Levent Gökçe: Yalıtım uygulamaları devlet tarafından teşvik edilmeli!
İZODER, 27. kuruluş yıldönümü kapsamında internet üzerindeny yaptığı etkinlikte yalıtım sektörüyle bir araya geldi.
Türkiye yalıtım sektörünün çatı kuruluşu Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği İZODER, 14 Temmuz Salı günü Zoom uygulaması üzerinden ‘27. Kuruluş Yıldönümü Yalıtım Sektörü Buluşması’ etkinliği gerçekleştirdi. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Gökçe’nin açılışını, İZODER’in 10. ve 11. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkanlar Kurulu Üyesi Ferdi Erdoğan’ın moderatörlüğünü gerçekleştirdiği buluşmanın konuk konuşmacısı ise Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, oldu.
27 yıl önce çıktığımız yolculuğumuzu güçlenerek sürdürüyoruz
İZODER Başkanı Levent Gökçe, “‘Isı’, ‘su’, ‘ses’ ve ‘yangın yalıtımı’ gibi dört hayati konuyu ele alan bir çatı kuruluş olarak 27 yıl önce çıktığımız yolculuğumuzu; sektörümüzde standartları oluşturmak ve ülke genelinde yalıtım bilincini yaygınlaştırmak için güçlenerek sürdürüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi tüm yalıtım branşları ile ilgili mevzuatların hazırlanması ve oluşturulmasına doğrudan katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yalıtımı çok daha iyi anlatmalıyız
İnşaat sektöründe 2018 yılının sonundan başlayan kötü gidişatın yerini 2020’nin ilk çeyreğinde normale dönüşe bıraktığını söyleyen Gökçe, “Fakat mart ayı itibariyle korona çıktı. Haziran ayına geldiğimizde hızlı bir canlanma yaşadık. Bu ertelenen talebin hayata geçmesinden kaynaklanıyor. Temmuz ayının çok kötü olmayacağını görüyoruz ama yılın tamamının böyle gitmeyeceğini düşünüyoruz. 2018’den bu yana biz sanayiciler için en iyi konu ihracat odağımızın artmış olması” diye konuştu.
Koronavirüs sürecinde insanların evdeki konfor ile ilgili ses ve ısı yalıtımının ne kadar önemli olduğunu gördüklerini söyleyen Gökçe, “Şu an minimum yapılan yalıtımın 2 katına çıkması halinde maliyet yüzde 25 artıyor. Biz yalıtımı 5- 6 senede geri dönüşü olan bir yatırım olarak ifade ediyoruz. Yalıtımın iki katına çıkması halinde geri dönüşü 3- 4 yıla iniyor. Bize düşen görev bunu çok daha iyi anlatmak. Hane halkının yalıtım konusunu sadece uygulayıcılara bırakmayıp, bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Sadece renovasyonda değil ev alırken de bunun sorulması lazım” dedi.
Yalıtım konfor seviyesini artırıyor
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sebebiyle insanların daha önce hiç olmadığı kadar evde ve aileleriyle zaman geçirdiğini belirten Gökçe, şunları söyledi: “Bu bize önceliklendirmediğimiz birçok konuda hatırlatma yapmış oldu. Özellikle yalıtımın sağladığı konforla ilgili. Gerek ses yalıtımının, gerek ısı yalıtımının hatta yazlıklarımız için su yalıtımının ne kadar önemli olduğunu eskisinden daha net şekilde anlamış olduk. Bizim konfor ihtiyaçlarımız da değişiyor. Hayat 50 yıl öncesine göre o kadar zorlu hale geldi ki evdeki konfor ihtiyacımız da buna paralel olarak arttı. Yalıtımın önemi burada ön plana çıkıyor. Sağlıkla da yakın ilişkisi var. Isı yalıtımsız bir binada, hızlı soğuma ve hızlı ısınma insan vücudunu çok yoran bir unsur. Su yalıtımı özellikle korozyonun sebebiyle bina donatılarının hasar görmesinden dolayı deprem güvenliği açısından ve ev içinde yarattığı nemlilik nedeniyle çok önemli. Yangın yalıtımı da önemli bir nokta. Yangın yalıtımıyla binada tahliye süresini uzatacak güvenli kaçış koridorlarını oluşturmak hayati önem taşıyor.Avrupa’da yangınlarda yaşlılar hayatını kaybederken, Türkiye’de çocuklar hayatını kaybediyor. Kamu ve kamuoyuna yalıtımın önemini çok iyi anlatmalıyız. Devlet vatandaşların yaptıracağı yalıtım uygulamalarının finansmanına katkı sağlayacak çözümler geliştirip bir an evvel uygulamaya koymalı”
#resim2>
Koronavirüs yalıtım sektörünü olumlu etkiledi
‘Pandemi Sırası ve Sonrasında Ekonomik Durum’ başlığı altında, değerlendirmelerini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, şöyle konuştu: “Koronavirüs süreci telekomünikasyon, sağlık ekipmanları, online eğitim ve yalıtım sektörlerini olumlu etkiledi. Koronavirüsün geride kalması için ya aşı bulunacak ya da sürü bağışıklığı kazanılacak. Sürü bağışıklığı için toplam dünya nüfusunun yüzde 60’ının virüsü kapması gerekiyor. Bu da 5 milyar insan demek. Şu an ilk tepe noktasını geride bıraktık, ikinci tepeyi yaşıyoruz. Korona döneminde ısı yalıtımının, ses yalıtımının önemini test etti insanlar. Ben insanlara bir iş var kendini 3 yılda amorti ediyor desem, sıraya girerler. Yalıtımının en üst düzeyde lobisinin yapılması gerekir. İZODER olarak insanlara da farklı kanalllardan ulaşarak, yalıtımın anlatılması gerekir.”