Ekonomi

LPG ithalatında yüzde 43,3 artış!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun Şubat Ayı verilerine göre, LPG ithalatı yıllık olarak yüzde 43,3 oranında artış gösterdi. Buna karşılık LPG üretiminde ise yüzde 30,7 azalma meydana geldi.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu”  Şubat ayı sonuçlarına göre, söz konusu ayda ithalat yarıya yakın artarken, LPG üretimi ise yüzde 30,7 oranında düştü

Türkiye’nin gerçekleştirdiği LPG ithalatının 2022 yılına göre yüzde 43,3 yükselerek 287 bin 837 tona ulaştığı bildirildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun “Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu”  Şubat ayı sonuçlarına göre, söz konusu ayda ithalat yarıya yakın artarken, LPG üretimi ise yüzde 30,7 oranında düştü.

CEZAYİR DAHİL 6 ÜLKEDEN İTHAL EDİLİYOR

EPDK’nın raporuna göre, ithalat rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince gerçekleştiriliyor. LPG’nin ithal edildiği ülkeler ise Cezayir, Rusya, ABD, Rusya, Nijerya , Kazakistan ile Romanya oldu.

Rapora yansıyan verilerde Şubat ayında yıllık bazda Türkiye'nin LPG ithalatı yüzde 43,3 artarken, buna karşılık LPG üretimi yüzde 30,7, ihracatı ise yüzde 33,3 oranında düşüş gösterdi. 2022 yılının aynı ayıyla kıyaslandığında LPG ithalatı,  şubatta yüzde 43,3 artarak 287 bin 837 tona ulaştı.

İHRACAT YÜZDE 33,3 DÜŞTÜ

Söz konusu dönemde ihracatı rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince gerçekleşen LPG’de ihracat  yüzde 33,3 oranında azaldo ve 31 bin 991 tona düştü.  

Türkiye, LPG ihracatını  Lübnan, Romanya, İsviçre, Bulgaristan, Seyşeller, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Serbest Bölgeleri’ne gerçekleştirdi.

327 BİN TON SATIŞ YAPILDI

Türkiye’nin gerçekleştirdiği LPG üretiminde ise yine Şubat döneminde yüzde 30,7 düşüş meydana geli ve üretim 59 bin 342 ton şeklinde gerçekleşti. Söz konusu ayda dağıtıcı lisansı sahiplerinin yaptığı toplam LPG satışı, geçen yılın aynı ayına kıyaslandığında ortalama 327 bin 168 ton şeklinde hesap edildi.

Belirtilen ay içinde otogaz,  satışlarda yüzde 71 pazar alarak birinci sırada yer alırken, otogazı yüzde 15,3 oranı ile dökme LPG ve yüzde 13,6 oranı ile tüplü LPG satışları takip etti.

Öte yandan yine Şubat ayı verilerine göre, Türkiye'nin gerçekleştirdiği toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatında da geçen yıla yüzde yüzde 0,6 artış meydana geldi. İthalat miktarı 3 milyon 225 bin 886 ton şeklinde gerçekleşirken, Rusya, Irak ile Kazakistan, en fazla ithalat yapılan ülkeler oldu.

Elektrik faturasının gözler önüne serdiği çarpıcı tablo! 7 haneden 1’i ödeyemiyor!

Müjdeyi Bakan verdi! Emekliye “refah payı” ödenecek!

Dana kıyma 20 TL daha zamlandı!  Kasaplara da ucuz et verilsin talebi...