Genel

Levent Eyüboğlu: Kıbrıs Lefkoşa'da AVM yapacağız!

Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, Turkmall’un yurtiçi ve yurtdışı AVM yatırımları, İstanbul’da gerçekleştirecekleri 5 yılda 10 bin konut projesi ile 2011 yılına dair hedeflerini anlattığı bir basın toplantısı düzen

Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, Turkmall’un yurtiçi ve yurtdışı AVM yatırımları, İstanbul’da gerçekleştirecekleri 5 yılda 10 bin konut projesi ile 2011 yılına dair hedeflerini anlattığı bir basın toplantısı düzenledi. Levent Eyüboğlu yaptığı konuşmada, “Uzun bir aradan sonra sizlerle tekrar birlikteyiz. Sizlerle toplanmamızın sebebi 6 aylık bir süre Turkmall olarak bizim için bir maraton olarak geçti. Ekip olarak rekor denebilecek bir zamanda 6 ayda inanılmaz projelere başlama şansına eriştik. Şu an Turkmall olarak 25 ülkeden Türkiyedekilerle beraber 50 farklı ortağımız var. Bunları şöyle sıralamamız gerekirse Almanya, Yunanistan, Fransa, İngiltere, Romanya, İrlanda, Umman, Libya, Gürcistan, Çin, Mısır, Fas ülkelerden 50 farklı şirketle ortaklık yapmışız. 300’den fazla şirket kurmuşuz dolaylı ve direkt olarak. Bu proje geliştirme hayatımızı da belirli evrelere ayırdık. Tepe Grubu’yla yaptığımız projeler var. 375 bin metrekare bir alan yaratmışız. 2004 kadar ki bir dönem aslında. Daha sonra Multi grubu çatısı altında yaptığımız projeler var. Turkmall olarak Multi’den bağımsız olarak geliştirdiğimiz 1.5 milyon metrekare projeler var. Bizim Turkmall olarak yurtiçi ve yurtdışında 3 milyon metre kare olarak bunlar sadece kiralanabilir alan. Bunu inşaat alanına çevirdiğinizde 7 milyon metre kare gibi bir alan yapıyor. Biz hala yorulmamışız, hala proje üretmeye devam ediyoruz. 10 ülkeden 25 farklı firma ile çalışmışız, çalışıyoruz.

Şu son 6 aylık dönemde de oldukça faal bir dönem geçmiş, imzaladığımız anlaşmalar, aldığımız ruhsatlar ve projelerle birlikte 10 projeye imza atmışız. Altı ay için bir rekor aslında. Neler olduğuna bakarsak, Gürcistan projeleri var, bir proje ile başladık. 4 projenin arazisi alınmış durumda. 2011 yılında açılacak şu an inşaat halinde projeler var. Libya’da şu an iki alışveriş merkezi inşaat halinde. Ve orada kurumsal anlamda en organize hedefe kilitlenmiş projeyi yapan tek firmayız. Mevcut yapmış olduğumuz alışveriş merkezinde, 5 ülkeden 20 markayla şimdiden kiralama çalışması, anlaşması imzalanmış durumda. Libya’ya yabancı markaları götüren firmayız diye biliriz.

Bu sebeple turkmall olarak global marka yolunda ilerliyoruz. Hatta Çin’de iki proje inşaatımız var. Ve İstanbul’daki ofisimizden Çin’deki alışveriş merkezine Kore ile kira anlaşması yapıyoruz. Yine aslında burada söylemekten bir sakınca görmüyorum geçen hafta Kıbrıs Lefkoşe’de bir proje, büyük bir alışveriş merkezi yapmak üzere anlaşma imzaladık. Kuzey Kıbrıs’ta bir oluşum grubu. Şimdi isim vermiyoruz kendilerine sorup verebiliriz. Yine geçen hafta Maltepe’de yeni bir projenin imzasını attık.

