Libya Bingazideki Reşit Paşa Camii onarılmayı bekliyor!
Libya'nın Bingazi kentinde tarihi Reşit Paşa Camii ile Osmanlı döneminde askeri kışla olarak kullanılan yapı onarılmayı bekliyor. Eserlerin büyük bölümü yıkık ve kullanılamaza halde
Libya'nın Bingazi kentindeki tarihi Reşit Paşa Camii ile Osmanlı döneminde askeri kışla olarak kullanılan yapı onarılmayı bekliyor. Başkent Trablus'tan sonra ülkenin en büyük kentlerinden biri olan Bingazi'de, Osmanlı döneminden kalan tarihi eserlerin bir kısmı, çatışmalar ve ilgisizlik yüzünden harabe haline dönüşmüş durumda. Osmanlı döneminde 1885 yılında inşa edilen Reşit Paşa Camii, kentte "Osman Cami" olarak da biliniyor. Bingazi'nin Tahrir Meydanı'na yakı ve uzun yıllar Osmanlı iş merkezlerinin faaliyet yürüttüğü caddede bulunan caminin ikinci katında kadınlar içinde bir bölüm bulunuyor. Libya'daki tarih kitaplarında, caminin ilk imamı olan dönemin kadısı Muhammed Bin Umran'ın Cuma namazı kıldırdığı zaman Osmanlı kaftanı ve kalpağı giydiği, halkın tüm dertlerinin de bu hutbede gündeme getirilip, çözüm arandığı belirtiliyor. Tarih kitaplarında, Hazreti Peygamberin saçının camide saklandığı ve sadece doğum gününde misafirlere açıldığı da yazıyor.
Bingazi'deki ikinci önemli Osmanlı eseri de bir dönem askeri kışla olarak kullanılan kentin en görkemli yapısı. Bu yapı da çatışmalarda kullanılan ağır silahlardan nasibini almış durumda.
Akit