27 / 05 / 2024

Lord Norman Foster İstanbul'a geldi

Lord Norman Foster İstanbul'a geldi

Büyükdere Caddesi üzerindeki Renault Mais'in eski genel müdürlük binasının yerine ofis ve rezidanstan oluşan bir proje gerçekleştiriliyor



Renault-Mais'in Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan eski genel müdürlük binasını Kazak Landmark'tan satın alan EriaPartners-Pramerica ortaklığı, bu arazi üzerinde 350 milyon Euro'luk bir yatırımla 40 katlı ofis ve rezidanstan oluşan bir projeye başlıyor. Önümüzdeki kasım ayında inşasına başlanacak olan proje, Wembley Stadı'nın mimarı Lord Norman Foster'ın imzasını taşıyacak. 

İstanbul'un en değerli arazilerinden biri olarak kabul edilen Büyükdere Caddesi üzerindeki Renault Mais'in eski genel müdürlük binasının yerine ofis ve rezidanstan oluşan bir proje gerçekleştiriliyor. 10 bin 630 metrekare büyüklüğündeki bu araziyi ilk olarak Şubat 2007'de 73.1 milyon dolara Kazakistanlı Landmark satın almıştı. Ne var ki; kriz nedeniyle arazi üzerinde proje gerçekleştiremeyen şirket, bu araziyi 2008'in ilk aylarında EriaPartners-Pramerica ortaklığına devretti.

Her iki ortak şimdi,  bu arazi üzerinde 40 katlı ofis ve rezidanstan oluşan bir proje start vermeye hazırlanıyor. 350 milyon Euro'luk bu yatırıma önümüzdeki kasım ayında başlayacak olan EriaPartners-Pramerica ortaklığı, projeyi 2013 yılında ilk çeyreğinde hayata geçirmeyi planlıyor.

Projenin belki de en ses getirecek özelliği ise mimari projesini ünlü İngiliz Mimar Lord Norman Foster'ın kurucusu olduğu Foster& Partners Mimarlık Ofisi'nin hazırlıyor olması.  Renault Mais arazisi üzerine yapılacak projeyi hazırlayan mimarlık ofisi Foster&Partners'ın prestijli projeleri arasında Londra'daki Wembley Stadı ile Fransa'daki dünyanın en uzun viyadüğü Millau da bulunuyor.

Antalya'ya Terra City
EriaPartners - Pramerica ortaklığının Türkiye'deki yatırımı Levent bölgesi ile sınırlı değil elbet. Antalya Lara'da 150 milyon Euro'luk bir yatırımla Terra City adında bir alışveriş merkezi yatırımına soyunan EriaPartners-Pramerica, inşaatı devam etmekte olan Terra City'i   2011'in ilk yarısında hizmete açmayı planlıyor.
Terracity projesi 48 bin metre kare brüt kiralanabilir alana sahip, 140 mağaza ve 4 kat olarak inşa ediliyor.  EriaPartners Kurucu Ortağı Dr. Frithjof Fuchs Terra City  Alışveriş Merkezi'nin, finansal krizin başlangıcından bu yana Türk bankalarının desteğini alan ilk büyük AVM projesi olduğunu söylüyor.
Fuchs, yatırımcılar ve finansal kuruluşların projeye dahil olmalarının, seçkin projelerin Türkiye'de finansman bulmaya başladıklarının göstergesi olduğunu ifade ederek,  "Projede yüzde 5 paya sahip olan EriaPartners, projenin geliştirilmesinden sorumlu. Türkiye'de 500 milyon Euro'yu aşkın yatırım yaptık. Türkiye piyasalarında özellikle de emlak piyasasında bir toparlanma görüyoruz. 2010 yılı, 2009'a göre çok daha iyi olacak" diye konuştu.

EriaPartners kurucu ortaklarından Aytek Şavkan ise "Proje, 2011'in ortasında açıldığında bin 500 kişiye istihdam ve 10 milyon ziyaretçi sayısıyla Antalya ve Türkiye'nin ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Yapılan yatırımın yüzde 50'si öz kaynakla yüzde 50'si kredilerle karşılanacak" dedi.

Türkiye'de projeler geliştiriyor
EriaPartners, Türkiye odaklı faaliyet gösteren bir gayrimenkul geliştirme ve yatırım firması.
Aytek Şavkan ve Dr. Fritjof Fuchs tarafından kurulan şirket, konut, ofis, alışveriş merkezi ve karma kullanım amaçlı projeler geliştiriyor. EriaPartners, dünya genelinde 44 milyar dolarlık bir gayrimenkul fonunu yöneten Pramerica Real Estate Investors ile birlikte Türkiye'de  projeler geliştiriyor. EriaPartners'in Türkiye'deki devam etmekte olan projelerinin toplam yatırım hacmi 700 milyon doları buluyor.
Okhan Şentürk/Ekonomist


Geri Dön