Liman Kent, İstanbul'da yeni yatırım fırsatları oluşturacak!
JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, yapımı devam eden 3. havalimanına komşu olacak şekilde planlanan Liman Kent Projesi'nin kruvazör turizmiyle yılda 8 milyon yabancı turisti İstanbul'a getireceğini söyledi.
İstanbul ve çevresinde inşaatı devam eden ve başlayacak olan 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, İstanbul İzmir Otoyolu, 3. havalimanı, Liman Kent ve Kocaeli'ndeki Organize Liman Bölgesi gibi projeler yeni geliştirme ve yatırım fırsatları doğuracak. İstanbul'daki gayrimenkul trendleri, bu projelerin oluşturduğu ihtiyaçlar çerçevesinde gelişecek.
Ticari gayrimenkul danışmanlığı alanında hizmet veren JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş , yapımı devam eden taşımacılığında ve kruvazör turizminde küresel lider olmayı hedeflediğini söyledi. JLL Türkiye Başkanı "Kruvazör turizmi sayesinde yıllık 8 milyon yabancı turistin İstanbul Liman Kent'e gelmesi bekleniyor. 3. havalimanı, 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projelerinin tamamlanmasıyla birlikte, Liman Kent'in ulaşılabilirliği artacak ve proje lojistik açıdan önemli bir merkez haline gelecek" dedi.
'LOJİSTİK ARZİ 8.5 MİLYON METREKAREYE ULAŞACAK'
JLL Türkiye verilerine göre, İstanbul ve Kocaeli alt pazarlarını kapsayan Marmara Bölgesi'ndeki toplam lojistik arzı 2014 yıl sonu itibarıyla 7.8 milyon metrekareye ulaştı, inşaat halindeki stok ise 563 bin metrekareden 653 bin metrekareye yükseldi. Lojistik arzının ise 2017 sonunda yaklaşık olarak 8.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Ayrıca Kocaeli ve İstanbul alt pazarlarında yaklaşık olarak 2.6 milyon metrekarelik stokun planlama aşamasında olduğu gözlemleniyor.
Bütün inşaat halindeki ve planlama aşamasındaki projelerin tamamlanması durumunda, toplam lojistik arzının önümüzdeki 5 yıl içinde 11.1 milyon metrekareye ulaşacağı öngörülüyor.
'Köseköy En Büyük Lojistik Köy Olacak'
İzmit Körfez Bölgesi'nde Gölcük, Derince ve Gebze gibi ayrı limanları entegre ederek var olan limanların kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. Kocaeli sınırları içinde kalan Cengiz Topel Havalimanı ile birlikte Köseköy lojistik köyünün bölgeyi hava ve raylı ulaşım olanaklarını sunarak desteklemesi, bunun yanında Köseköy'ün Türkiye'deki en büyük lojistik köy haline getirilmesi planlanıyor.
Habertürk
Haber Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Türkiye’de hayata geçirilecek havalimanı ve köprü projeleri, lojistik başta olmak üzere birçok yatırım alanını canlandırıyor.
Ticari gayrimenkul alanında finansal hizmetler sunan JLL Türkiye, iki genel seçimin gerçekleştiği 2015’i durgun bir yıl olarak tanımlıyor. Ülke Başkanı Avi Alkaş, bu yıl İzmir Carrefoursa gibi büyük yatırımlara aracılık ettiklerini söyledi. Geçen yıl 400 milyon liralık satın almaya aracılık ettiklerini vurgulayan Alkaş, “Bu yıl durgun olsa da, bu rakamı 1 milyar liraya çıkardık. 2016’da bu rakamın artmasını hedefliyoruz” dedi. Yatırımcının 3’üncü havalimanı, Körfez geçişi gibi büyük projeleri izlediğini belirten Alkaş, bunlar sayesinde lojistik yatırımların ve yatırım alanlarının artacağını anlattı. Son dönemdeki olaylar sebebiyle Türkiye’nin imaj kaybı yaşadığını ifade eden Alkaş, şöyle devam etti:
“Finansbank’ın satışı, dışarıdan nasıl göründüğümüzü görmek açısından çok olumlu bir gelişme oldu. Fakat 2016 kolay bir yıl olmayacak. Dünyanın en büyük yapı inşaat fuarlarından Mipim’in Türkiye’de yapılmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. 2016 sonu veya 2017 ortasında gerçekleştirilecek. Bu gibi etkinlikler sektörü canlandırabilir, yatırımcıyı çekebilir.”