Tabii bu arada üzerinde çalıştığımız projelerde var. İnsanlar tatilden dönüp nerede kalmıştık deyip işlere başlıyorlar. Yine bugün Mısır’dan bir grup geliyor Kuveytli bir grup bizim misafirimiz Mısır’da ortak bir proje yapmak üzere. Her şey bitti anlaşmalar oldu bu hafta imzalanmasını bekliyoruz. Parasal değeri şu an yurtdışında yapmakta ve geliştirmekte olduğumuz projelerin değeri 3 milyar dolar. Tabii bu arada biz Multi grubununda ortağıyız o projeleri de katsak verdiğim rakam çok farklı olur. Tabii bunları yaparken de Türkiye’yi hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz. Türkiye bizim için çok önemli, biliyorsunuzdur Torunlar grubuyla Samsun’da projemiz var, onun ruhsatını aldık ve inşaatımız başladı. Biz samsun’da yıkmıyoruz var olanları restore ediyoruz. Samsun kent merkezini yeniden yaratıyoruz. Güzel bir proje oldu. Bunun dışında Söke’de, önemli bir kavşak noktasında AVM projemiz var. Perakendecilerden çok büyük teklif aldık Outlet konusunda. İyi bir Outlet olacak. Ataşehir’de bir projemiz var. Şimdi eskiden baktığımız zaman Türkiye7nin ağırlığı yüzde 80 yurtdışının ağırlığı yüzde 20 idi. Şimdi yüzde 50 yüzde elliye geldi. Metre kare olarak 1.5 milyon tüm yurtiçi ve yurtdışı bunun yarısı yurtdışı.

Basında yer alan diğer haberler:

Dünyada AVM denince ilk akla gelen şirket olmak istiyor
Gelecek 10 yılda dünyada AVM denince ilk akla gelen firma olmak için faaliyetlerine devam eden Turkmall, Türkiye ile birlikte 26 ülkede 50’den fazla ortak kuruluş ile AVM projeleri geliştiriyor.
Yurtiçi ve yurtdışı projeleride Türkiye’nin ağırlığının yüzde 80’lerden yüzde 60’lara indiğini ve gelecek dönemde bu rakamın yüzde 50 olacağını belirten Turkmall CEO’su Levent Eyüpoğlu, bu zamana kadar ürettikleri 1 milyon 500 bin metrekarelik alanında yarı yarıya dağıldığını belirtti. Parasal değer olarak şu an yurtdışında yapmakta ve geliştirmekte oldukları projelerin değerinin 3 milyar dolar olduğunu belirten Eyüpoğlu, bu rakamda Multi Grubu ile birlikte geliştirilen projelerin yer almadığını ifade etti.
Alışveriş merkezi projeleri geliştiren, kiralanabilir hale getiren, işleterek yatırımcılar ile birlikte hakeret ettiklerini belirten Eyüboğlu, son 6 ayda yoğun bir dönem yaşadıklarını ve Turkmall olarak yerli ve yabancı 10’dan fazla uluslararası AVM geliştirme projesinde anlaşmaya vardıklarını söyledi.
İş hayatında 3. dönem
Proje geliştirme hayatlarını Tepe Grubu, Multi Grubu ve bağımsız oldukları dönem olmak üzere üçe ayırdıklarının altını çizen Eyüpoğlu, “1992 yılında kurulduktan sonra 2004’e kadar Tepe’yle 375 bin metrekarelik kiralanabilir alan üretmişiz. Daha sonra Multi Grubu çatısı altında 1 milyon 200 bin metrekarelik yaptığımız projeler var. Turkmall olarak Multi’den bağımsız olarakta 1 milyon 500 bin metrekare büyüklüğünde kiralanabilir alan geliştirmişiz” dedi.
Turkmall olarak yaptıkları çalışmaların yurtiçi ve yurtdışında toplam 3 milyon metrekare kiralanabilir alan anlamına geldiğinin altını çizen Eyüpoğlu, “Bunu inşaat alanına çevirdiğinizde 7 milyon metrekare gibi bir alan yapıyor. Son 6 ayda Gürcistan’da bir projeye başlandı ve 4 projenin arazisi alındı. 2011 yılında açılacak olan ve şu an inşaatı devam eden projeler var. Libya’da şu an iki alışveriş merkezi inşaat halinde. Orada kurumsal anlamda en organize hedefe kilitlenmiş projeyi yapan tek firmayız” diyerek sözlerini bitirdi.

