05 / 05 / 2024

Limak Holding, Babylon Resort Hotel'i yıl sonunda açıyor!

Limak Holding, Babylon Resort Hotel'i yıl sonunda açıyor!

Limak Holding, hidroelektrik santral ağırlıklı enerji yatırımlarım çeşitlendirmek istiyor. Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkam Ebru Özdemir, bu doğrultuda EÜAşž'ın en büyük termik santrali Hamitabat'a ilgi duyduklarını saklamıyor



EBRU Özdemir, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir'in kızı. Kendisiyle röportaj yapmamızın tek nedeni bu değil elbette. Ebru Özdemir, son yıllarda taahhüt, enerji, turizm, havacılık ve çimento sektöründe yaptığı yeni yatırım ve şirket alımlarıyla dikkat çeken Limak'ta iş geliştirme, proje finansmanı ve stratejik planlamadan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi. Aynı zamanda kısa bir süre içinde halka açılmaya hazırlanan Limak Yatırım'ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Özdemir'i Limak'ın katıldığı tüm ihalelerde masada görmek mümkün...

Seçimlerden sonra Türkiye'de özelleştirme hamlesinin devam edeceğini düşünen Ebru Özdemir, EÜAşž (Elektrik Üretim A.şž.) santralleriyle yakından ilgilendiklerini söylüyor. Özelikle de EÜAşž'ın en büyük santrali Hamitabat'ı mercek altına aldıklarını belirten Özdemir'le Limak'ın önümüzdeki dönem hedeflerini konuştuk...

Bu aralar en çok hangi işler zamanınızı alıyor

Gözbebeğimiz ve üzerinde çok uğraştığımız şirket Limak Yatırım. Biliyorsunuz; Limak Yatırımı'nı halka arzı için mart ayında SPK'ya (Sermaye Piyasası Kurulu) başvurduk. şžu anda bankalarla görüşüyoruz. Artık sürecin sonlarına geldik. Seçimlerden önce halka arzı yapmak istiyoruz. Ayrıca altyapı projelerine de çok zaman ayırıyorum.

Yurtdışında özellikle ilgilendiğiniz projeler neler

Limak Yatırım, son olarak Kosova'daki Priştina Havalimanı'nı devraldı. şžimdi oraya yeni bir terminal yapacağız. Hırvatistan'daki Zagreb Havalimanı ihaleye çıktı. Ona hazırlanıyoruz. 2 Haziran'da ihalesi yapılacak Medine Havalimanı'na da teklif vereceğiz. Bin Ladin'in (El Kaide lideri Bin Ladin'le hiçbir bağlantısı yok) lider olduğu, iddialı konsorsiyumlardan birinin içindeyiz. Ayrıca Suudi Arabistan'da boru hattı inşa ediyoruz. Hindistan'da Hintli ortağımızla bir yol ve liman projesine teklif vermeye hazırlanıyoruz. Biliyorsunuz, dünya özel-kamu ortaklığına doğru gidiyor. Sabiha Gökçen Havalimanı, HES projelerimiz bu şekilde gerçekleştirildi. Biz özel-kamu ortaklığı modelini başka sektörlere de taşımayı planlıyoruz.

Yurtdışında devam eden işlerinizin tutarı nedir

Pakistan'da yol, Suudi Arabistan'da boru hattı yapıyoruz. Devam eden işlerimizin tu-tarı 2 milyar doları buluyor.

Müteahhitler genelde önce turizm sektörüne girer. Sizde de öyle mi oldu

Bizde turizmle çimento sektörü biraz eş zamanlı gitti. Nitekim ilk olarak 1997'de Belek'te yarım kalan bir otelin inşaatını devralarak turizme girmiştik. 1999'da ise Siirt'teki Kurtalan çimento Fabrikası'nı alarak sektöre girdik. İnşaatta bilanço büyütmenin yolu yeni iş geliştirmekten geçiyor.

Son olarak Set çimento'nun fabrikalarını aldınız. Set, size nasıl bir sinerji kattı

Daha önceki 6 fabrikamız Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daydı. Set'in fabrikaları ise batı bölgelerinde. Bu operasyondan sonra 6 milyon ton olan çimento üretim kapasitemiz 9 milyon tona çıktı. Türkiye çimento sektöründe üçüncü büyük yatırımcı haline geldik.

Peki bundan sonra çimentodaki hedefiniz nedir

Kuzey Irak'ta fabrika kurmak üzere fizibilitelere başladık. çimento işimizi yurtdışına da taşımak istiyoruz. Arnavutluk ve Karadağ'da da olabiliriz. Set'in fabrikalarında da iyileştirmeler yapacağız.

Turizmde yatırıma devam mı

İstanbul Kavacık'ta Eurasia adıyla bir şehir oteli inşa ettik. Yakında hizmete açacağız. Kıbrıs Bafra'da Babylon Resort Hotel yatırımımız devam ediyor. İnşaatın kabası bitti. Sanırım 2011 sonuna kadar açarız.

Enerji sektöründeki kurulu gücünüz ne kadar oldu

Devreye aldığımız santrallerin toplam kurulu gücü 470 megavat civarında. Hedefimiz 2014'e kadar 1.000 megavata çıkmak. Bu arada yeni işler de gelişebilir. Son olarak Kolin Grubu'yla birlikte Eskişehir'de 900 megavatlık bir doğalgaz santrali yapmak için başvurduk. Ak Enerji'nin satışa çıkardığı üretim ve dağıtım varlıklarını takip ediyoruz. şžu anda enerji üretimimiz HES (hidroelektrik santrali) ağırlıklı ama bunu çeşitlendirmek istiyoruz. Termik santral olasılıklarına bakacağız. EÜAşž'ın (Elektrik Üretim A.şž.) özelleştirilecek santrallerine bakıyoruz. Hamitabat'la ilgileneceğiz. Enerji bizim stratejik sektörümüz. Enerjiyle ilgili ne varsa onun içinde olacağız.

Buna nükleer santral de dahil mi

Nükleer özel sektöre açılacaksa onda da olacağız. Olmamız lazım. Türkiye'nin 2023'te kişi başına geliri 20 bin dolar olacaksa, enerji ihtiyacı en az ikiye katlanacak. şžu anda bahsedilen iki nükleer santral bile Türkiye'nin enerji ihtiyacının ancak yüzde 5'ini karşılar. Nükleer biraz da zorunluluk...

İskenderun Limanı'nı henüz devralamadınız değil mi

Evet. Halen Danıştay'da; onay bekliyoruz.

Seçimlerden sonra bir özelleştirme hamlesi bekleniyor. Yeni ihalelerle de ilgilenecek misiniz

Evet, yeni bu ihalelerde olacağız. Seçimlerden sonra Türkiye adına olumlu gelişmeler bekliyorum. Bunun için pozisyon alıyoruz. Yabancılar da bu nedenle pozisyon alıyor. Türkiye kesinlikle yeni bir not artırımını hak ediyor.

Sizi bundan sonra da ihale masalarında görecek miyiz

(Gülüyor) Son İskenderun Limanı İhalesi'nde çok heyecanlandım. Artık olmamaya karar verdim. şžakası bir yana, bunlar benim için güzel deneyimler...
Para/Rahime Baş Uçar


Geri Dön