Genel

Limak Holding'e ait Yalova Termal Hotel açıldı!

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Yalova’nın Termal ilçesinde restorasyonunu tamamlayarak açtıkları Yalova Thermal Hotel’i kar amaçlı işletmediklerini belirtti

Nihat Özdemir, Termal’de Büyük Otel ve Gazino adıyla bilinen binaların yaklaşık 2 yıl süren restorasyonunun ardından butik otel olarak hizmet vermeye başlaması dolayısıyla otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Limak Grubu’nun turizmde belli bir noktaya geldiğini ve bir prestij oteli yapmaları gerektiğine inandıklarını dile getirdi. Özdemir, "Araştırmaya geçtik ve bu yatırımımızın bir tarih, kültür anlamında olmasını çok arzuladık. Böyle bir imkan karşımıza çıktı. 30 yıl burası terk edilmiş. Düşünün ki bir binayı, hem de ahşaba dayalı bir binayı 30 yıl kaderine terk ederseniz o bina kendisini kaybeder. Dolayısıyla burada biz bu tarihi eseri tekrar canlandırarak eski özelliklerine tamamen sahip hale getirdik" diye konuştu.

Kendisinin Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünde asistanlık yaptığını, aynı dönemde Mimari bölümünde asistan olarak çalışan Prof. Dr. Işık Aksulu ile yıllar sonra bu projede tekrar buluştuklarını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:

"Birbirimize saygıyla, Kocaeli Anıtlar Kurulu’na hep bağlı kalarak çalıştık ve bu eser meydana geldi. Burası kar amacıyla yapılmış bir tesis değil. Limak Turizm’in  burada tarihe, ve sosyotarihe katkısı olsun diye biz bu projeyi yaptık. Buradan da gelir beklemek, kar edelim, karlı çalıştıralım diye bir düşüncemiz yok. Bizim en prestijli yatırımımız diye düşünüyorum. Ülkemize hayırlı olsun."

İnsanları sadece burada kalmaya değil, gelip gezmeye de çağırdıklarını belirten Özdemir, gezenler arasında Ramazan Bayramı’ndan sonra birçok insanın arayıp teşekkürlerini ilettiğini kendisinin de bundan mutluluk duyduğunu söyledi. Özdemir, "Bülent Arınç bey bayramda buradaymış. Burasının açıldığını duyunca gelmiş gezmiş. Çok beğendiğini bana sonra ifade ettiler, sağ olsunlar" dedi.

"Kapı kapıyı açar" sözünü hatırlatan Özdemir, restorasyon dolayısıyla Bursa’ya çok sık gelip gitmeye başladıklarını, bunun şehire sıcak bakmalarına neden olduğunu ifade etti.

Nihat Özdemir, şöyle devam etti:
"Başta Bursa, Yalova, Balıkesir ve Çanakkale’nin elektrik dağıtım ihalesine girdik ve 31 Ağustos’ta da bütün finansmanını paralarını ödedik. 31 Ağustos’tan itibaren bu bölgenin de elektrik dağıtımı bizde. Bunda Bursa bölgesine sıcak bakmamızın bu otel için gelip gitmemizin önemli bir katkısı oldu. Orayı aldık, şimdi yeniden yapılandırıyoruz. Kaliteli enerji ve kaliteli servis vermek amacıyla o yatırımı yapıyoruz. İnşallah Bursa’da, bu bölgede daha etkili olmaya çalışacağız."

Soruları da yanıtlayan Özdemir, geçen hafta Kaya Grubu’nun İzmir’de Kaya Termal Oteli’ni açtığını anımsatarak, "Demek ki artık termal turizmine doğru önemli bir kayış var. Tarih, termal, sağlık turizmleri, bence güneşten sonra ikinci sırayı alacak diye düşünüyorum" dedi.

Özdemir, "Bu alanda başka yatırım planınız var mı?" sorusunu da "Burada bu işi öğrendik, burasının kar amaçlı olmadığını söyledim. Biz de yer ararız buluruz, eğer uygun yer olursa tamamen yatırıma dönük ve sağlığa yönelik bir termal yatırımı yeniden yapmayı planlayabiliriz" şeklinde yanıtladı.

"Termal enerjiden yararlanmak amacıyla bir yatırımınız olabilir mi?" sorusu üzerine de Özdemir, MTA’nın termal enerji için yaptığı ihalelere Limak Enerji Grubu olarak girdiklerini ancak alamadıklarını anlattı. Özdemir, "Türkiye yer altındaki sıcak suda çok zengin bir ülke. Termal enerjide Türkiye daha bu işin başlangıcında. Çok daha önemli bence, Doğu, Güneydoğu, Orta Anadolu’da çok önemli derecede termal sahalar var. O tip yatırımları biz gözlüyoruz. Biz Enerji Grubu olarak bu projelerle ilgileniyoruz" dedi.

