16 / 05 / 2024

Levanten Köşkleri koruma altına alındı!

Levanten Köşkleri koruma altına alındı!

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Bornova'nın ünlü Levanten köşklerinden Dramalı Köşkü'nü belediye olarak restore edeceklerini söyledi



Kamil Okyay Sındır, Dramalı Köşkü'nü turizme yönelik bir merkez haline getireceklerini söyledi. Ege Bölgesi'nin pamuk, üzüm, incir gibi ürünlerini ihraç eden veya ipek yoluyla gelen ürünleri getiren ticaret adamlarının Bornova'da yerleştiğini, zamanla bu köşklerin yapıldığını anlatan Sındır, bu tarih kokan köşkleri gelecek kuşaklara da aktarmak istediklerini vurguladı.

Levanten köşkleri hakkında üniversiteden uzmanların yaptığı bir çalışma bulunduğunu, bu çalışmanın genişletileceğini belirten Sındır, Bornova'daki Levanten köşklerinin bir çoğunun kullanıldığını, bakım, onarım isteyen köşkler hakkında da çalışmaların yapılacağını veya yapılacak çalışmaların destekleneceğini kaydetti. Dramalılar Köşkü'nün mülkiyetinin belediyeye ait olduğunu ve kötü durumda olan köşkün onarımı için hazırlanan projenin,  İzmir  1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildiğini, kurulun da onay verdiğini belirten Sındır, şunları söyledi:"Dramalılar Köşkü tadilat projelerini kuruldan geçirdik, tadilat yapıyoruz. Turizme yönelik merkez haline getiriyoruz, yakında hayata geçireceğiz.

Bornova'nın merkezinde Kaymakamlık binasının hemen arkasında bulunan köşkü, Bornovalıların hizmetine açacağız. Yakında ihaleye çıkacak ve yer teslimi yapacağız. Levanten köşklerinin envanteri var, hatta bir kitabı da yayınlanmış. Şimdi bu çalışmayı geliştirecek ve yeni bir veri oluşturacağız." Sındır, Levanten köşklerinin bir çoğunun restorasyona ihtiyacı olmadığını ve sahipleri tarafından kullanıldığını kaydetti. Kullanılamaz durumdakileri yaşatmaya çalıştıklarını belirten Sındır, talep edenlere her türlü desteğe de hazır olduklarını vurguladı.

Yeşil Köşk, Murat Köşkü gibi bazı köşklerin, Ege Üniversitesi veya İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçmişte restorasyona tabi tutulduğunu belirten Sındır, Bornova Zirai Araştırma Mücadele Merkezi'nin girişinde bulunan, mülkiyeti Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ait olan köşkün de ortak bir çalışmayla restore edileceğini kaydetti. Sındır, bu köşkün de Bornova'nın tarihsel tarım kültürünün sergileneceği bir mekan haline getirilebileceğini vurguladı.

Kamil Okyay Sındır, Bornova'yı, tarihin yaşatıldığı kültür ve turizm kenti haline getirmek istediklerini, Levanten köşklerinin bu amaca hizmetedeceğini sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön