Le Monde, İstanbul'daki kaçak yapılaşmaya dikkat çekti!
İstanbu'daki kaçak yapılaşmanın süratle arttığını söyleyen Perrier, "İnşaat normlarına o kadar az riayet ediliyor ki yaşam alanının üçte ikisi, en azından kısmen, kaçak bir şekilde yapıldı" dedi
ETKİLEYİCİ BİR ŞEHİR"
14 Ocak 2011 tarihli Fransız Le Monde Gazetesi'nde Guillaume Perrier imzasıyla yayımlanan haberde, İstanbul'a yer verildi. 'Etkileyici bir şehir' olarak nitelenen İstanbul'un güzelliklerinden, Boğaz'dan, tarihi eserlerden, 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinden, kentin hızla büyümesinden övgüyle söz edildi. Şehrin başarı hikayesini anlatan Perrier, çarpık yapılaşmaya da geniş yer ayırdı. Haberde, İstanbul'da kentleşmenin hızla ilerlediği, ancak bu hareketin 'anarşik' bir şekilde geliştiği yazıldı.
"BÜYÜK FELAKET OLUR"
İSTANBUL'daki kaçak yapılaşmanın süratle arttığını söyleyen Perrier, "İnşaat normlarına o kadar az riayet ediliyor ki yaşam alanının üçte ikisi, en azından kısmen, kaçak bir şekilde yapıldı" dedi. Kentteki kaçak yapılaşmaya örnek olarak da İstiklal Caddesi'ndeki alışveriş merkezi inşaatını gösterdi. AVM'ye planda öngörülmeyen kaçak dört kat eklendiğini belirtti. Yazar, olası bir deprem durumunda bu kaçak yapılaşmaların büyük çaplı bir felakete neden olabileceğinin de altını çizdi.
Tophane olayı için 'öldürücü darbe' dedi
İSTANBUL'U anlatan yazıda, Tophane'deki sanat galerilerine yapılan saldırı da şöyle anlatıldı:
"2010 İstanbul'a öldürücü son darbe, sembolik olarak eylül ayında indirildi. Ellerinde sopalar ve demirler bulunan bir grup modern sanat galerilerine baskın yaparak vitrinlerini kırdı ve bir sergi prömiyerine katılan topluluğu tehdit etti. Sanatçılara mahalle halkınca tepki gösterildi." eni konutların inşaatı başlatıldı.
Kenrsel dönüşüm yorumu
İnsani yönü zayıf
HABERDE, kentsel dönüşüm projelerinden de bahsedildi. İstanbulluların, üzerinde uzlaşı olmadan belediye tarafından tasarlanan projelere itiraz ettiği yazıldı. Örnek olarak da Sulukule ve Tarlabaşı verildi. Perrier, "Büyük Bizans ve Osmanlı eserlerinin bulunduğu Tarihi Yarımada, insani yönü zayıflamış bir turistik park haline geldi" dedi.
Altın Fiyatına
PERRİER, Sulukule'deki dönüşüm projesi nedeniyle Romanların yerlerinden yurtlarından olduğunu söyledi, arsaların değerinin artığını anlattı: "Müteahhitlere emanet edilen arsaların değeri 5 kat arttı. Aynı süreç şehir merkezinde yer alan Tarlabaşı'nda da söz konusu oldu. Semtteki tarihi binalar yenilenerek altın fiyatına satılacak..."
Habertürk/İstanbul