Levent - Maslak hattı 10 yılda 15 kat kazandırdı!
İstanbul’un en gözde bölgesi olan Levent-Maslak hattı, son 10 yılda değerini 15 kat artırdı. Geçmişte fabrikaların bulunduğu bölgede bugün İstanbul’un en pahalı gökdelenleri yükseliyor.
İstanbul’un en gözde bölgesi olan Levent-Maslak hattı, son 10 yılda değerini 15 kat artırdı. Geçmişte fabrikaların bulunduğu bölgede bugün İstanbul’un en pahalı gökdelenleri yükseliyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgisini çeken bölgede arsa sorunu nedeniyle artık var olan binalar el değiştiriyor. Son olarak Soyak Kristal Kule 303 milyon Euro’ya Yunanlı NBG’ye satılmıştı.
İstanbul'un iş ve yaşam merkezi olarak öne çıkan Levent-Maslak hattı değerini her geçen yıl biraz daha arttırıyor. Hattın cazibe merkezi olan Levent'te metrekare fiyatları 2005 yılından bu yana dolar bazında 15 kat arttı. Büyükdere Caddesi, iş, finans, alışveriş ve yaşam merkezi olarak istanbul'un en gelişen hattı olma konumunu koruyor. 1990'lı yıllarda Roche'den Eczacıbaşı'na kadar birçok fabrikaya ev sahipliği yapan bölge, artık yerli ve yabancı firmaların ofis üssü konumuna gelirken, bugün bölgede İstanbul'un en pahalı gökdelenleri yükseliyor.
Değerini her geçen yıl artıran Levent-Maslak hattında son 10 yılda yaşanan değişimi araştırdık ve 12 mülkün bu süreçte el değiştirdiği sonucuna ulaştık. Yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgisini çeken bölgede arsa sorunu nedeniyle var olan binalar el değiştirirken, son olarak 2013 yılında Soyak Kristal Kule 303 milyon Euro'ya Yunanlı National Bank Of Greece'e (NBG) satılmıştı.
2005 yılında ortalama metrekare satış fiyatı bin dolar olan bölgede, 2015 yılında fiyatlar 15 bin dolara çıkmış durumda. İstanbul'un altın değerindeki hattında sadece satılık gayrimenkuller değil kiralık gayrimenkuller de ciddi oranda değerlendi. Levent-Maslak hattında yer alan ofislerin ortalama metrekare kiraları 2005 yılında 13,74 dolar iken bugün 32 dolar seviyesine ulaştı.
GÜVENLİ LİMAN
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Levent-Maslak hattının İstanbul için en önemli Merkezi İş Alanı (MLA) olduğunu, bu aksın her dönem yatırımcı için güvenli bir liman olarak kalacağını söylüyor. Bölgenin hiçbir zaman zarar etmeyen güvenli bir yatırım bölgesi olma konumunu uzun yıllar koruyacağını belirten Yazıcı, “Tıpkı perakendedeki Bağdat Caddesi veya Abdi ipekçi Caddesi gibi Levent-Maslak hattı da ofis açısından aynı öneme sahip. Son 10 yılda yatırımcısına kazandıran bölge geçmiş yıllardaki kadar olmasa da kazandırmaya devam edecektir” diyor.
Fabrika dönüşümü ile son 15 yılda yeni yüzüne kavuşan bölgede, Tek-fen'in ampul fabrikasının yerini Tekfen Towers, Philips TV Fabrikası'nın yerini Metrocity, Eczacıbaşı ilaç Fabrikası'nın yerini ise Kanyon aldı. Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) Sağlam inşaat ile gerçekleştirdiği Levent Loft projesi, Ülker'in kabasını bitirip vazgeçtiği çikolata fabrikasının yerinde yükselip bölgeye değer katan projeler arasında yerini aldı.
İMAJ YÜKSELTİYOR
Aremas Commercial Ticari Gayrimenkul Müdürü Melike Özgökçen, MİA olarak da adlandırılan Levent-Maslak-Zincirlikuyu hattının nitelikli işgücü kaynağını çekebilmek ve şirket imajını yükseltmek için birçok yerli ve yabancı firmanın tercih listesinde en üst sıradaki yerini koruduğunu belirtiyor. Levent-Maslak hattının firmalar için prestij bölgesi olduğunu söyleyen Kılıçoğlu Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Talat Kılıç da “Biz de prestij olması bakımından Levent’te Safir ile Kristal Kule arasında kalan alanda 7 milyon dolarlık yatırımla toplam 7 bin m2 alana sahip olacak 7 katlı bir bina inşa edeceğiz” diyor.
OFİSLERDE DOLULUK YÜKSEK
Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan, Levent Büyükdere Caddesi’nin prestij bölgesi olması nedeniyle çok tercih edildiğine ve bölgedeki ofis doluluk oranlarının yüzde 99’lar seviyesine ulaştığına dikkat çekiyor. Arslan, “Bölgede son 10 yıldır kira bedelleri sürekli artıyor. Raylı sistem, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine karayolu ile ulaşım avantajı, günümüze kadar projelerin sürekli değerlenmesine imkan verdi. Bu potansiyel bölgede doğal kentsel dönüşüme yol açıp modern projelerin yapılmasını sağladı” diyor.
Ahmet Arslan, bölgede değer artışının devam etmesini beklediklerini belirtiyor. Ancak Arslan, Üçüncü Havalimanı, Finans Merkezi, Kanal İstanbul, Marmaray, Üçüncü Köprü, Avrasya Tüneli ve bu projelerle entegre metro hatları gibi büyük projelerin Levent Büyükdere Caddesi’ne rakip yeni çekim merkezleri oluşturduğunu da vurguluyor.
BOŞ ARSA KALMADI
TSKB Gayrimenkul Değerleme İdari İşler ve İş Geliştirme Müdürü Özge Aklar, bölgede günümüzde boş arsa bulunmadığına dikkat çekiyor. Aklar, bölgede son dönemde geliştirilen projelerin daha çok hasılat paylaşımlı projelerden oluştuğuna vurgu yapıyor. Özge Aklar, “Bölgede hasılat paylaşımlı sözleşmeler ile toplanan binalardan yapılan analizlere göre, imar durumu, ulaşım ve altyapı olanaklarının mevcut olması gibi özellikleri dikkate alındığında, fiyatlar 10 bin ile 15 bin dolar/m2 aralığında. Hatta ek kaza-nımlan olan bazı yatırımlarda bu fiyatlar daha yüksek seyredebiliyor” diyor.
Bölgede Evyap Fabrikası’nm arazisine Vadi İstanbul projesini geliştiren Artaş, Aydınlı, Keleşoğlu konsorsiyumunun ortağı olan Artaş İnşaat Yönetim Kumlu Başkam Süleyman Çetinsa-ya, Levent-Maslak bölgesinin konumu, kolay ulaşımı ve uluslararası büyük şirketleri barındırması ile İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olduğunu söylüyor. Bölgenin lüks konut ve ofis projeleriyle öne çıktığına işaret eden Çetinsaya, “Bölge, yerli ve yabancı yatırımcıların yatırım yapmakta iştahlı ol-duklan bir alan. Özellikle ofis gelişimi bakımından İstanbul’un en çok tercih edilen bölgesi. Buraya alternatif bölgeler yaratılmaya başlasa da Levent-Maslak hattı İstanbul’un önemli merkezi olma niteliğini her dönem koruyacaktır” diye konuşuyor.
Ekonomist