Liman ve lojistik sektörü Aliağa'da başladı!
2.Aliağa Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi Aliağa Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde başladı. Aliağa Belediyesi Sosyal tesislerinde gerçekleştirilen zirve 23-24 Ekim tarihlerinde 2 gün boyunca devam edecek.
Aliağa Ticaret Odası ve İzmir Deniz Ticaret Odası'nın iş birliğinde gerçekleşen 2.Aliağa Liman Yönetimi ve Lojistik Zirvesi, liman ve lojistik sektörünün sorunlarının belirlenmesi ve çözümler üretilmesi adına sektörün önde gelen firmalarını bir araya getirdi.
Geçen yıl olduğu gibi bu yılda zirveye sektörden ulusal ve uluslararası birçok firmanın büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka," Gelişen liman ve lojistik alanlarıyla Aliağa limanlar bölgesi, sürekli artan bir ivme ile potansiyelini geliştiriyor. Bu nedenle Aliağa'daki liman yönetimi ve deniz ticaretindeki gelişmeler sadece İzmir için değil, Türkiye için de büyük önem arz ediyor."dedi
Aliağa limanlarından 10 milyar dolar ihracat
17 Milyar dolarlık Ege Bölgesi ihracatının 10 milyar dolarının Aliağa limanlarından gerçekleştirildiğini dile getiren Saka, "bu rakamlar bölgemizde çok büyük bir potansiyelin olduğuna işaret ediyor. Yapımı devam eden Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve Socar Turcas-Petkim'in yapacak olduğu limanlar ile yakın gelecekte Aliağa'nın ülkenin önde gelen liman bölgelerinden biri olacaktır" dedi.
Saka,"Aliağa'nın konumu iyi değerlendirilmeli"
Büyük sanayi tesisleri, limanları, enerji üretim tesisleri, İzmir ve Manisa'daki organize sanayi bölgelerine yakınlığı nedeni ile Aliağa'nın konumunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Saka şöyle konuştu:"Aliağa limanlarına yılda 5 bin gemi geliyor. Kuzey Ege Çandarlı Limanı'nın devreye girmesiyle de Pire ve Malta limanlarının yüklerinden pay alınmaya çalışılacak. İzmir'e yapılacak olan lojistik köyün Aliağa dışında bir yere yapılması halinde yatırımcı ve bir çok kesim için bu durum fizibıl olmayacak. Tüm bu nedenler ile birlikte Aliağa'nın stratejik konumu, ekonomik yapısı ve yatırımcıya sağladığı fırsatlarla lojistik üs olma potansiyeline sahip en uygun yer olduğunu düşünüyoruz ve bu konuda yetkililere, kuruluşlara gerekli girişimleri yapıyoruz. ülkemizde şuan için merkezler var. Ülkemizde şu an için Avrupa’daki gibi bir lojistik köyün karşılığı henüz yok. Biz Aliağa Ticaret Odası olarak deniz, demir ve karayolunun bir arada olduğu merkezlerde lojistik köylerin kurulması gerektiğine inanıyoruz."
"Alt yapı ve üst yapı uluslararası standartlarda olmalı"
"Aliağa Limanlarının büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın liman bölgelerinde yaşanan geri saha yetersizliği, depolama, altyapı sorunları ve kara, otoyol ile demir yolu bağlantıları alanlarındaki eksiklikler gibi bazı sorunların en kısa sürede ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu sebeple gelişen Aliağa limanlarının planlamasının yapılarak geri hizmet alanlarının, limana giden demir ve kara yollarının uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir.2023 yılında 500 milyar dolar olan ihracat hedefine ulaşabilmemiz için ihracatın en önemli ayağı olan limanlarımızın alt yapı ve üst yapı olarak uluslar arası standartlara uygun olması gerekmektedir."
"Aliağa-İzmir çevre yolu en kısa zamanda bitirilmeli"
"Büyük bir potansiyele sahip olan limanlar bölgemizin ileriyi görerek gelecek döneminin çok iyi planlanması gerekiyor. Aliağa’da var olan ticari ve ekonomik hareketlilik neticesinde, gün içerisinde özellikle ağır tonajlı araçlar Aliağa-İzmir Karayolu’nda oldukça fazla trafik yoğunluğuna neden olmaktadır.
PETLİM limanı da devreye alınınca yılda 1 milyon tır daha bu yola ilave olacak ve yaşanacak trafik yoğunluğu içinden çıkılamaz hale gelerek mevcut karayolu bu kapasiteye cevap veremeyecektir. Bu sebeple biz Aliağa Ticaret Odası olarak gelecekte daha büyük sıkıntıların doğmaması adına “Aliağa-İzmir Çevre Yolu’nun” en kısa sürede bitirilmesi gerektiğini yetkililere raporlarla, projelerle ilettik ve bununda takipçisi olmaya devam ediyoruz."