Lefkoşa’da 150 milyon dolara alışveriş merkezi

yükselecek, kuzey-güney biraraya gelecek Alışveriş merkezi geliştirme (AVM) ve yatırımında yaklaşık 20 yılı geride bırakan Turk Mall, bir taraftan Türkiye’de bir taraftan yurtdışında projelere odaklanırken KKTC’nin, ilk alışveriş merkezini de (AVM) yapmaya soyundu. KKTC’de ismi açıklanmayan yerli bir yatırımcı grupla, Lefkoşa’da yapılacak AVM, 150 milyon dolara mal olacak.

Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, yatırımın tam bir ‘barış projesi’ olacağına dikkat çekerek, “Güney ve Kuzey’i bir araya getireceğiz. Çok titiz çalıştık, tapulara bile çok dikkat ettik” dedi. Projede yer alacak uluslararası markalarla ilgili olarak ise Eyüpoğlu, “Kimin getireceği henüz belli değil çünkü isim hakkını Güney’den biri tescil ettirmişse sıkıntı olabiliyor. Ama bu barış projesi olacak. Her şeyin çok güzel gelişeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

6 ayda 10 proje

Yatırımcıların yaz rehavetinden çıktığını, parası olanların ‘ne yatırım yaparız’ diye Turkmall’ün kapısını çaldığını anlatan Eyüpoğlu, “Son 6 ayda 10’un üzerinden yeni proje anlaşması yaptık. Yıl sonuna kadar 7-8 imza daha atacağız. Gelecek yıl 10 şantiyemiz olacak” dedi. Ekipçe hızlı çalışırken, yatırımcıların iştahının arttığına değinen Eyüpoğlu, piyasaların hızlanıp projelerin birbiri ardına geliştirildiğini, bunun AVM’lerdeki doluluk oranını yüzde 95’e taşıdığını söyledi.

Hayırlı cumada 2 proje

Eyüboğlu, “Geçen hafta Cuma günü Lefkoşa ve İstanbul Maltepe projelerinin imzasını attık. Bizim için ‘hayırlı bir Cuma oldu. Ayrıca Ataşehir’de de toplu konut projelerinin arasında içinde nikah salonunun da olduğu bir AVM projesi geliştiriyoruz” dedi. Eyüpoğlu diğer projeleri şöyle sıraladı: “2011’de Çin ve Gürcistan’da 2 büyük projenin açılışını yapacağız. Gürcistan’da 4 arazi daha aldık. Libya’da 2 inşaatımız var. Mısır’da bir proje için bir grupla sözleşme imzalayacağız. Yurtiçinde de hareketlilik var. Torunlar Grubu’yla Samsun’da AVM, Söke’de ise outlet projemiz bulunuyor.”

Afrika kapıları Turkmall’a açıldı

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin Abu Dhabi’den sonra en büyük 2’nci emirliği olan Resü’l-Hayme’yle işbirliği yaptıklarını söyleyen Levent Eyüboğlu, böylece Afrika’nın kapılarının Turkmall’a açıldığını açıkladı. Eyüboğlu, “2 milyar dolarlık yatırım portföyü olan emirlikle işbirliği yapıyoruz. En son bize Kongo’da yapacakları projenin tüm yetkisini verdiler. Afrika kıtasını da hedefliyoruz” dedi. Eyüpoğlu, hedeflerinin emeklik ya da sigorta fonları gibi yatırımları 10-15 yıl portföylerinde tutacak yatırımcıları Türkiye’ye çekmek olduğunu söyledi.
Hürriyet