23 / 12 / 2024

Limanlarda özelleştirme başlıyor!

Limanlarda özelleştirme başlıyor!

Özelleştirme gelirlerinin 10 milyar TL olarak hedeflendiği 2021'de limanlar ve hedeflendiği 2021'de limanlar ve elektrik santrallerinin özelleştirilmesine yoğunlaşılacak. Önümüzdeki yıl taşınmaz özelleştirmelerine de devam edilecek.



Özelleştirme  gelirlerinin 10 milyar TL olarak hedef lendiği 2021 yılında limanlar ve elektrik üretim özelleştirmelerine ağırlık verilecek. Para Dergisi'nden Hülya Genç'in haberine göre; özelleştirme kapsam ve programında bulunan taşınmazların ekonomiye kazandırılması amacıyla özelleştirme uygulamalarına devam edilecek. Gebze Dilovası Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin özelleştirme hazırlık işlemleri tamamlanarak ihale ilanı için gerekli çalışma- lar yapılacak. Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Güllük Liman Sahası'nın 45 yıl süreyle işletme hakkı devri ihalesi için son teklif verme süresi 12 Kasım 2020'de dolarken, Eylül ve Ekim aylarında verilen ilanlarla özelleştirme portföyünde bulunan taşınmazların satış yoluyla özelleştirilmesi için açılan ihaleler yılsonuna kadar tamamlanacak. Özelleştirme kapsam ve programına alınan periyodik muayene hizmetleri, işletme hakki verilmesi veya gelir ortaklığı modeli ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar yöntemleri ayrı ayrı veya birlikte uygulanarak 2025 sonuna kadar özelleştirilecek. Etkin bir piyasa mekanizması oluşturma hedefi doğrultusunda 2021 yılında özelleştirme portföyünde bulunan şirket ve varlıkların özelleştirilmesine devam edilecek. Uzmanlara göre pandeminin seyri, özelleştirme uygulamalarının performansında belirleyici olacak. Yıllık Programa göre özelleştirme geliri hedefinin 10 milyar TL olduğu 2019'da 5 milyar TL'nin üzerinde bir gerçekleşme olurken, 10 milyar TL özelleştirme geliri hedefiyle girilen 2020'de ise pandeminin etkisiyle özelleştirme gelirinin 4.4 milyar TL düzeyinde kalması öngörülüyor.

ENERJİ SANTRALLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ 

Toplam kapasitesi 624.6 MW’lık 13 HES için ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Yıllık programa göre 2021'de Derbent, Çamlica 1, Tortum, Çal ve Girlevik 2 Hidroelektrik Santralleri'nin (HES) özelleştirme hazırlık islemleri tamamlanarak ihale ilanı için gerekli çalışmalar yapılacak. Ahiköy 1 ve Ahiköy 2 Hidroelektrik Santralleri'nin isletme hakkı devri yoluyla özelleştirilmesi amacıyla Şubat ayında açılan ihalede teklif sahipleriyle nihai pazarlık görüşmeleri Ağustos'ta tamamlanmış olup sonuçlar Ekim ayı içinde onaylanmıştı. Yerli kömür kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılması amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli olarak OİB tarafından gerçekleştirilen projede, yerli kömür sahalarına ilişkin özelleştirme hazırlık çalışmaları da devam ediyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kapsam ve özelleştirilmesine yönelik alternatifli özelleştirme modelleri üzerinde çalışmalar devam ediyor. Belirlenecek yol haritası doğrultusunda 2021'de tekrar ihaleye çıkarılması planlanıyor. Hatırlanacağı üzere yeni imar planları çerçevesinde Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın 36 yıl süreyle işletme hakkının ve rilmesi yöntemiyle özelleştirilmesine yönelik 17 Kasım 2017'de çıkılan ikinci ihale yeterli teklif gelmemesinden dolayı iptal edilmişti. Taşucu Limanı'nın özelleştirme ihalesine de gelecek yıl çıkılacak. Taşucu Limanı'nın özelleştirilmesi ile limanın ihtiyacı olan altyapı ve üstyapı yatırımları ve makine ekipman yatırımlarının yapılması öngörülüyor. Bilindiği üzere daha önce çıkılan ihale Nisan 2019'da yeterli teklif alınamadığından iptal edilmişti. Kıbrıs Türk Denizcilik Ltd. Şti. sermayesinde bulunan yüzde 51 hissenin özelleştirilmesine yönelik hazırlık çalışmaları devam etmekte olup 2021'de ihalenin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu ara da imar planı çalışmaları devam eden Marmara Ereğlisi NATO Eski Kabul Limanı ve geri saha sina yönelik 2021'de ihaleye çıkılması öngörülüyor.

LİMAN ÖZELLEŞTİRMELERİ 

Bütçe gerekçesine göre 2021 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne ait Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı tekrar ihaleye çıkarılacak. Şu anda atıl durumda bulunan liman alanı 550 yat kapasiteli, dört çi- palı yat limanı ve yolcu limanı olarak hizmet verecek şekilde projelendirilecek. Hatırlanacağı üzere Çanakkale Gökçeada Kuzu Limanı için 2018'in son çeyreğinde çıkılan özelleştirme ihalesi yeterli teklif alınamadığı için iptal edilmişti.

