Genel

Laodikya antik kentinin restorasyonunda 500 kişi yer aldı!

DENİZLİ'deki Laodikya'da sekiz yıldır sürdürülen kazılar, belediyenin antik kentin işletim, koruma ve temizliğim Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla yapılan protokolle üstlenmesi üzerine hız kazandı...  

DENİZLİ'deki Laodikya'da sekiz yıldır sürdürülen kazılar, belediyenin antik kentin işletim, koruma ve temizliğim Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla yapılan protokolle üstlenmesi üzerine hız kazandı. Belediyenin aktardığı 1.5 milyon liralık kaynakla kazılar 12 ay sürdürüldü ve Laodikya kısa sürede ayağa kaldırudı. Eskihisar'la Goncalı mahalleleri arasında bulunan ve yerleşimi yaklaşık beş kilometrekarelik alana yayılan Laodikya'da kazı çalışmalarına 2003'te Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü ekipleri tarafından başlandı. Bölgenin en büyük antik kenti olan, İncil'de adı geçen yedi kutsal kiliseden birinin bulunduğu Laodikya'da kazı çalışmalarına, bazı işadamları, odalar ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.

Yılda 1 milyon lira
Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yürütülen çalışmalarda zaman zaman ödenek sıkıntısı yaşandı, buna rağmen kazı çalışmaları geniş bir ekiple yürütülmeye çalışıldı. 2008'de, Denizli Belediyesi yaptığı girişimlerden olumlu sonuç aldı ve Türkiye'de ilk kez Kültür ve Turizm Bakam Ertuğrul Günay'ın da imzaladığı protokolle bir ören yerinin işletimi, korunması, temizliği belediyeye devredildi.

Protokol uyarınca, Denizli Belediyesi, Laodikya'da yürütülen kazı çalışmalarına yüda yaklaşık 1 milyon lira destek vermeye başladı. Ödenek yönünden rahatlayan Pamukkale Üniversitesi ekibi, antik kentte daha önce 5-6 ay yürüttüğü kazı çalışmalarını yılın tamamına yaydı ve kazı ekibini genişletti. Yaz aylarında antik kentte yaklaşık 300 kişilik ekip çalışırken, kış aylarında 50 kişilik ekip, restorasyon ve proje çalışmalarını yürütmeye başladı.

Hürriyet/Osman Nuri BOYACI