30 / 04 / 2024

Lösemili Çocuklar Köyü hizmete girdi!

Lösemili Çocuklar Köyü hizmete girdi!

Ankara'ya gelen lösemili çocukların ailelerinin kalacağı Lösemili Çocuklar Köyü düzenlenen törenle hizmete girdi



Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki köyün açılışında konuşan Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, yapılan köyle büyük bir başarıya imza atıldığını söyledi.

Köyde Ankara'ya gelen lösemili çocukların ailelerinin kalacağı konuk evleri, aile konutları, üretim atölyeleri, spor tesisleri ve kanser araştırma ünitelerinin yer aldığını anlatan Ezer, köyün yapımı sırasında lösemili çocukların ailelerinin de çalıştığını ifade etti.

Lösemili Çocuklar Köyünde tamamen ücretsiz hizmet verileceğini bildiren Ezer, "Dünyada ilk defa böyle köy yapıldı. Dünyanın lösemili çocuklar için açılan ilk köyü" dedi.

Ezer, köyün birtakım eksikliklerinin olduğunu ifade ederek, her şeyi topladıkları bağışlarla yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'de sürekli olarak yurt dışında çalışmaların örnek gösterildiğini savunan Ezer, şöyle konuştu:

"Sürekli 'yurt dışı kaynakları şunları söyledi, yurt dışı yayınları şöyle diyor' deniyor. Kimse kendi kaynaklarımız ne demiş ona bakmıyor. 'Yurt dışında örneği var mı?' deniyor. Bunun yurt dışında örneği yok. İşte dünyada ilk
örneği burada. Artık onlar gelsin baksın nasıl oluyor. Bizim çocuk yuvalarımızda kenarda köşede kalan eksikleri kameraya çeken eski York Düşesi Sarah Ferguson'u çağırdık. Gel, gör, ülkemiz kendi çocuğuna, kendi hastasına nasıl değer veriyor, gelsin görsün istedik. Gelmedi, görmedi."

Ezer, köydeki konuk evleri ve aile konutlarını tedavi için gelen ailelerin barınması için vereceklerini belirtti. Lösemili çocuklar için yapmayı planladıkları kent için arsa istediklerini de dile getiren Ezer, "Ölene kadar arsa istiyoruz. Bu arsa verilirse, Türkiye bu ayıbı yaşatmayacaktır " diye konuştu.

Birçok protokol üyesini davet etmelerine rağmen mazeret bildirerek gelmediğini aktaran Ezer, "İşte fakir burada, işte fukara burada, işte yoksul burada, işte yoksul çocuklar burada. Ben değil gelmeyen kıskansın" ifadelerini kullandı.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar da yapılan eserin Türk halkının el ele verdiğinde, çalmadan, çırpmadan neler yapabileceğini kanıtı olduğunu söyledi. Yaşar, lösemi hastalığının ailelere hem ekonomik yönden hem de manevi yönden büyük zarar verdiğini ifade etti.

Ankara Vali Yardımcısı Celal Dinçer ise yapılan köyü "çölde bir vaha" olarak nitelendirdi. Kendisinin de kanserli hasta yakını olduğunu anlatan Dinçer, açılan köyle Türk insanının birlik ve beraberlik içinde neler yapabileceğinin kanıtlandığını belirtti.

Türk Anneler Derneği Genel Başkanı Gül Baysal ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den köyü ziyaret etmesini istedi.

Halk oyunları gösterisi ve lösemi hastalığından kurtulmuş çocuklardan oluşan koronun verdiği konserin ardından, 13 dönüm arazi üzerine kurulan köyün açılışı Üstün Ezer, Fethi Yaşar ve Celal Dinçer tarafından yapıldı. Açılışın ardından davetliler yapılan binaları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR KÖYÜ
Kısa süreli tedaviler veya tahliller için gelen ailelerin yararlanacağı Lösemili Aileler Konukevi'nde restoran, toplantı ve spor salonlarıyla ikişer ve üçer kişilik 20 oda yer alıyor.

Lösemili çocukların anne ve babaları için örgü, biçki, dikiş ve diğer el sanatları ile pastacılık, çiçekçilik, çocuk bakıcılığı gibi uğraş atölyeleri de bulunan köyde, ailelere sosyal güvence ve gelir sağlanacak.

Köyde, lösemili ve kanserli çocukların günlük tedavilerinin yapılacağı ünitelerle birlikte modern laboratuvarlar da hizmet verecek.

Çocukların eğitim ve spor faaliyetlerine de önem verilen köyde, anaokulu, ilköğretim ve lise ile konferans salonları, kapalı açık spor sahaları yer alacak.
AA


Geri Dön