Bugün
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
GEÇEN yıl yaklaşık 1.2 milyar TL'lik satışın yapıldığı gayrimenkul piyasası Türkiye'deki savaş görüntüsünden tedirgin. 2015'te 1 milyar TL'lik satışa aracılık ettiklerini ve bu portföyün yüzde 60'ının 1 Kasım seçimlerinden sonra gerçekleşebildiğini anlatan JLL Türkiye Başkam Avi Alkaş, "Sermaye piyasaları güven ister. Batılı yabancı yatırıma için istikrar ile birlikte reformun olması gerekir" dedi. Gayrimenkulde katma değerli satışlar gerçekleştirebilmesi halinde Türkiye büyümesine önemli katkı sağlayabileceğini anlatan Alkaş, mevcut imar yasası ve bürokratik engeller nedeni ile yabancı yatırımcının arsa almak yerine gayrimenkul projelerine ağırlık verdiğini kaydetti.
Sözcü
Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Bu yılı 1 milyonun üzerinde konut satışı ile kapatmaya hazırlanan Türkiye gayrimenkul sektörü, ticari gayrimenkul yatırımlarında da uluslararası ilginin odağında. Ticari gayrimenkul alanında danışmanlık hizmeti sunan JLL Türkiye, 2014 yılında 400 milyon liralık yatırım işlerine aracılık ederken, 2015'te bu rakamı iki kattan fazla artırarak 1 milyar liraya çıkardı. JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, bu yıl başta Körfez Bölgesi olmak üzere Batı ülkelerinden de ticari gayrimenkule yoğun talep geleceğini söyledi. Şirketin bu yıl 5 işleme aracılık yaptığını bildiren Avi Alkaş, bu işlemlerden üçünün ofis, ikisinin perakende alanında olduğunu aktardı. Tümü satış olarak gerçeldeşen ofis işlemlerinin toplamının 266 milyon TLye ulaştığını aktaran Alkaş, uluslararası fonların ofis işlemlerine çok ciddi ilgisinin olduğunu söyledi.
Katar rüzgarı esiyor
Alkaş, "Ticari gayrimenkulde karma kullanımlı yapıların devreye girmesi uluslararası fonların ilgisini çekiyor. Yılın son aylarında Güneydoğudan bir Katar rüzgârı esmeye başladı. Bunlar uzun zamandır arzu ettiğimiz ve beklediğimiz gelişmelerdi. Türkiye'nin yabancıya satış konusunda bir imaj değişimi ve algı yönetimine ihtiyacı var. Geçmişte yaşanan bürokratik engeller Türkiye'nin imaj kaybına yol açtı ancak önümüzdeki dönemde ekonomi dünyasının karar vericilerini doğru yönlendirmek, yatırım algısını pozitife çevirmek için çabalamalıyız" diye konuştu.
Sermaye piyasalarının oluşumun hala istedikleri seviyede olmadığını aktaran Alkaş, işlemlerin her şeye rağmen gerçekleştiğini ve ilerisi için karamsar olmadıklarını belirtti.
Gayrimenkule de yayılacak
JLL Türkiye Sermaye Piyasaları Direktörü İdil Hamzadi ise, "Türkiye'ye bir yatırımcı grubu var. Biz alım tarafında yabancı yatırımcılara çalışıyoruz. Bu sene yabancı yatırımcılarla çalıştığımız işlemler de oldu. 2016'da hedeflerimiz daha yüksek.
Katarlıların Finansbank'ı alması bizim için de çok önemli bir gelişme oldu. Finans sektörüne yapılan bir yabancı sermaye yatırımının gayrimenkul sektörüne de yayılacağını düşünüyoruz. Bu satın alma Türkiye'nin yatırım yapılabilirliğini gösteren bir gelişme oldu. 2016'da 2015'te görmediğimiz yabancı yatırımcılara danışmanlık edeceğimizi umuyoruz" dedi.
'Avi Alkas anlayışı yanlış'
Yabancı yatırımcılar için katma değeri yüksek satış yapılması gerektiğine işaret eden Alkaş, "Arsayı satmak veya inşaattan al-sat yapmak değer kazandırmaz. Yapıları aynen AVM'lerde olduğu gibi her türlü izinlerini bitirip, kiralanmış haliyle satabilirseniz o zaman çarpan değeriyle yani kira geliriyle yüksek bir katma değer sağlanır. Bunu gerçekleştirebilmek hem sektör hem de ülkemiz ekonomisi için oldukça önemli" diye konuştu.
Yeni Yüzyıl