OTOYOL VE KÖPRÜ ÖZELLEŞTİRMELERİ 

Otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi için strateji belirleme çalışmaları devam ediyor. En uygun özelleştirme yönteminin belirlenmesinin ardından özelleştirme işlemlerine başlanılacak. Bu zamana kadar 5 kez ihale ilanına çıkılan Doğusan Boru Sanayi'nin OİB'ye ait yüzde 56.09 hissesinin özelleştirilmesine ilişkin değerlendirme ve çalımalar ürüyor. “Satış” yöntemiyle özelleştirilecek Milli Reasürans T.AS sermayesinde bulunan Ankara- Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş (ADÜAŞ)'a ait yüzde 3.37  oranındaki iştirak hissesinin özselleştirilmesine yönelik çalışmalar da devam ed-ver. Bilindiği üzere 19 Temmuz 2017 ve 12 Aralık 2017 tarihinden itibaren yayımlanmaya başlayan ilanlarla ihaleye çıkılmış olup teklif alınamamıştı. Aynı şekilde “satış” yöntemiyle özelleştirilmesine karar verilen Compagnie Financiere Ottomane S.A.'nın sermayesinde bulunan ADUAŞ'a ait yüzde 3.81 oranındaki iştirak hissesinin özelleştirilmesine yönelik çalışmalar da devam edecek.

Yatırımcılara sunulacak taşınmaz sayısı artırılacak 

Yatırım teşvik belgesine sahip yatırımcılara arz edilecek Hazine taşınmazı sayısı artırılacak. Yıllık Programa göre gelecek yıl yatırım teşvik belgeli yatırımcılara arz edilmek üzere 20 milyon metrekare hazine taşınmazının ilana çıkarılması için çalışmalar yapılacak. 11 Kasım itibarıyla Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün web sayfasında yer alan ilanlara öre Tokat, Çorum, Isparta, Aydın, Malatya, Samsun, Sivas e Karaman illerinde 32 Hazine taşınmazını yatırım teşvik elgesi kapsamında yatırımcılara arz edilecek. Milli Emlak, İzmir’den Ağrı'ya, Mersin'den Samsun'a, Van'dan Edirne'ye, 295 taşınmazı ise yatırım teşvikine hazırlayacak. Sanayi, hayvancılık, eğitim ve turizm sektöründeki teşvik belgeli yatırımlarda Hazine taşınmazları 49 yıl süreyle tahsis ediliyor. Bedelsiz ön izin, emlak vergi değerinin yüzde 2.5'ine kadar yıllık bedel, ilk 3 yil bedelleri yüzde 70 indirim ve hasılattan pay alınması imkanı tanıyor: Hazineye ait tarım arazilerinin ihtiyaç duyulan ürünlerin ekimi için kiralanması yoluyla tarımsal üretim artırılacak.

YATIRIMCILARA TAŞINMAZ FIRSATI 

OİB, son olarak (15 Ekim) Hazineye ait taşınmazların özelleştirilmesi kapsamında 13 ilde bulunan 32 taşınmazı satışa çıkardı. Ankara, Afyonkarahisar, Antalya, İstanbul, Niğde, Tekirdağ, Tokat, Şanlıurfa, Balıkesir, Malatya, Ordu, Diyarbakır ve  İzmir  illerinde bulunan söz konusu 32 taşınmaz satış yöntemiyle özelleştirilecek. Geçici teminat bedelinin 25 bin TL ile 3 milyon TL arasında değiştiği taşınmaz ihaleleri, 30 Kasım itibarıyla başlayıp 28 Aralık'ta sona erecek Satışa çıkarılan taşınmazlar daha çok Ankara'da yer alırken, Yenimahalle ilcesi Susu Mahallesi'nde 9. Yuva Mahallesi'nde

Gölhas Incek Mahallesi'nde 1 taşınmazın satışı gerçekleştirilecek. Konut alanı imarlı satışa çıkarılan taşınmazlar arasında İstanbul'un Büyükçekmece ilçesindeki 15.6 dönümlük ve Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki 44.7 dönümlük taşınmazlar yer alırken, Ordu'nun Ünye ilçesinde Belediye Caddesi üzerindeki 32 iş yeri ve 1 lokal olmak üzere toplam 33 bağımsız bölüme sahip taşınmaz için de bir bütün halinde teklif alınacak. Turizm tesis ilanı imarlı 46 bin 592 metrekarelik Antalya Alanya'daki taşınmaz ile ticaret alanı imar 80 81 metrekarelik İzmir Konak'taki taşınmazlar da kapsamda yer alacak. 32 taşınmaza ilişkin ihaleler, birden fazla teklif binden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle "pazarlık” usu ile gerçekleştirilecek. İhale Komisyonlarınca gerekli görüldüğü takdirde ihaleler azarlık görüşmesine devam edilen teklif sahipleri- görüşmesine devam edilen teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak acık artırma suretiyle sonuçlandırılabilecek. Tekliflerin TL cinsinden verileceği taşınmaz özelleştirmelerde, ihale bedeli peşin veya vadeli olarak ödenebiliyor.

ÖİB'den Kocaeli'de satılık 2 arsa!


Geri Dön