Sektörel

Lisanslı Emlak Müşavirliği yasasına emlakçılardan destek!

TBMM Sanayi Komisyonu'nun gündeminde bulunan Lisanslı Emlak Müşavirliği, Emlak Müşavirliği Şirketleri ve Emlak Komisyonculuğu hakkındaki kanun teklifi tartışma yarattı. Yasa teklifi emlakçıların yüzünü güldürdü.

Lisanslı emlak müşavirliği, lisanslı emlak müşavirliği şirketleri ve lisanslı emlak komisyoncularının faaliyet, denetim ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesini öngören yasa teklifi emlakçılar tarafından benimsendi. Teklif yasalaşırsa sektörü derinden etkileyecek. Tasarıda kazanılmış hakların koruması öngörülmekle birlikte, binlerce emlakçının sektör dışında kalması da kaçınılmaz gözüküyor.


Emlakçılar destek veriyor

Tartışılanın aksine emlak sektöründe hizmet veren emlakçılar bu yasanın bir an önce yasalaşması yönünde görüş bildirdi. Kayıtlı çalışanlar kayıtsızlardan şikayetçi. Bir masa bir kasa emlakçılık yapanlara, kapıcılara, daha önce hiç bu işle uğraşmamış insanların bir anda emlakçılık yapmaya başlamalarına tepki var. Sektöre güvenin bu kişiler yüzünden yok olduğunun altını çizen emlakçılar hemen hemen tüm cami imamlarının emlak işi yaptığını dile getiriyor. Vatandaşların imamları güvenilir bulduğu için alım satım işlerinde onlara başvurduklarını belirten emlakçılar, sektörde baş gösteren sorunların meclis gündemine gelen tasarıyla bir an çözülmesini talep ediyor.


Herkes emlakçı oldu

Selahattin Tali (Garanti Gayrimenkul ): Bu tasarı mecliste yasalaşırsa çok iyi olacak. Böylece herkes emlakçılık yapamayacak, sertifika alamayacak. Şu anda birçok insan sertifikasız emlakçılık yapıyor. Gayri meşru emlakçılık yaparak bizim "Ayakçı emlakçı" tabir ettiğimiz çok insan var şu anda. Bu yasa tüm bunların önüne geçerse çok iyi olur. Bana 16 bin lira vergi gelmiş. Ben vergi vereceğim, bir başkası orada dükkan açacak vergisiz bu işi yapacak, ev satacak, arsa satacak komisyon alacak. 15 yıldan fazla zamandır bu işi yapıyorum. Tüm belgelerim var. Artık emlakçılık önüne gelenin yaptığı bir iş haline geldi, herkes emlakçı oldu. Kesinlikle bir düzenleme şart. Ben bu tasarının yasalaşmasını istiyorum.


Mesleğimiz saygınlık kazanır

İsmat Baltacı (Zeis Gayrimenkul): Bir an önce bu yasanın çıkması gerekir. Tasarı geliyor meclise, gazetelerde okuyoruz fakat henüz yapılan bir düzenleme yok. Bu yasa çıksın her şey kayıt altına alınsın. Hatta nasıl tapu DASK olmadan işlem yapmıyorsa, emlakçılar da satış sözleşmesi olmadan işlem yapamasın, her şey bir resmiyete kavuşsun. Kurumsal bir hava oluşsun sektörde, en güzeli bu zaten biz hep bunu savunduk. Sektörde kayıt dışı olarak yıllarca bu işi yapanlar da kayıt altında olsun. O da ekmeğini kazansın ama olay sadece devletin biraz daha vergi toplaması amacıyla yapılmamalı. Gerçekten bu işi profesyonel hale getirmek önemlidir zaten böylece daha çok para kazanır herkes. Devlet sadece vergiyi toplayayım mantığı ile yasa yapmasın. Ben vergimi aldım tamam şeklinde olmamalı saha zenginleşmeli böylece ekomnomi canlanmalı. Yurt dışında en saygın meslek emlakçılık fakat ülkemizde ise yapılacak en adi bir iş olarak değerlendiriliyor. Çünkü müşteri sizi bir hırsız, çakal olarak görüyor. Bu yapılacak düzenlemelerle mesleğimizde saygınlık kazanır. 2017'de üniversiteler sektörle ilgili mezunlar vermeye başlayacak, zaten üniversiteden mezun olan arkadaşlar piyasaya girdiği zaman otomatikman kendini yenileyecek emlak sektörü. Diplomalaı olan emlakçılık yapamayacak. Bizler zamanında kurslara giderek aldık bu belgeleri. Belediye zaten çok güzel uygulamaya başlamış bu işi, belge olmadan ruhsat vermiyor. Belediye bu ayağı oturtmuş ama bunun haricinde maliyesi, emlakçılar odası kanun çıktıktan sonra her şeyi düzenli bir şekilde yerine getirdiği zaman sistem düzgün bir şekilde işleyecektir. Emlakçıların sorumluluğu artacak yasadan sonra satış sonrası hizmet devrede olacak. Bu da hırsızın dolandırıcının bu işi yapmasına engel olacak. Bugün bakıyorsunuz her bakkalın kapısında satılık daire veya kiralık daire yazısı asılı. Tüm bunların yasa ile bir an önce önlenmesi ve düzene girmesi gerekiyor. Sektörde bir çok zorluk yaşıyoruz zaten.


