Perakende

Leke Jeans iflas erteleme istedi!

Türkiye tekstil sektörünün önde gelen markalarından Leke Jeans yaşadığı mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. İflas erteleme isteyen şirket hakkında tedbir kararı verildi; kayyum ataması yapıld

Bundan 20 yıl kadar önce Cengiz Acar’ın kardeşleri ile temelini küçük bir atölyede attıkları Leke Jeans, entegre üretim tesislerine sahip. İstanbul Hadımköy, Gürpınar, Çerkezköy, Malatya ve Mısır’da tesisleri bulunan Leke Jeans, Türkiye genelinde, 200'ü kendi mağazası toplam 381 satış noktasına sahip. Leke Jeans ürünleri, iç piyasanın yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinde de satılıyor.


SIKINTIYI AŞAMADI 

Şirket bir süreden beri yaşadığı mali sıkıntıları aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. Leke Jeans ürünlerinin üretim ve satışını yapan C Sistem Tekstil Limited Şti. ve Acar Grup Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. için iflas erteleme başvurusu yapıldı. Başvuru 26 Ocak günü İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapıldı.


DÜŞÜK TALEP VE KUR VURDU

Şirket avukatı İsmail Serkan Yelgin imzası ile mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, yaşanan mali sıkıntılara da değinildi. Buna göre, Türkiye ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep meydana gelen düşüş şirketi zora soktu.


MAHKEME KAYYUM ATADI

Mahkeme, iki gün sonra aldığı ara kararda şirketin tedbir talebini kabul etti. Karar ile birlikte anılan iki şirket icra takiplerine karşı korumaya alınmış oldu. Mahkeme şirkete iki kişiyi kayyum olarak atarken, bilirkişi raporunun hazırlanması için de 4 kişilik bir heyet belirledi. Dava dosyasının ilk duruşması için ise

13 Nisan’a gün verdi.


‘ŞİRKET TOPARLANIR BORÇLAR ÖDENİR’

Şirket avukatı İsmail Serkan Yelgin, iflas erteleme mekanizmasının, alacaklılar için de önemli olduğunu vurgulayarak, “Eğer firma iyi niyetli ise ve belli bir süre içinde toparlanabilecek durumda ise bu mekanizma olumlu katkı sağlıyor. Benzer onlarca dosyaya bakan bir avukatım. Birçok şirketimiz iflas erteleme aldı. Ancak işler yoluna girdikten sonra mahkemeye başvurarak aldığı tedbir kararını kaldırttı. Leke Jenas de de benzer bir sürecin yaşanacağını düşünüyoruz. Mahkemeye sunulan iyileştirme planına uygun hareket edilecek. Tekstil sektörünün önemli bir markası olan Leke Jeans, adeta yoktan var edildi. Manevi yön de önemli bu şirkette ve çalışanlarda. Eğer bu tedbir kararı olmazsa, ne yazık ki agresif davranan kimi alacaklılar şirketin üretim yapmasını dahi ortadan kaldırıyor; yapılan hacizlerle vs. Herkes elbirliği ile bu süreçten hızla çıkmak için çaba içinde. Var olan tüm borçlar da belli bir periyot içinde ödenecektir” dedi. Av. Yelgin, son aylarda iflas erteleme isteyen şirket sayısında artış olduğunu da sözlerine ekledi.


TEZGÂHTARLIKLA BAŞLADI

İlk mağazası 2005 yılında açılan Leke Jeans’in sahipleri markayı sıfırdan yarattı. İş hayatına 16 yaşında tezgahtarlık yaparak başlayan Cengiz Acar’ın kardeşleri ile kurduğu şirket Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olmuştu. Entegre bir jean markası olan Leke Jeans’da iplikten denim üretimine, yıkamadan dikime kadar jean üretiminin her aşamasını kendi tesislerine yapıyor. Acar kardeşler bir süre önce de Sparta Tower isimli proje ile de gayrimenkul sektörüne girmişti. Grup şirketlerinde 2 bine yakın kişinin çalıştığı kaydedildi.


Hürriyet 




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Aynes Gıda'nın ardından Leke Jeans de iflas erteleme istedi. Aynes Gıda 500 büvük şirket arasında ver alırken Leke 380 mağazada satılıyor.


İflas erteleme isteyen firmalara hergün bir yenisi ekleniyor. Komşu ülkelerle yaşanan problemler iş dünyasını olumsuz etkiliyor. 

