28 / 04 / 2024

Libya'daki projeleri Türk müteahhitlerden başkası yapamaz!

Libya'daki projeleri Türk müteahhitlerden başkası yapamaz!

Türk şirketler Libya'da muhalif zaferiyle başlayan yeni dönem için "Alacağı beklemeyiz. Çağırırlarsa gider mesajı verirken, Türk-Libya Konseyi Başkanı Takla, "Projeleri Türk müteahhitlerden başkası yapamaz" dedi



6 ay kadar süren iç savaşın ardından muhaliflerin Kaddafi'ye karşı kazandığı zafer 'Yeni dönemde Türkiye ile Libya ticari ilişkileri ne olacak' sorusunu gündeme getirdi. Türkiye'nin yılda 3.5 milyar dolarlık inşaat yaptığı, ticaret hacminin ı 2 milyar dolara ulaştığı ülke için 6 aydır muhatabın belli olacağı günün beklendiğini dile getiren DEİKTürk-Libya iş Konseyi Başkanı Ersin Takla, "Orada Türklerin bankalarda 100 milyon dolar parası, 950 milyon dolarlık varlığı, 1.4 milyar dolar da alacağı var" derken Türk şirketlerin alacakları nedeniyle Libya'ya gitmek konusunda tedirginlik yaşamayacağını ifade etti. Takla, "Artık 1 iki taraf da daha istekli. Çünkü ülke çok zarar gördü ve yapılacak çok iş var. Oradaki projeleri Türk müteahhitlerden başkası ı yapamaz" dedi. Bombalar sonucu değişe ihtiyaç hiyerarşisinden dolayı Türklerin projelerinin şekil değiştirebileceğini ifade eden Takla şöyle devam etti: "Türkler orada daha çok yol ve konut yapıyor. Anı şu an Libya'da emniyet binalarına, karakollara ve hapishanelere ihtiyaç var. Bazı projeler bunlara da dönüşebilir." Takla 'Avrupa'nın muhaliflere verdiği somut destek yeni dönemde ticari ilişkileri olumsuz etkiler mi' sorumuza şu cevabı verdi: "Avrupalı ile bizim iş sahamız ayrı. Onlar inşaat işi istemezler Katma değeri yüksek, az insan çalıştıracakları işleri isterle Oradaki inşaat işlerini bir tek Türk müteahhitler yapar."

'SARKOZY'YE BIRAKILMAYACAK KADAR DEĞERLİ'

Libya'da 5 mağazası olan, 4 mağaza daha açmaya hazırlanan Wenice Kids CEO'su Oktay Özdemir, 4 milyon dolarlık yatırım yapacağı ülkeden yılda 10 milyon dolar ciro bekliyor. Siyasi ilişkilerin mağaza cirolarına direkt yansıdığını belirten Özdemir, "Libya Sarkozy'ye bırakılmayacak kadar değerli. Hepimizin gözü kulağı Fransa mı Türkiye mi öne çıkacak konusunda. Başbakan 'One Minute!' dediğinde orada cirolarımız yüzde 400 artmıştı" diyor.

'Alacak değil emniyet önemli'

Libya'da şu an bitirdikleri işlerden 40 milyon dolar alacakları olduğunu dile getiren Nurol İnşaat Genel Müdürü Ali Gümrükçüoğlu, "Şu an bir şey söylemek için çok erken, ilk etapta oraya birkaç çalışanımızı gönderip muhatap bulup bulamadığımıza bakacağız. Orada neredeyse tamamladığımız yol ve üniversete projeleri vardı. Üniversite binaları zarar gördü. Yol ne durumda bilmiyoruz. Eğer uçaklar inip kalkacaksa Libya'ya yeniden gideceğiz. Şu an paraları olmadığını biliyoruz. 'Önce paramızı ödeyin' demeyiz" dedi.
Habertürk/Ayşegül Akyarlı Güven


Geri Dön