29 / 04 / 2024

Leyla Akçağlılar'ın koleksiyonu satıldı, şimdi yurt yapılacak!

Leyla Akçağlılar'ın koleksiyonu satıldı, şimdi yurt yapılacak!

Tekfen Holding’in kurucularından Necati Akçağlılar’ın 2008 yılında hayatını kaybeden kızı Leyla Akçağlılar’ın 195 eserden oluşan özel koleksiyonu bir müzayede ile satışa sunuldu. 2.5 milyon liralık gelirle adına b



 Tekfen Holding’in kurucularından Necati Akçağlılar’ın 2008 yılında hayatını kaybeden kızı Leyla Akçağlılar’ın özel koleksiyonu, kız çocuklarının eğitimine katkıda sağlamak üzere düzenlenen bir müzayedede satışa sunuldu. Elde edilen 2 milyon 579 bin TL’den müzayede masrafları çıkarılarak kalan gelir, Akçağlılar’ın adına bir kız yurdu yapılması için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne (ÇYDD) bağışlandı. Portakal Sanat ve Kültür Evi tarafından, Conrad İstanbul’da düzenlenen müzayedeye iş dünyasının önde gelen isimlerinden Cem Kalyoncu ve eşi Hülya Kalyoncu, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un annesi Çiğdem Simavi, Türkiye İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Müge Sırmabıyık ve çok sayıda tanınmış kişi katıldı. Leyla Akçağlılar’ın koleksiyonundan 195 eserin satıldığı müzayedede en değerli eser ise 125 bin TL’den satışa sunulup, 260 bin TL’ye alıcı bulan Hoca Ali Rıza’nın ‘Boğaziçi’ adlı tablosu oldu. ‘Boğaziçi’ adlı tablodan sonra en çok gelir elde edilen ikinci eser ise 80 bin TL’den satışa çıkan ve 230 bin TL’ye alıcı bulan Aivazovski’nin ‘Deniz ve Gemiler’ isimli tablosu oldu.

Adını taşıyacak

Portakal Sanat ve Kültür Evi ile birlikte müzayedeye ev sahipliği yapan Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Leyla Akçağlılar’ın kız kardeşi Defne Akçağlılar, “Leyla, senelerce yardıma muhtaç gençleri sessizce okutur ve öğrencilerle yakından ilgilenirdi. Her zaman çocuk esirgeme kurumlarını ziyaret eder ve çocuklarla vakit geçirirdi. Biz de onun eğitime adanmışlığını sürdürmek istedik ve yıllar boyunca topladığı koleksiyonu müzayedede satışa sunarak, elde edilecek geliri bir eğitim kurumuma bağışlamaya karar verdik. Eğitim kurumu olarak da, faaliyetlerini takdir ettiğimiz , Atatürk ilke ve devrimlerini korumak ve genç Türkiye’yi eğiterek çağdaş bir topluma ulaştırmak gayesiyle kurulmuş olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ni belirledik. Müzayededen elde edilen gelir, Leyla’nın ismini taşıyacak bir kız yurdunun inşası için derneğe bağışlanacak.” dedi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof.Dr.Aysel Çelikel de derneğin ismininin Çağdaş Yaşam Leyla Akçağlılar Kız Yurdu olacağını belirterek şunları kaydetti:”Bu yurt kız öğrencilerin çağdaş bir ortamda barınmalarını sağlayacak. Minumum 100 kişi kapasiteli olacak yurtta, odalar ikişer kişilik olacak. Tamamen modern olup hem sosyal hem de kültürel mekanları da içerecek.”

Kızı ile yönetti

Raffi Portakal’ın kızı Maya ile beraber yönettiği müzayedede, Türk ve yabancı ressamların eserlerinin yanı sıra, Macar Herend ile Fransız Limoges ve Daum porselenleri ile çeşitli gümüş objeler, hat sanat eserleri, halılar ve mobilyalar da yer satıldı.

Hem aşçılık hem de 21 yıl diyet yaptı

1957 yılında doğan Ayşe Leyla Akçağlılar, Tefken Holding ve Tefken Vakfı Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Eğitime olan ilgisi dışında yemek ile ilgili tecrübelerini de “Cordon Blue”, “Ne yiyelim”, “Nerede Nasıl Yiyelim”, “Butterfly’dan Özel Tatlar” ve “Böbrek Yetersizliğinde Doğru Beslenme” isimli dört kitapta topladı. Butterfly pastanesi kurucu ortağı da olan Akçağlılar, 21 yıl diyet yaptı ve yalnızca salatalıkla beslendi. Yakalandığı anoreksiya hastalığından 2008 yılının Eylül ayında hayatını kaybetti.
Vatan


Geri Dön