Rusya, Irak ve Suriye'de iyi bir pazara sahip olan Denizli merkezli Aynes Gıda, son dönemde Türkiye'nin bu ülkelerle yaşadığı sorunlar ve iptal edilen ihaleler sebebiyle mahkemeden iflas erteleme istedi. Leke Jeans yaşadığı i mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. İflas erteleme isteyen şirket hakkında tedbir kararı verildi; kayyum ataması yapıldı. 2 bine yakın kişinin çalıştığı şirketlerin cirosu ise 250 milyon lira seviyesinde. 


Batıklar artıyor 


Son dönemlerde iflas erteleme isteyen şirketler arasında Aziz Bebe Tekstil, Ankaralı Turyapı İnşaat, Gumi Gıda, Tuncay İnşaat, Ömer Okutan Beton, Akteks Akrilik İplik de bulunuyor. Okul sütü ihalesinin kazananı Aynes Gıda Acıpayam Asliye Hukuk Mahkemesi'ne iflas erteleme talebiyle dava açtı. Mahkeme 27 Ocak'ta verdiği kararla icra takiplerini, ihtiyati haciz ve tedbirleri durdurdu. Türkiye'nin ilk 500 firması arasında yer alan Aynes Gıda, Türkiye'den AB'ye ve Rusya'ya ilk süt ihracatını gerçekleştirmişti. Bundan 20 yıl kadar önce Cengiz Acar'ın kardeşleri ile temelini küçük bir atölyede attıkları Leke Jeans, entegre üretim tesislerine sahip. İstanbul Hadımköy, Gürpınar, Çerkezköy, Malatya ve Mısır'da tesisleri bulunan Leke Jeans, toplam 381 satış noktasına sahip. 



Cumhuriyet




Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


İnşşaat sektörüne yaptığı girişin ardından iflas etme noktasına gelen Leke Jeans patronu, mahkemeden önce iflas erteleme kararı çıkartarak alacaklıların haciz koymasını engelledi. Ardından da ilk iş olarak işçilerin kıdem tazminatlarını gasbederek işten atmaya başladı. 

Leke Jeans yaklaşık on gün önce bazı işçilere çıkışlarını verdi, hemen ardından da geçtiğimiz pazartesi günü Hadımköy'de tüm işçileri ücretsiz iki haftalık izne çıkardı. Böylece işçilere hakları olan değil de daha düşük paralarla işten çıkmaları için çıkış kağıtları imzalatılmaya başlandı. Örneğin bir buçuk yıldır çalışan bir işçiye 500 TL ödendi. Bununla da yetinilmcycrck işçilere ücretleri ve haklarından vazgeçerek bağışta bulunmaları istendi. 'Uzlaşma' adı altında hayata geçirilen bu hak gasbıyla 10 yıllık çalışan bir işçiye kıdem tazminatı olarak 7 bin 500 TL teklif edildi. Oysa 10 yıllık işçinin ihbar, sosyal yardım alacaklarını katmadan dahi sadece kıdem tazminatı alacağı 16 bin 450 TL. 


SİGORTA HEMEN BAŞLATILMIYOR 


İşçiler çalışma koşullarından da şikayetçi. 10 yıldır fabrikada çalışan bir işçi şunları anlattı: "Sabah 8.30'da işe başlıyoruz. 19.30 gibi bitiyor. Gerçi son bir yıldır 18.45'te işi bitiriyoruz. Ara ara ücretsiz izne çıkarılıyoruz. Bir de yemeklerimiz çok kötü. Geçen Gürpınar'da idareye gittik. Porselen tabaklarda yemek yiyorlar. Bizse tabldotlarla yiyoruz." İşçi, sigortanın ise işe başladıklarında hemen başlatılmadığını söyleyerek "Zaten asgari ücretten yatıyor sigortamız. Yıllık izin bir kaç yıl önce başladı. Bir arkadaşımızın bir yılda üç hafta izni vardı. İki haftasını kullandı. Sonra bir yakınını kaybetti, izin kullanmak istedi ama yıl bittiği ve iznini kullanmadığı için izin verilmedi" diye konuştu. İşçilerin neredeyse çoğu ek iş yapmak zorunda kalıyor. Aldıkları ücretle geçinemediklerini ifade eden işçilerin çoğu çareyi ek iş yapmak da bulmuş. Erkek işçiler daha çok pazarlarda çalışıp, lokantalarda garsonluk ya da inşaatlarda çalışırken kadın işçiler ise düğün salonlarında çalışıyor ya da evde parça başı iş alarak ay sonunu getirmeye çalışıyor. 




Sema BARBAROS/Evrensel