Konut

Laminat parke her eve girdi sektör 1 milyar dolara ulaştı

Konutların çoğunda döşenmeye başlanan parkeye, yılda 1 milyar dolar ödüyoruz. Türkiye'de parke sektörünün yüzde 80'i ahşap görünümlü laminata kayarken, doğal malzemelerden yapılan lamine ve masif parkenin sektördeki hakimiyeti küçük oranlarda kalıyor. Kon

Konutlarda yüzeyleri örten ve insanların vakitlerinin çoğunu üzerinde geçirdikleri parkeler, ahşap görüntüsü verilmiş malzemeden yapılan 'laminat'a kayarken, sektörün büyüklüğü 1 milyar dolara yaklaşıyor. Yeni konut projelerinin teslim edilmesiyle ivme kazanması beklenen parke sektörünün yüzde 80'ine laminat hakim hale gelirken, doğal malzemelerden yapılan lamine ve masif parkenin sektördeki hakimiyeti küçük oranlarda kalıyor. Konutların çoğuna giren laminat, halı ve muşamba kullanımını da düşürdü. Lamine ve masif parke, gerçek ahşabın dilimlenmesiyle yapılırken, laminat, lamine'nin fotokopisi olarak görülüyor. Ancak laminatın uygun fiyatı Türkiye'deki bütün evlere girmesini sağladı.
Ayakkabı giyilmesi ömrünü uzatıyor
Parke Sanayici ve İşadamları Derneği (PARSİAD) Başkanı Sebahattin Şensoy, laminat parkenin son dönemde çok popüler hale geldiğini belirterek, Türkiye'de sadece laminatta 50 milyon metrekarelik alana ve 500 milyon dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi. Sektörün toplam büyüklüğü ise 1 milyar dolara ulaşıyor.
Parkede sezonun nisan ayında açıldığını aktaran Şensoy, yenileme pazarı dışında bu yıl yeni konutlardaki teslimat durumuna göre sektördeki büyümenin şekilleneceğini kaydetti. Şensoy, "Sektörün büyümesi doğrudan yapıyla ilgili. Süreç yenilemelerini hesaba katmak lazım ama yapıdaki canlılık parkeye de yansıyor. Bir ekonomi sıkıntı yaşanmazsa, inşaatlar ve toplu konutlar yine devam ederse parke de geçen yılki canlılığını yakalar" dedi.
Yeni konutlarda parkenin tercih edilmesi halı kullanımını da azaltıyor. Laminat parkenin değişim ömrü ortalama altı yıl olarak görülürken, lamine ve masifte bu süre uzuyor. Türkiye'de konutlara ayakkabıyla girme alışkanlığının olmaması da parkelerin ömrünü uzatan nedenler arasında görülüyor.
Laminatın metrekaresi 13 ytl'den başlıyor
Kaçar Orman Ürünleri Kurucusu Kenan Kaçar ise, parkede bu yılın geçen yılı aratacak gibi göründüğünü belirtti. Alım gücünün zayıf olması nedeniyle Türkiye'de daha çok ağacın fotokopisi olan laminat parkenin tercih edildiğini ifade eden Kaçar, "Ağaçtan yapılan parkeler pahalı olduğu için sektöre laminat hakim. Ama bu parke türü de çabuk yıpranıyor altı yılda bir değiştirmek gerekiyor. Ağaçta ise, 25 yıl yıpranma olmaz. En fazla cila yapılır" diye konuştu.
Laminat'ın metrekare fiyatı 13 YTL'den başlayıp, 25 YTL'ye kadar çıkıyor. Lamine ve masif de ise metrakare fiyatı 30-70 Euro arasında.
Kaçar, laminat parkede sektörün Çin malları tarafından istila edilmesinden de şikayet ederek, sektörde dört yerli fabrikanın talebin yüzde 10'unu karşıladığını geriye kalanın ithal edildiğini kaydetti.
Sektör laminata kayınca herkes parke satmaya başladı
KIŞ aylarında durgunluk yaşayan parke sektörü, nisandan itibaren canlanıyor. Ancak sektörün laminata kayması, satışı ve uygulamasının kolay olması nedeniyle herkesin parke işine girmesine yol açıyor. Bu da sektördeki firmaları sıkıntıya sokuyor. Orpa Orman Ürünleri ortağı Mehmet Akosman, konutların ucuza kaçarak laminat tercih ettiğine işaret ederek, "Laminatın uygulaması kolay. Bu nedenle, bu alandan olmayanlar da sektöre girmeye başladı. Fırınlar, berberler bile laminat parke satmaya başladı. Laminatın döşemesi de kolay. Sadece parçaları birbirine takılıyor. Bunu evsahipleri bile yapabiliyor" diye konuştu.
Çevreci kaygılar 'mantar parke'yi öne çıkarıyor
PARKE sektöründe, çevre ve doğal kaynakları korumaya yönelik girişimlerin artması yeni malzemeleri gündeme getiriyor. Mantar parke ise, bu konuda ilk akla gelen parke türü. Meşe ağacının kabuğundan elde edilen mantar parke, yenilenebilir olması nedeniyle çevre dostu bir ürün olarak kabul ediliyor. 1960'lı yıllarda, özellikle yarattığı nostaljik görünüm nedeniyle tercih edilen bu parkeler, bugün çevreci anlayışın da sembolü oldu. Mantar parkenin sınırsız tedarik imkanı var. Mantar kabuğun yenilenebilme kapasitesi dışında dikkate değer başka nitelikleri bulunuyor. Zehirli madde içermemesi, anti alerjik yapısı, statik enerji oluşturmaması ve alev dayanıklılığı bunlar arasında yer alıyor.
Kaynak: hurriyetemlak.com