Likör fabrikası arazisine yürütmeyi durdurma kararı!
İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Şişli'deki eski Likör Fabrikası arazisi ile ilgili nazım imar planı değişikliğine ilişkin "yürütmeyi durdurma" kararı verdi
İstanbul 10. İdare Mahkemesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aleyhine yaptığı başvuruda, "İstanbul İli Şişli ilçesi Dikilitaş Mahallesi 58 pafta 1199 ada 230 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin, üst ölçekli imar planları gözetilmeksizin hazırlandığı, parsel düzeyinde yapılan imar plan değişikliklerinin 1/5000 ölçekli plan ile yapılmasının 3194 sayılı imar kanununa ve 5162 sayılı Toplu Konut Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali" istemini değerlendirdi.
Konuya ilişkin bilirkişi raporunu inceleyen İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin aldığı karar şöyle: "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca koruma altına alınan parselde, taşınmaz üzerindeki eski eser tescilli fabrika ve müştemilatı ile yine parsel üzerinde bulunan ağaçlar da dikkate alınarak parsel ve çevresinin kültür endüstrisine dayalı olarak geliştirilmesinin şehircilik ilkelerine ve kamu yararı ilkelerine uygun olacağı tabidir. Somut olaya bakıldığında ise detaylı bir raporu ihtiva etmeyen dava konusu Nazım İmar Planı öncesi uyuşmazlığa konu parsele ilişkin plan yapım sürecine bakıldığında taşınmaza önce yeşil alan fonksiyonu atfedildiği, ancak sonradn 2006 tarihinde plan değişikliğine gidilerek 'ticaret' işlevi verildiği, bilahare dava konusu plan notları ile de yalnızca işlevinin 'özel koşullu ticaret alanı' olarak belirlendiği, ayrıca 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Notlarının geçerli kılındığı ve bu suretle 'rezidans' ve 'apart konut' kullanımlarının eklendiği, maksimum bina yüksekliğinin serbest olarak tanımlandığı ve bodrum katlarının emsal dışında bırakıldığı ve bu suretle bodrum katlarının belirlenen emsal koşullarına dahil edilmediği görülmektedir.
Bu durumda, 17 Şubat 2008 tasdik tarihli dava konusu Nazım İmar Planının, dava konusu taşınmazın üzerinde bulunan tescilli taşınmaz ve ağaçlar da dikkate alındığında korunması gereken bu yapı üzerinde yoğunluk artışı öngördüğü anlaşılmakta, dava konusu işlemde planlama ve kamu yararı ilkeleri ile hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı açıktır.
Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi." TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle satışa çıkarılan Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arazisinin ihalesini, Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi almıştı.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Likör arazisinde plana durdurma
İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Şişli'deki eski Likör Fabrikası arazisiyle ilgili nazım imar planı değişikliğine ilişkin “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aleyhine yaptığı başvuruyu değerlendiren ve konuya ilişkin bilirkişi raporunu inceleyen mahkemesinin kararında şöyle denildi:
“Taşınmaza önce yeşil alan fonksiyonu atfedildiği, ancak sonradan 2006'da plan değişikliğine gidilerek 'ticaret' işlevi verildiği, bilahare dava konusu plan notlarıyla da yalnızca işlevinin 'özel koşullu ticaret alanı' olarak belirlendiği, ayrıca 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Notlarının geçerli kılındığı ve bu suretle 'rezidans' ve 'apart konut' kullanımlarının eklendiği, maksimum bina yüksekliğinin serbest olarak tanımlandığı ve bodrum katlarının emsal dışında bırakıldığı ve bu suretle bodrum katlarının belirlenen emsal koşullarına dahil edilmediği görülmektedir.”
TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle satışa çıkarılan Mecidiyeköy'deki eski Likör Fabrikası arazisinin ihalesini, Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi almıştı.
Milliyet
Aşçıoğlu'na kötü haber ‘Likör Arazisi'nde iptal
Şişli'deki eski Likör Fabrikası arazisini TOKİ'den ihaleyle alan Aşçıoğlu İnşaat'a mahkemeden kötü haber geldi
ŞİŞlİ'dekİ eski Likör Fabrikası arazisine stüdyo dairelerden ve alışveriş merkezinden oluşacak bir proje yapmaya hazırlanan Aşçıoğlu'na mahkemeden kötü haber geldi. İstanbul 10. İdare Mahkemesi, eski Likör Fabrikası arazisi ile ilgili nazım imar planı değişikliğine ilişkin “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.
Mahkeme, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) aleyhine yaptığı başvuruda, “İstanbul İli Şişli ilçesi Dikilitaş Mahallesi 58 pafta 1199 ada 230 parsele ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinin, üst ölçekli imar planları gözetilmeksizin hazırlandığı, parsel düzeyinde yapılan imar plan değişikliklerinin 1/5000 ölçekli plan ile yapılmasının 3194 sayılı imar kanununa ve 5162 sayılı Toplu Konut Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali” istemini değerlendirdi.
Bilirkişi raporunu inceleyen İstanbul 10. İdare Mahkemesi, “Nazım İmar Planı'nın, dava konusu taşınmazın üzerinde bulunan tescilli taşınmaz ve ağaçlar da dikkate alındığında korunması gereken bu yapı üzerinde yoğunluk artışı öngördüğü anlaşılmakta, dava konusu işlemde planlama ve kamu yararı ilkeleri ile hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı açıktır. Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi” değerlendirmesini yaptı.
Likör arazisinin ilk ihalesini Kiler Gayrimenkul, 23 bin 711 metrekarelik arsaya 295 milyon 700 bin lira teklif ederek kazanmıştı. Emlak GYO, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ihaleyi iptal etmiş, Aşçıoğlu liderliğindeki konsorsiyum Aşçıoğlu İnşaat-Ofton İnşaat-Meydanbey İnşaat-Omak İnşaat Ortak Girişimi ihaleyi 415 milyon 750 bin lira teklifle kazanmıştı.
Aşçıoğlu İnşaat'ın sahibi Yaşar Aşçıoğlu, 21 Ağustos'a ertelenen Seyrantepe Stad ihalesine de katılmayı ve Ali Sami Yen'in yerine yapılacak projeyi de üstlenerek her 2 projeyi birleştirmeyi hedefliyordu.
Vatan