Londra finans merkezi tarihe karışıyor!
İngiltere'de iş yapan uluslararası finans şirketleri Brexit süreci başlatıldıktan sonra ülkeyi terk etme planları yapıyor. Bankaların son kararlarının İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile geçiş dönemi anlaşması yapıp yapmayacağına bağlı olduğu da görüşü öne çıktı.
İngiltere'de iş yapan uluslararası finans şirketleri Brexit süreci başlatıldıktan sonra ülkeyi terk etme planları yapıyor.
Bankaların son kararlarının İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile geçiş dönemi anlaşması yapıp yapmayacağına bağlı olduğu da görüşü öne çıktı.
Bazı finansal kuruluşlara danışmanlık hizmeti veren PricewaterhouseCoopers (PwC) şirketinin Brexit'ten sorumlu direktörü Andrew Gray, uluslararası bankaların Şubat sonunda bazı duyurular yapmaya hazırlandığını açıkladı.
Gray basına yaptığı açıklamada "Bir kaç büyük banka bu sene yapacakları duyurular için hazırlıklarını bitirmek üzere" dedi.
23 Haziran 2015'te yapılan AB referandumu sonrasında uluslararası bankalar AB'den ayrılmanın sonuçları konusunda uyarıda bulunmuştu.
ABD bankası JP Morgan İngiltere'deki 19 bin çalışanından 4 binini başka bir ülkeye taşıyabileceğini söylerken İngiltere'nin en büyük bankası HSBC, bin kadar çalışanını Paris'teki merkezine gönderme planlarından söz etmişti.
Finans sektörünün lobi grubu CityUK tarafından hazırlanan bir rapor İngiltere'de 2020 yılına kadar finans sektöründe çalışan 100 bin kişinin işini kaybedebileceğini öne sürmüştü.
Uzmanlar İngiltere hükümeti ve AB arasında geçiş dönemi anlaşması sağlanmasına karşın bazı bankaların faaliyetlerini diğer AB üyelerine taşımasının önüne geçilemeyeceği görüşünde. Bunun ardında ise yeni yönetim ekiplerinin kurulması ve yerel ruhsatların alınmasının uzun sürecek olması yatıyor.
CityUK grubunun politika ve stratejiden sorumlu direktörü Cary Campkin pek çok şirketin Londra'dan taşınmayı istemediğini söylüyor.
Campkin "Şu anda önemli olan kararların çok erken ya da çok hızlı alınmasını önlemek. İstikrar son derece önemli" dedi.
Londra'nın finans merkezi City ülke çapında 2.2 milyon kişinin finans sektöründe istihdam edildiğini açıklamıştı.
İngiltere Merkez Bankası da finans şirketlerinin Londra'yı terk etmesi ve New York'a taşınması durumunda AB genelinde ekonominin etkileneceği uyarısında bulundu.
İngiltere Bankacılar Birliği ise AB ile İngiltere arasındaki geçiş dönemi anlaşmasının Avrupa ülkeleri için de ekonomik anlamda olumlu olacağı görüşünü açıkladı.
Amerikanın Sesi