Sektörel

Leasing sektöründe gayrimenkul işlem payları yüzde 30 oldu!

Geçen yılın aynı döneminde 745 milyon TL civarında kar yazan banka dışı finans sektörünün karlılığında finansman şirketlerindeki karşılık düzenlemesi etkili oldu.

Kredi büyümesini sınırlamak isteyen Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) bankaların kullandırdığı kredilerde yüzde 4 karşılık ayırmasına karar verirken eşitlik ilkesi gereği finansman şirketlerine de aynı kuralı getirmişti. Ancak finansman şirketlerini zorlayan değişiklik nedeniyle bu oran yüzde 1’e indirildi. Geçen yıl yüzde 4 üzerinden ayrılan karşılıkların bu yıl kar hesabına geçirilmesi nedeniyle finansman şirketleri fazladan 158 milyon liraya yakın kar yazdılar. Finansman şirketlerinin toplam karı 262 milyon lira oldu. 


Üç sektörün ilk yarı bilançolarının açıklandığı toplantıda konuşan Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Osman Zeki Özger piyasalardaki belirsizlikle yatırım iştahı azalsa bile banka dışı finans sektörünün işlem hacmine büyük etkisi olmadığını söyledi. Leasing, faktöring ve finansman şirketlerinin açık pozisyon taşımaması nedeniyle döviz kurlarındaki yükselişin karlılığı etkilemediğini bildiren Özger, “Dünya ticaretinde küçülmenin yaşandığı 2015 yılı ilk çeyreğinde, Türkiye ekonomisi yüzde 2,3 büyümeyi başardı. Üç sektör olarak da Türkiye ekonomisinin büyümesinde kritik rol üstlenen KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektöre verdiğimiz desteği artırarak faaliyet gösteriyoruz” diye konuştu. 


Üç sektör de dengeli büyüyor 

Özger, 30 Haziran 2015 itibarıyla elde edilen sonuçlara baktıklarında, üç sektörün bu dönemde 2014’ün aynı dönemine kıyasla aktif toplamının yüzde 26,6 artışla 88 milyar 615 milyon liraya çıktığını dile getirdi. Aynı dönemde işlem hacminin yüzde 18,7’lik artışla 76 milyar 244 milyon liraya çıktığı bilgisini veren Özger, faaliyet konusu alacaklarının ise yüzde 25,8 artışla 79 milyar 668 milyon liraya yükseldiği ifade etti. 


Özger, sözlerine şöyle devam etti: “Özkaynak büyüklüğünün yüzde 13,6 artışla 12 milyar 643 milyon liraya ve net karın da yüzde 28,6 artışla 958 milyon liraya yükseldiğini görüyoruz. Birlik olarak önümüzdeki dönemde yapacağımız çalışmalarla her üç sektörde de büyümenin devam edeceğine olan inancımız tamdır. FKB olarak 3 sektörün toplam aktif büyüklüğü, 2014 yıl sonuna göre yüzde 11,6 büyüyerek, aynı dönemde yüzde 11,5 büyüyen bankacılık sektörüyle uyum gösterdi. Benzer büyümeyi 6 aylık özkaynak artışında da görmekteyiz. 3 sektör de birbirine yakın oranlarda büyüyor. Bankacılık sektöründe yüzde 5,1 olarak gerçekleşen bu oran, sektörlerimiz toplamında yüzde 5,9 olarak gerçekleşmiştir.”


Leasingde gayrimenkul payı yüzde 30

Leasing sektöründe gayrimenkul işlemleri payının yılın ilk yarısında yüzde 30 civarında geldiğini belirten FKB Başkanı Özger, gayrimenkulünü leasing şirketine satıp geri kiralayan şirketlerin, piyasaların dalgalı olduğu zamanlarda ellerini rahatlattıklarını söyledi. Türk finansal kiralama sektörünün dünyada 21.sırada yer aldığını, toplam aktif büyüklüğünün 38 milyar lira olduğunu, bu büyüklükle sektöre sağladığı finansmanın 33,5 milyar liraya ulaştığını söyledi. Faktoring sektörünün 28 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştığı bilgisini veren Özger, söz konusu sektörün kuruluşundan bu yana 50 milyar dolarlık bir işlem hacmine aracılık ettiğini, dünyada ise 13. sırada olduğunu dile getirdi.


Dünya