Dış Piyasalar

Libya'da Türk inşaat şirketleri için konut potansiyeli büyük!

Türk firmalar, Libya’nın başkenti Trablus’ta 5 bin prefabrik konut inşa edecek. DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, "Libya'da ciddi bir konut ihtiyacı var. Türk inşaat şirketleri için orada çok ciddi bir potansiyel bulunuyor" dedi...

Türk firmalar, Libya’nın başkenti Trablus’ta 5 bin prefabrik konut inşa edecek. Ön anlaşmanın imzalandığı ihalede konutlar, ödemelerin yapılmasından sonra 6 ayda teslim edilecek.

Türkiye ile 'Mavi Vatan' anlaşmasını imzalayan Libya, gerek askeri gerekse ekonomik alanda işbirliğini ileriye taşımaya devam ediyor. 

Ülkedeki elektrik sorunu için lider Türk şirketleriyle masaya oturan Libya, konut alanında da ilk imzaları attı. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre; Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Hafter'in bombaladığı ve evsiz bıraktığı insanlar için acil konut yapımı ihalesi düzenldi. 

Geçtiğimiz Mart'ta, 5 bin prefabrik konut yapımı için açılan ihaleyi 9 firma aldı. İhaleyi kazanan 9 firmanın 5'i Türklerden, 4'ü ise yerel firmalardan meydana geldi. Buna göre 5 bin konutun 3 bin 50'si 5 Türk firma, bin 950'si ise Libyalı firmalar tarafından yapılacak. Libyalı firmalar bin 950 konutu Türk firmalarından alacak.

TRABLUS'TA YAPILACAK

Libya'nın başkenti Trablus ve çevresinde yapılacak olan konutlarda Hafter sebebiyle evsiz kalan vatandaşlar yaşayacak. Libya hükümetinin ödemeleri yapmasından sonra prefabrik konutların ihale şartnamesine göre 6 ay içinde teslim edilecek. İhaleyi kazanan 5 Türk firmadan biri Dorçe Prefabrik Yapı. 6 kıta 52 ülkede faaliyette bulunan Dorçe, 2006 yılından beri Libya'da da projeler yapıyor. Dorçe Prefabrik ve İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süheyla Çebi Karahan, Türk şirketlerin yapacağı 3 bin 50 konutun 700'ünün kendi firmaları tarafından yapılacağını kaydetti. 

TÜRKLERDEN ALACAKLAR

4 Libyalı şirketin de prefabrik yapıları Türk firmalarından alacağına dkkat çeken Çebi, bu tür projelerin sürecedğini belirtti. Libya'nın ciddi bir konut arzına ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Çebi, "Hafter birçok şehri bombaladı. Birçok insan evsiz kaldı. Libya hükümeti bu projeye ilk Trablus'ta başlıyor. Devamının geleceğini öngörüyoruz" dedi. Prefabrik yapıların uzun ömürlü olduğunu aktaran Çebi, "Libya'da yapılan konutlar da kalıcı olacak. Oradaki evsiz insanlar için en hızlı çözüm olarak bu görülüyor" diye konuştu.

İLK ADIM ATILDI, DEVAMI GELECEKTİR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, Libya'da başta müteahhitlik olmak üzere tüm sektörlerde 120 milyar dolarlık yatırım hacminin olduğuna dikkat çekti.
Karanfil, "Libya'da ciddi bir konut ihtiyacı var. Bunun ilk adımı prefabrik konutlarla atıldı, devamının geleceğini düşünüyoruz. Türk inşaat şirketleri için orada çok ciddi bir potansiyel bulunuyor. İnşaat demek, demir, çimento, dekorasyon, mobilya, halı elektrik malzemesi demek. Yüzlerce alt sektörü etkiliyor" şeklinde konuştu. 

Libya'nın gelişmiş sanayi ve üretim tesislerine sahip olmadığı için birçok temel ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladığını ifade eden Karanfil, şöyle konuştu: 

"Türkiye başta mobilya, kağıt ve orman ürünleri olmak üzere, çelik, halı, kimyevi maddeler, mücevher, hububat, bakliyat gibi birçok kalemde ihracat yapıyor. Libya Türkiye'ye üç günlük deniz, iki saatlik de havayolu mesafesinde. Dolayısıyla Libya'dan ithalat yapan firmalar için jeopolitik konumundan dolayı Türkiye, çok cazip bir konumda yer alıyor."

Türk müteahhitler Libya'ya yatırım yapmak için hazır!

Libya’dan Türklere özel davet!