26 / 12 / 2024

Libya'dan Türk müteahhitlere yatırıma devam çağrısı!

Libya'dan Türk müteahhitlere yatırıma devam çağrısı!

Libya, ülkede yarım kalan işlerin tamamlanması için Türk müteahhitlere ‘yatırıma devam’ çağrısında bulundu. Türk tarafı güvenliğin sağlanmasını şart koştu ve öncelikli yatırım listesi yapılmasını talep etti. Libya listeyi yılbaşına kadar hazırlayacak.



Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, ülkedeki iç karışıklıklar nedeniyle yarım kalan 18 milyar dolar tutarındaki yatırımların tamamlanması için Türk şirketlerine çağrıda bulundu. Ancak Türk müteahhitler güvenlik sorunları çözüme kavuşmadan Libya’ya kesinlikle gitmeyeceklerini, ayrıca yarım kalan işler için bir öncelikler listesi oluşturulması gerektiğini Mutabakat Hükümeti’ne iletti.


3 büyük sorun


Ulusal Mutabakat Hükümeti Ulaştırma Bakanı Milad Matuk, Türkiye’ye gelerek Libya’daki faaliyetlerine ara veren Türk şirketleri ile görüştü ve şirketleri ülkeye dönmeye davet etti. Matuk, “Ülkedeki güvenlik durumu, Türk şirketlerin durdurdukları projelerini tekrar başlatmalarına el verecek düzeyde iyileşti” dedi.


Her iki tarafın da yarım kalan işleri bitirmek arzu ve isteğinde olduğunu kaydeden Türkiye-Libya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Hüseyin Ersin Takla, “Libya’ya işimizin başına dönmemizi istediler. Biz de kendilerine bazı sorunların çözüme kavuşması gerektiğini ifade ettik” dedi.


‘Döviz sıkıntısı’



Libya’da iş yapmanın önündeki engelleri “güvenlik sorunu, döviz sıkıntısı ve Bingazi çevresinde Türk pasaportuna kısıtlama” olarak sıralayan Takla, şöyle konuştu:


“Hem Libya tarafı, hem de Türkiye tarafı oradaki işleri bitirmek arzusu ve isteğinde. Libya’da yarım kalan işler var. Teminat mektubu için ödenmiş komisyonlar var. Ancak öte yandan da Libya’nın finansal sıkıntıları devam ediyor. Gelir getirici en önemli kalemlerinden petrolde üretim ve satış çok düşük seviyede. Libya’daki idareler arasındaki varılan son anlaşmadan sonra üretim 500 bin varile çıktı. Ama üretim miktarı Kaddafi zamanında 1.5 milyon varil civarındaydı. O zamana göre yüzde 30’a kadar gerilemiş durumda. Buna bağlı olarak çok büyük döviz sıkıntısı yaşıyorlar. Bu nedenle yabancı para cinsinden akreditif açamıyorlar. Bu nedenle arzu edilen ile realite çok farklı.”



Güvenlik sorunlarının da devam ettiğini kaydeden Takla, şunları söyledi:


“Libya’da Türk şirketleri faaliyetlerine devam ederken oradaki çalışanlar kaçırılıp karşılığında para talep ediliyordu. Bu adam kaçırma olayları halen devam ediyor. Bu durum önlenmediği sürece Libya’da Türk vatandaşlarını götürmeyi düşünmüyoruz. Üçüncü bir sorun olarak da Libya’nın Doğu bölgesi Bingazi tarafları mahalli idarelere bağlı. Bu bölgede mahalli idarelerin izni olmadan bir Türk vatandaşı havaalanına bile gidemez. Türk pasaportuna kısıtlama uygulanıyor. Bütün bunlara rağmen iyi niyetle umalım ki kısa bir süre sonra bu problemler halledilir. Emniyetli ortam oluşur. Libya yabancı parayı elde eder ve Doğu kısmıyla kısıtlama kalkar. Dolayısıyla bütün iyi niyetli beklentilere rağmen bu sorunlar çözüme kavuşmadan Libya’ya gitmemiz mümkün değil ama inşallah bir an önce her şey düzelir biz de işimizin başına döneriz.”


Liste hazırlanıyor


Ulaştırma Bakanının ziyaretinde önemli gelişme olduğunu vurgulayan Takla, şöyle konuştu:


“Biz kendilerinden Libya’daki işler konusunda öncelikler listesi oluşturulmasını talep ettik. Hangi işlerin öncelikli olarak bitirilmesini istiyorlar, hangilerini orta vadeye yaymak istiyorlar, vazgeçtikleri işler hangileri olacak? Kendileri bu listeyi yıl sonuna kadar hazırlayacaklarını ifade ettiler. Bu liste sorunların aşılması halinde Türk müteahhitlerinin yeni yol haritası olacak.”


‘5 milyar dolar alacağımız var’


Türk şirketlerinin Libya’da yaptıkları işlerin toplam mukavele bedelinin 15-18 milyar dolar civarında olduğunu kaydeden Türkiye-Libya İş Konseyi Başkan Yardımcısı Takla, şunları söyledi:


“Türk şirketlerinin 1 milyar dolar civarında faturalanmış, ödenmeye hazır alacağı var. Ayrıca yapılmış işlerin karşılığı olarak 4 milyar dolar hakediş sözkonusu. Şantiyelerdeki alet edevatın toplam tutarı da 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor.” 

 

Milliyet 



Geri Dön