Kent Haberleri

Laodikya Antik Kenti'ndeki kazılarda dev mermer sütunlar bulundu!

Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında, toprağın 7 metre altında mermer sütunlar bulundu. Denizli’nin Eskihisar Mahallesi’ndeki kazı bölgesi, antik dönemde Anadolu ’nun en büyük inanç merkezlerinden biri olan ‘Kuzey Agora’yı barındırıyordu...


Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazılan Kuzey Agora yaklaşık 35 bin metrekare alana yayılıyor. Kazı çalışmaları kapsamında sütunlar, toprak altından çıkarılıp, restorasyonu yapılarak antik dönemdeki gibi ayağa kaldırılıyor.


Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yeni sütunları buldukları bölgeyi başta tepe sandıklarını açıkladı: “Daha önce burayı tepe olarak düşünüyorduk. Ama bu tepenin altında sütunlar tespit ettik. Laodikya’da M.S. 494 yılı depreminde yıkılan sütunlu galerileri bulduk. Depremde bu sütunlu galeri yıkıldıktan sonra rüzgârın etkisiyle oluşan toz erozyonu tortuları burada 7 metre yüksekliğinde tepe oluşturmuş. Bu sayede de buradaki sütunlu galeriler korunabilmiş” dedi.


İncil’de adı geçen bir hac merkezi


Şimşek, agorada 11 metre boyunda, tonlarca ağırlıkta, yaklaşık 250 sütun bulunduğunu anlatırken bölgenin önemine de değindi: 


“Laodikya Antik Kenti’nde bu tür çok güzel sütunlu mermerden yapılmış büyük sütunlu galerilerin yer aldığı bir gezinti alanı meydana gelecek. Laodikya, kazı başlanmasından 10 yıl sonra UNESCO Kültür Mirası Geçici Listesi’ne kabul edildi. Yeni tespit edilen bölüm de kentin bunu ne kadar hak ettiğini ortaya koymakta. Laodikya büyük bir ticaret ve kültür merkezi ile erken Hıristiyanlık döneminde de bir dinsel merkezdir. M.S. 4. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren imparator büyük Konstantin zamanında Hıristiyanlığın serbest bırakılmasıyla birlikte erken dönemde Hıristiyanlığı kabul eden bir kent olmuş. Hac merkezi haline gelmiş. İncil’de adı geçen Laodikya için yazılan ayeti olan bir kent burası. O yüzden hemen hemen 1600 yıldan beri Hıristiyan âlemi tarafından hac merkezi olarak geziliyor. Burada bulunan bir kilise de Anadolu’daki en eski ve en kutsal kiliselerin başında yer alıyor.”



Zaman