayna başta olmak üzere bazı ülkelerde temsilciliklerini almıştık. 2005'ten itibaren çok iyi ilerleme kaydettik. Şimdi Fransızlar bize bir teklifle geldiler. Hem Türkiye'de ortak olduğumuz (Devanley-Eren Fabrikası'nda yüzde 50 hissedarlar) tesisi büyütmek istiyorlar. Ayrıca tüm yurt dışı Lacoste operasyonumuzun yüzde 50'sine talipler.

Bu sürpriz bir teklif mi oldu size?

Eren: Aslında sürpriz değil de gururlandığımız bir teklif. İşimizi iyi yaptığımızda hazır giyimin Türkiye'de asla biteceğini düşünmüyorum. Bugün İtalya, Romanya, Avrupa'nın hazır giyim yükünü kaldıramaz. Zaten yapamıyorlar da. Yine kağıt, ambalaj, çimento gibi sahalarda da Avrupa'nın Türkiye'ye çok ihtiyacı var. Türkiye'nin büyük ve henüz doymamış iç pazarı da cazip kılıyor kimi sanayileri.

Lacoste ortaklığınız nasıl ne zaman gerçekleşebilir?

Eren: İlk görüşme için ben Fransa'ya gittim. Yakın zamanda grubun CEO'sunu İstanbul'da ağırlayacağız. Şunu söyleyebilirim hem yurt dışı etkinliğimizin hem de Türkiye'deki üretim tesisimizin kapasitesinin çok artacağı bir işbirliği olacak.


Pazarlık alanları

Lacoste'un sahibi Devanley Grubu ile Eren, 1991'den itibaren yüzde 50 ortak hazır giyim fabrikasını yönetiyor. 290 çalışanın bulunduğu fabrika, 850 bin adet/yıl üretim kapasiteli. Eren Holding ayrıca Rusya'da 16 mağaza, Ukrayna'da bir mağazaya sahip. Yurt dışı operasyonlarından 2009'da 31 milyon dolar ciro elde eden grubun altı ülkede 14 bayisi bulunuyor.

Kredibilitemiz var

Eren Holding'in geçen yıl 1.3 milyar TL olan cirosu, 2010'da 1.9 milyar TL olacak, iki yıl sonra da ağırlıklı enerjiden gelecek potansiyelle birlikte ciro 2 milyar doları bulacak. Ahmet Eren'e kurumsallaşma adına 22 şirketten halka arzı düşündükleri şirketin olup olmadığını sorduğumuzda, "Bir dönem çok kafa yormuştuk bu konuda. Ancak gördük ki biz kurumsallaşmamızı bünyemizde gayet başarılı götürüyoruz. Grubun kredibilitesi yurt içi ve dışında gayet iyi. Hatta halka arzdan daha düşük maliyetle kaynak temin edebiliyoruz" diyor.
Mustafa Kemal Çolak/Ekonomist

Geri Dön