Daha verimli çalışırız


Özgün Volkan (Özgün Emlak): Kayıt dışı emlakçılığın önüne geçilmesi lazım. Belirli kriterlerin getirilmesi lazım. Mesela bunlarda sigortalı eleman çalışıyorsa hepsinin sigortasının ödenmesi gerekir. Hatta dükkanlar için bile metre karenin getirilmesi lazım. Tüm bunların yanı sıra mal sahiplerinin emlak danışmanı ile çalışması gerekir, emlakçıların daha verimli çalışabilmesi için. Bölgede belirli bir emlakçı kotası oluşturulabilinir. Tüm emlakçılarda diploma şartı, belgeler ve vergi kaydı olmalıdır. Bu yasa çıkarsa herkes için daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Önmeli olan bu yasanın bir an önce çıkması, kabul görmesi. Bu yasayı uzun yıllardır bekliyor emlakçılar. İnşallah herkes için hayırlı uğurlu olur.


Kuaför, fırıncı, hoca emlakçı oldu

Cengiz Uçar (Uçar Emlak): Bu yasa tabiki çok yararlı olacak. Eğitim seviyesi ne kadar yüksek olursa halkımız içinde o kadar sağlıklı ve düzgün bir iş sunulur bu çok önemli. Bunun yanı sıra etrafta vergi mükellefi olmayan, İstanbul Emlakçılar Odası'na kaydı olmayanlar bu işi artık yapamazlar. Biz bu yasayı her zaman destekliyoruz. Meclisten bir an önce çıkmasını istiyoruz. Eğitimin önemi emlak sektöründe de büyüktür, eğitimli insan iyi hizmet verir. Günümüzde bayan kuaförü geliyor bizim işi yapıyor, kuruyemişçi, fırıncı bizim işi yapıyor. Yıllardır biz emlakçılar kendi aramızda da bu yasanın çıkması gerekliliğini konuşuyoruz. Bir yasa gelmesi ve bizleri toparlaması, düzene koyması lazım. Ben inşaat teknisyeniyim, ben kendi mesleğimi yapıyorum. Müşterilerimin çoğundan bu işi doğru yapmayan meslektaşlarım hakkında şikayet alıyorum. O meslektaşım oysaki sektörü bilmeyen sözleşme yapmasını bilmeyen, ne de o sözleşmeye uyum sağlayabilen biri. Çünkü az önce dediğim gibi bayan kuaförüyken emlakçı olmaya karar vermiş veya emekli olmuş bir masa ile emlakçı ofisi açmış. Ne evin metre karesinden anlıyor, ne emlak fiyatlarından cephesi, konumu, lokasyon bilgisi hiç yok. Müşterileri de yanıltıyorlar. Her gün bir emlakçı açılıyor. Terzinin camında satılık daire ilanı, fırıncının öyle. Apartman kapıcıları örneğin bizim sektöre balta vuruyor. En çok da kamu memurları bizim işimizi yapıyor ek iş olarak. Cami hocaları Büyükçekmece'de gayrimenkul işi yapıyor el altından komisyon alıyorlar, insanlar onlara güvendikleri için. En kolay yapılabilir meslek emlakçılık olarak görülüyor. Fakat kesinlikle öyle değil. Burada vatandaşlarımızında bu konuda dikkatli davranmaları gerekiyor. Güvenilir bir emlak danışmanı ile çalışmak her zaman onların yararınadır.


Kimse kafasına göre bu işi yapmamalı

Şener Aydın (Aydınlar İnşaat): Ben bu yasanın çıkması gerekliliğine inanıyorum, olması gereken de bu zaten. Sokaktaki insan bile emlakçılık işi yapıyor. Adamın elinde defter kitap var, köye gidiyor arsanın sahibini buluyor, ben bunu pazarlayacağım, hakkımı da alırım diyor. Gayri resmi bir durum. Oysaki bu iş belirli prensipler dahilinde yapılmalı, herkesin belgesi oda kaydı olmalı. Bizler inşaat sektöründeyiz, dairelerimiz var, bu kayıt dışı emlakçılar bizlere de geliyorlar daire satışı yaparak para kazanmak istiyorlar. Bize başka müşteriye başka fiyat söyleyip aradan para kazanmak istiyorlar. İnsanlarda artık emlakçılara güvenmiyor. Kimse kafasına göre inşaat işi yapmamalı, emlak işi yapmamalı.


Gazetemistanbul