-"SON 3 ELEKTRİK DAĞITIM İHALESİNDE VARIZ"-

Son yapılan Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar elektrik dağıtım ihalelerine girip girmediklerine ilişkin bir soru üzerine de Özdemir, "Giriyoruz. Orada Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu olarak üçlü konsorsiyumla müracaat ettik. Varız orada. Türkiye’nin güzel üç bölgesi ihaleye çıktı ve son üç bölgesi. Bunlardan tabii bir tanesini almak isteriz, ama fiyatlarımız, şartlar uygun olursa" karşılığını verdi.

Elektrik üretimi ve dağıtımının özel sektör tarafından yapılmasının önemine işaret eden Özdemir, "Hem elektrik üretiminde hem dağıtımında hem de elektriğin kalitesinde bence büyük bir yükselme olacaktır" dedi.

Özdemir, bir soru üzerine de sporda kazanılan başarıların Türkiye’ye çok önemli kazançlar sağladığını ve ülkeyi dünyaya tanıttığını belirterek, "Sporla turizmi ben çok iç içe görüyorum. Türkiye’nin tanıtımı açısından da çok faydalı görüyorum. Sporda elde edilen her başarı, Türkiye’mize büyük miktarda katkı getirir" diye konuştu.

Akdeniz bölgesindeki otellerde modern futbol sahaları yapıldığını dile getiren Özdemir, Limak Grubu olarak her yıl 120’nin üzerinde futbol takımını ağırladıklarını, Türkiye’ye her yıl gelen yaklaşık 650 takımın yılda toplam 800 civarında kamp yaptığını ifade etti.

-"BURADA PARA KAZANAMAYIZ"-

Limak Turizm Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu da benzeri bulunmayan otelin bir prestij ürünü olduğunu vurgulayarak, 3 bölümden oluşan otelin 48 odasının bulunduğunu, 55 kişinin görev yaptığını, oda numaralarının 1881 ile başlayıp 1938 ile bittiğini, 1938 No’lu odada 8 rakamını sonsuzluk işareti şeklinde yazarak Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüzlüğünü ifade ettiklerini belirtti.

Tesisin 20 milyon dolara malolduğunu bildiren Kavaloğlu, "Prestij ürün yapıyoruz" diye "milyon, bin dolarlı" rakamların söylendiğini, kendilerinin öyle yapmadığını söyledi.

Kavaloğlu, "Biz ülkemizin insanlarının, yabancıların bu değerli ürünü gelip görmelerini arzu ediyoruz. Fiyatlarımız ona göre uygun. Kişi başı 300 lira gibi bir fiyat belirledik bayramda ve doldu taştı burası. 19 Ağustos 2010’da açtık, Atatürk’ün Termal’a adım attığı ilk gün. Talimat veriyor otelin yapılmasını ve 19 Ağustos 1929’da bu otelin ilk müşterisi oluyor" şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine Kavaloğlu, "Burada hiç para kazanamayız, hiç mümkün değil. Burası 300-400 yataklı bir otel olsaydı o zaman olurdu. Yüzde 90 dolulukla 1.000 dolardan daha pahalıya satmamız gerekir, o zaman turizm tesisleriyle denk hale gelir. Öyle bir fiyat dünyada da yok onun için olmaz" karşılığını verdi.

Restorasyon ve çevre düzenleme projesini Prof. Dr. Gediz Urak ile beraber gerçekleştiren Prof. Dr. Işık Aksulu ise şunları anlattı:
"Buradaki 2 yapı 1907 yılının yapıları ve yazlık otel olarak yapılmışlar o nedenle bir tek odalarda lavabo vardı, tuvaletler ortaktı ve ısıtma diye bir şey yoktu. Haziran ayında açılırmış, eylül ayında kapanırmış. Bu durumda çağdaş donanımla yeni işlevine bürünmesi için birtakım ekler yapıldı. Koruma kullanma dengesi içerisinde bunların da yapılması gerekiyor. Yapılar çok kötü durumdaydı, mecburen yeniden yapma yoluna gidildi. Yine ahşap malzemeyle yapılmasına çok özen gösterildi. Detaylı bir uygulama oldu teknik açıdan baktığımızda."
AA