Lokman Çağrıcı: Bağcılar’ın yüzde 70’ini dönüştürmek zorundayız!
Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, ilçenin yüzde 70’inin acilen dönüşmesi gerektiğinin altını çizerek, “ Biz yerinde dönüşüm yapıyoruz. Bağcılar’ ın cefasını çekenler sefasını sürecek ” dedi...
Plansız, projesiz büyüyen Bağcılar’da 8 mahallede kentsel dönüşüm başladı. Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, ilçenin yüzde 70’inin acilen dönüşmesi gerektiğinin altını çizerek, “Biz yerinde dönüşüm yapıyoruz. Bağcılar’ın cefasını çekenler sefasını sürecek” dedi.
Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, bina kalitesi sorunlu olan, plansız büyüyen ilçeyi modern bir hale dönüştürme seferberliğini başlattıklarını, öncelikle riskli alanlarda şehircilik ilkelerine uygun ada bazlı projeler ürettiklerini söyledi. Çağırıcı, yaptıklarını ve yapacaklarına AKŞAM’a anlattı:
CEFAYI ÇEKEN SEFAYI SÜRECEK
İlçemizde 250 bin bağımsız bölüm var. Bunların yüzde 70’ini dönüştürmek zorundayız. Yani 175 bin bina ve işyerini 20 yıl içinde dönüştürmek zorundayız. Kanunun çıkmasıyla kentsel dönüşüm projesi hız kazandı. Riskli alanlarda yeniden planlama çalışması yapıp, şehircilik ilkelerine uygun projeler üretiyoruz. Yerinde dönüşüm yapıyoruz. Bağcılar’ın cefasını çekenler, sefasını sürecek. Yeni binalar asansörlü ve otoparklı yapılıyor. Böylece trafik problemi de çözülecek.
METRO BAĞCILAR’A DEĞER KATTI
Cumhuriyetin 100. Yılı’nı kutlayacağımız 2023’te Bağcılar 1 tramvay hattı ve 6 metro hattıyla ulaşım meselesini kökten çözmüş olacak. 2006’da Bağcılar - Zeytinburnu Tramvayı’nı, 2013’te Olimpiyatköy - Başakşehir - Bağcılar Kirazlı - Otogar Metro Hattı’nı hizmete aldık. 18 km’lik Mecidiyeköy - Kağıthane - Alibeyköy - Mahmutbey Metro Hattı’nın sözleşmesi aralık ayında imzalandı, 2017’de hizmete alınması hedefleniyor. Metro ağının genişlemesi Bağcılar’ın değerine değer kattı. Konut fiyatları otomatikman arttı. Önceden Bağcılar’dan ev almak çok kolaydı, artık çok zorlaştı. Metro ağının genişlemesiyle birlikte inşaat firmaları buraya özel önem vermeye başladı.
ARTIK BİZİM İÇİN HER YER BELEDİYE
Bağcılar Belediyesi olarak, Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS), Sanal Operatör uygulaması, Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi (KEP) ve İnteraktif Meclis uygulamaları ile “Akıllı Belediyecilik” uygulamalarını en etkin şekilde kullanan belediyelerden biriyiz. EBYS sistemi, evrakı ortadan kaldıran, hızlı ve şeffaf bir uygulama. Ben, belediye hizmetlerini cep telefonumdan takip edebiliyorum. İmzalanması gereken evrak varsa, nerede olursam olayım elektronik imzayla imzalayabiliyorum. Yani artık bize her yer belediye…
16 OKULDAN 116 OKULA ÇIKTIK
Bağcılar’da 1992’de 16 devlet okulu vardı. Şimdi 96’sı devlet okulu olmak üzere 116 okulumuzda 180 bin öğrencimiz okuyor. Ayrıca Kemerburgaz Üniversitesi’nden sonra Medipol Üniversitesi Hastanesi de hizmete açıldı. Üçüncü bir üniversitenin yüksek okul proje çalışmaları sürüyor. Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’ni hizmete açtık ve 200 civarında öğrencimiz burada özel eğitim alıyor. Kültürel etkinlikler, toplantı ve konferanslar için Halk Sarayı, Bağcılar Kültür Merkezi, Mehmet Akif Kültür Sanat Merkezi’ni inşa ettik.
7 tane kapalı yüzme havuzu inşaatını yakında tamamlayacağız. Üzüm bağı, kiraz, kayısı ve kestane ve fındık bahçesi oluşturduk. Halk buralarda nostaljiyi yaşayıp komşuluk ilişkilerini geliştiriyor. Şimdi de Bitlisli hemşerilerimizin talebi üzerine ceviz bahçesi oluşturacağız.
MEDYA PARKI BASININ BULUŞMA YERİ
Ulusal medyanın büyük bir kısmı Bağcılar’da. Yüzyıl Mahallesi’nde yapacağımız parka ‘Medya Parkı’ ismini vereceğiz. Bu parkta radyo ve televizyoncuların canlı yayın yapabilecekleri stüdyo da olacak. Burası basın mensuplarının buluşma adresi olacak. Burada ayrıca bir Basın Müzesi kurmayı da düşünüyoruz.
ENGELLİYE VE KADINA POİZİTİV AYRIMCILIK
Çocuğu gülmeyen, kadını güvende olmayan, gencinin umutlu olmadığı bir yerde toplumun huzurundan bahsedilemez. Belediye olarak kadın ve engellilere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Engelliler Sarayı’nda açtığımız kurslarla yüzlerce engelli kardeşimize meslek öğretiyoruz. Engel gruplarına göre yapabilecekleri meslekleri öğrettiğimiz engelli kardeşlerimiz yeni meslekler öğreniyor. Bununla da yetinmiyorlar iş sahibi oluyorlar. Engelliler Sarayı’nda İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Engelliler Akademisi ve Engelsiz Eğitim projelerinin uygulandığı farklı engel gruplarında yaklaşık 1.500 engelli kursiyerimiz eğitim aldı. Bağcılar Meydanı’nda inşa ettiğimiz Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Kursta kadınlara yaklaşık 60 farklı branşta eğitimler veriliyor. Kadınlara yönelik psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Merkezimizdeki kurslara her ay yaklaşık 2000 kadın geliyor.
2023 HEDEFİ KONGRE VE TİCARET ŞEHRİ OLMAK
Avrupa otobanı ve havaalanı aksı üzerindeki ilçemizde, kentsel dönüşümle otopark meselesi çözülmüş olacak, metro ağlarının devreye girmesiyle ulaşım sorunu da çözülecek. Yeşil alanlarımız da Avrupa standartlarına ulaşmış olacak. İSTOÇ, MASSİT, OTOCENTER, AUTOMALL ile Bağcılar, İstanbul’da çok önemli bir yerde bulunuyor. İlçemizin 2023 Vizyon Hedefi, “Kongre ve Ticaret Şehri Bağcılar.” O yüzden yeni sloganımızı “Gelecek Bağcılar” olarak belirledik.
Ercan Öztürk/ Akşam Gazetesi