Sektörel

Limak Çimento Ankara ve Kilis'e iki yeni fabrika kuracak!

Limak Çimento Grubu, Ankara ve Kilis'te 300 milyon dolar tutarında iki yeni çimento fabrikası kurmayı planlarken, devam etmekte olan 117.5 milyon euro tutarındaki kapasite artırımı yatırımlarıyla yıl sonunda pazarda ikinci sıraya yükselecek...


Limak Çimento, Ankara ve Kilis'e 300 milyon dolarlık yatırımla iki yeni fabrika kuracak, yatırımlar 2016'da tamlanacağı açıklandı.


Limak Çimento Grubu, Ankara ve Kilis'te 300 milyon dolar tutarında iki yeni çimento fabrikası kurmayı planlarken, devam etmekte olan 117.5 milyon euro tutarındaki kapasite artırımı yatırımlarıyla yıl sonunda pazarda ikinci sıraya yükselecek.


Söz konusu iki fabrikanın yatırım süreci 2016 başında tamamlanacak.


Reuters'ın sorularını yanıtlayan Limak Çimento Grubu CEO'su Gültekin Aksüyek, "Ankara'da

Temelli bölgesine 5,000 ton/gün'lük yeni bir fabrika kuruyoruz. Bir diğer fabrikayı da Kilis'te kuracağız. O da Suriye sınırına 12 km mesafede olacak ve 5,000 ton/gün kapasiteye sahip olacak" diye konuştu.


Ankara'da kuracakları yeni fabrika için ekipmanların seçildiği bilgisini de veren Aksüyek, "Yatırım değeri 150-160 milyon dolar civarında olacak. Kredi içinde, anahtar teslimi olarak görüşüyoruz. Kredi konusunda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Belki Türkiye'deki şu anki konjonktürden dolayı insanlar bu soruyu çok soruyor. Ama bize kredi vermek için şu anda iki finans kuruluşu çok istekli. Üçüncü firma da randevu istedi. Ve bu kredileri teminat mektubu bile vermeden kullanacağız" dedi.


En büyük klinker üreticisi olacağız


Limak Çimento Grubu bünyesinde yedi fabrika, üç öğütme tesisi ve 16 beton santrali bulunduğunu kaydeden Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Bacaksız, kurulu klinker kapasitelerinin yıllık 6 milyon ton olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Şu anda devam eden kapasite artırım yatırımlarımızla Trakya Pınarhisar fabrikamızın kapasitesi 1,800 ton/günden 6,000-6,500 ton güne çıkarılıyor. Eylül ayında da 4,000 ton/günlük hattımız devreye girecek. Balıkesir fabrikasında da Eylül ayı itibariyle 1,250 ton/gün kapasiteden 2,500 ton/gün'e çıkıyoruz. Yıl sonunda klinker kapasitesi bakımından yıllık 8 milyon ton ile pazarda ikinci sıraya yükseleceğiz." Böylece Limak'ın klinker kapasitesi yüzde 33 artış göstermiş olacak.


Bacaksız, ayrıca şirketlerinin toplam varlık değerinin 2 milyar doların üzerinde olduğunu ifade etti.


Aksüyek, 2016 başında yeni kuracakları fabrikaların devreye alınması ve kapasite artırımı yatırımlarının tamamlanmasının ardından 11.5 milyon ton klinker üretim kapasitesine sahip

olacaklarını belirterek, "2016'da Türkiye'nin en büyük klinker üreticisi olacağız. Şu anda üçüncüyüz" dedi.


Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği verilerine göre şu anda 70 milyon ton klinker, 100 milyon tonun üzerinde çimento öğütme kapasitesine sahip Türkiye'nin yıllık 80 milyon tona yaklaşan satış hacmi bulunuyor. Türkiye çimento sektörü bu özellikleri ile Avrupa'da birinci, dünyada beşinci sırada yer alıyor.


Bacaksız, şu anda pazardaki paylarının yüzde 12 civarında olduğunu kaydederek, 2016 yılı itibariyle pazar paylarının yüzde 15 olacağını tahmin ettiklerini kaydetti.


Geçen sene 1 milyar TL ciro elde ettiklerini söyleyen Bacaksız, "Bir önceki yıla göre yüze 17 ciro artışımız vardı. Şu anki trend devam ederse, 2014 sonunda ciromuz 1.15 milyar TL olabilir. TL cinsinden ciroda yüzde 15 büyüme öngörüyoruz" dedi.


Aksüyek ise döviz kurundaki yükselişten sonra kaçınılmaz şekilde çimentoda fiyat artışı gerektiğini belirterek, "Zaten Avrupa'daki çimento fiyatlarına baktığınız zaman Türkiye'deki fiyatlar geride. Avrupa'da ton başına 80-90 euro konuşulurken, Türkiye'de bugün çimento fiyatları lokasyonuna göre 35-40 euro arasında" dedi.


Afrika'da iki ülkede çimento yatırımı


Şirket olarak Türkiye dışında Afrika'da Fildişi Sahili ve henüz ismini açıklamadığı bir diğer Afrika ülkesinde yatırım için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Aksüyek, "Fildişi'nde yer seçimi yapıldı ama henüz nihai imza atılmadı. Fildişi'nde öğütme ve paketleme tesisi kuracağız. Bu yatırım 25 milyon dolara mal olacak. Diğer ülkedeki yatırımımız da 250 milyon dolara kadara çıkabilir" dedi.


Aksüyek, 2014'te Limak Çimento için yüzde 9'luk bir büyüme beklediklerini ifade ederek, "Ama inşaat sektöründe Türkiye için yüzde 4 veya 5'lik bir büyüme bekliyoruz. Geçen senenin aynı dönemine göre bu yıl çimento satışlarımız yüzde 24.5 artmış. Bu zaten konut sektöründeki hareketliliği gösteriyor. Bu büyüme özellikle Batı'daki konut projeleri, kentsel dönüşüm gibi yatırımlardan kaynaklanıyor" dedi.


Toplam 71 milyon euroluk iki kredi


Ankara, Trakya ve Balıkesir fabrikalarında kapasite artırımı, iyileştirme ve enerji verimliliği projeleri için toplam 117.5 milyon euroluk yatırım yaptıklarını ifade eden Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir ise, "Bu kapsamda KFW ile 39 milyon euroluk bir kredi paketi yaptık. Bir de Avrupa Yatırım Bankası'ndan 32 milyon euroluk bir kredi aldık. Geçen hafta bu kredinin 21 milyon dolarlık kısmı kasamıza girdi. KFW'nin vadesi 11 yıl. AYB'nin sekiz yıl. Kalan kısmı ise özkaynak. Şirketin içinden yarattığımız nakitle de yatırımları destekliyoruz. KFW'dan da enerji verimliliği ve çevre iyileştirmeleri ekipmanlar aldık" dedi.


Özdemir, yeni yapacakları fabrikalar için buldukların kredi faizlerinin de bu kredilerden daha da uygun olduğunu belirterek, "Orada da üç yılı ödemesiz artı 10 yıl vadeli kredi kullanıyoruz. Bunlar için ECA'ler ile görüşüyoruz" dedi. 



Dünya