Limaş, İzmir Limanı'ndan çekildi!
Limaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, ÖİB'nin devir süreci için ek süre taleplerine olumsuz yanıt verdiğini belirterek, "Bu defter bizim için kapandı" dedi
İzmir Limanının özelleştirme ihalesini kazanan Hutchison-Global-EİB Limaş konsorsiyumu ortaklarından Limaş'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın devir süreci için ek süre taleplerine olumsuz yanıt verdiğini belirterek, "Bu defter bizim için kapandı" dedi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ünlütürk, dün akşam saatlerinde Özelleştirme İdaresi'nin ihalede verdikleri teminatı bankalardan talep ettiğini söyledi.
Konsorsiyumun limanı devralmak için Nisan ayına kadar ek süre istediğini hatırlatan Ünlütürk, "Dolayısıyla artık ne yazık ki ihale bizim açımızdan bitmiş oldu. Süre uzatma talebimiz kabul edilmedi. Dün akşam nakde çevirmek üzere başvurdular. 15 milyon dolarlık bir teminat bu. Prosedüre göre ihalede ikinci olan konsorsiyuma sorulacak. Ancak bu defter bizim için kapandı" dedi.
Ünlütürk, gazetecilerin ÖİB'nin geçen hafta ek süre için ek teminat talep ettiğini belirterek "Ek teminat konusunda anlaşmazlık mı oldu?" sorusuna yorum yapamayacağını ifade etti.
-SÜRECİN ÖZETİ-
Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 15'inin yapıldığı TCDD'ye bağlı İzmir Limanı'nın 49 yıllığına özelleştirilmesi için 3 Mayıs 2007'de açılan ihaleyi Hutchison, Global ve EİB LİMAŞ, 1 milyar 275 milyon dolar vererek kazanmıştı.
Ancak Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Vakfı Merkezi ve Liman İş Sendikası'nın açtığı dava süreci 29 ay devam etmiş Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun yürütmeyi durdurma kararı sonrası Danıştay 13. Dairesi'nin verdiği ihalenin iptali davasını "red kararı"yla devir sürecinin önünü açılmıştı. Bu süreçte Deutsche Bank, konsorsiyumdan ayrılmıştı.
Devir konusunda ilk 45 günlük süresini kullanmasının ardından istediği ek 45 günlük süre de verilen konsorsiyum 25 Aralık 2009'da Nisan ayına kadar ek süre istemişti.
Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, 6 Ocak'ta yaptığı açıklamada istenen sürenin ek teminatla verilebileceğini yatırımcılara bildirdiklerini belirtmişti.
İhale şartnamesine göre konsorsiyumun 1 milyar 275 milyon doların en az yüzde 50'sini satış sözleşmesi imza tarihinde peşin olarak, yüzde 25'ini sözleşme tarihinden itibaren en geç birinci yılın sonunda, kalan tutarı da sözleşme tarihinden itibaren en geç ikinci yılın sonunda ödemesi gerekiyordu.
Özelleştirme sürecinde bundan sonra ihalede ikinci olan Çelebi Grubu'na sorulacağı, grubun kabul etmemesi halinde ihalenin iptal edileceği öğrenildi.
AA