Lord Hunt: Türkiye enerji merkezi olmalı
İngiliz Enerji Bakanı Lord Hunt, Türkiye'nin enerjide yeni bir merkez olması konusunu desteklediklerini söyledi
Enerji Diyaloğu' kapsamında Türkiye'de bulunan İngiltere Enerji ve İklim Degisikliği'nden Sorumlu Devlet Bakanı Lord Hunt "Türkiye'nin enerji projelerinde aldığı pozisyonu ve Türkiye'deki Nabucco ve Samsun - Ceyhan gibi enerji nakil hattı projelerini kesinlikle desteklediklerini söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Hunt, "Çünkü Hazar ve diğer bölgelerdeki enerji kaynaklarının Türkiye gibi başka rotalardan Avrupa'ya gelmesi konusu son derece önemli. Bu açıdan da Türkiye'nin yeni bir merkez (hub) olması fikrini destekliyoruz. Bu konuda Türkiye'ye çok önemli bir rol düşüyor. Bence enerji güvenliği konusu hepimiz için son derece önemli bir konu. Özellikle de Avrupa Birliği açısından bu konu son derece önemli. Arzın çeşitlendirilmesi şart" dedi.
PROJELER RAKİP DEĞİLLER
Nabucco ve ITGI gibi projelerde hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmış olmasının son derece önemli olduğunu belirten Hunt, "Biz de hükümet olarak bu anlaşmaların arkasındayız" dedi. Güney Akım ve Nabucco gibi projelerin birbirlerine rakip olup olmadığı gibi soruların kendisine de daha önce sorulduğunu belirten Hunt sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bu projeleri birbirlerine rakip gibi görmüyorum. Bunlar bence birbirlerini tamamlayan projeler. Buradaki temel konu yeni enerji kaynakları ve çeşitliliği sağlayacak yeni boru hatlarını desteklemek gerekiyor. Bu da daha ekonomik ve liberal enerji piyasaları oluşmasını sağlayacaktır. Biz de bu nedenle bu tür yatırımları destekliyoruz. Ben de bu konuda yatırımları cesaretlendiriyorum".
EKONOMİK BÜYÜME BUNA BAĞLI
İNGILTERE'DE enerji verimliliğinin de önemli hale geldiğini belirten Hunt, "Evlere akıllı ısı ve elektrik ölçerler takıyoruz. Kullanıcılar enerjiyi tam olarak nerede kullandıklarını bilecekler" dedi. Yeşil ekonomiye 10 yıl içinde 100 milyar sterlin yatırılacağını dile getiren Hunt, "Ekonomik büyümesi açısından düşük karbon hedefleri önemli rol oynuyor. 2015'te 1.3 milyon kişi bu alanda istihdam edilecek" dedi.
NÜKLEERE TEKRAR GERİ DÖNÜYORUZ
İNGİLTERE olarak enerjide mutlak suretle karbon emisyonlarının düşürülmesi gerektiğini düşündüklerini belirten Hunt, "Yenilenebilir enerjinin toplam enerji üretimi içindeki payını 2020 yılında yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyoruz. Öte yandan nükleer enerjiye tekrar dönme kararı aldık. Karbon emisyonlarını azaltmak için bunu yapmak durumundayız. 2017 yılında ilk nükleer santralı tekrar devreye alacağız. Kömürde temiz teknoloji geliştirme konusunda yatırım yapıyoruz. Özellikle de karbon depolama (carbon capture) konusunda Kuzey Denizi'nde çok geniş olanaklar var" dedi.
LORD HUNT TÜSİAD'I ZİYARET ETTİ
TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği'ne de (TÜSİAD) bir ziyarette bulunan Hunt, derneğin Enerji Komitesi üyeleri ile buluştu. Burada TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ümit Boyner başkanlığındaki heyetten bilgi alan Hunt, İngiltere'de düşük karbon ekonomisi için yaptıkları uygulamalar hakkında da
bilgi verdi.
EVİME 15 BİN STERLİN HARCADIM
TÜRKİYE'DE yenilenebilir enerji konusunda finansman desteğine ihtiyaç olduğunu tespit ettiklerini belirten Hunt, "Bu konu İngiltere'de de önemli. Enerji tüketicilerinin faturalarına yenilenebilir enerji yatırımları nedeniyle yüzde 10 ek yük binecek" dedi. Hunt, "Biz her bakanlığa kendi karbon emisyonlarını düşürmek için bir bütçe bile ayırdık. Bir araştırmaya göre İngiltere'de ortalama 7 yılda bir ev değiştiriliyor. Dolayısıyla da kimse enerji verimliliği ile ilgili eve yatırım yapmak istemiyor. Örneğin benim kendi oturduğum ev bu konuda çok iyi değildi. Ama yalıtım için 15 bin sterlinlik yatırım yaptım" dedi.
Evrim ERGİN/Sabah