30 / 04 / 2024

Lüks konut satışında artış var!

Lüks konut satışında artış var!

Vatan Gazetesi'nden Aydın Ayaydın, bugünkü köşesinde konut satışları hakkında bilgi verdi



Son günlerde herkes "Faiz ve dövizdeki düşüş devam eder mi" diye sormaya başladı. Çünkü dövize ve faize yatırım yapanlar zarar ediyor. Fonlar ve gayrimenkul ise kâr ediyor.

Döviz kurlarındaki gevşeme ile ilgili konuşan uzmanlardan bazıları dolar için 1.3'ü telaffuz etmeye başladı. Gerçekten de dolar 1.3 olur mu? Bana kalırsa olur, ancak bir şartla: Eğer IMF ile yeni bir stand by anlaşması imzalanırsa... Dolar 1.3 hatta altını da görebilir. Çünkü Merkez Bankası'nın ve bankaların kasasından dolar fışkırıyor. Doğrudan yatırım için gelen döviz olmasa da nereden geldiği belli olmayan bir döviz girdisi var ve artış devam da ediyor. IMF ile olası bir anlaşma sayesinde IMF'den gelecek sıcak paranın yanında, uluslararası finans kuruluşlarının ülkeye bakışı da pozitif olacağı, hem kamu hem de özel sektör uzun vadeli ve daha düşük finansman sağlayacağı için döviz fiyatları gerileyebilir. "IMF ile anlaşma olmazsa ne olur" derseniz, olası bir çalkalanma dışında döviz fiyatları bu düzeyde seyretmeye devam eder. Ancak, en ufak bir kriz belirtisi ile de jet hızı ile yukarı doğru gidebilir.

Peki ekonomimiz çok mu iyi ki, faizler ve döviz sürekli aşağıya gidiyor. Kesinlikle hayır. Her şey çok iyi gidiyor denemez. Büyüme sorunu çözülmeden ekonominin iyiye gitmesi, büyüme olmadan işsizliği çözmek hiç ama hiç mümkün değil. Hem kamu hem de özel sektör bir türlü yatırım için düğmeye basmıyor, basamıyor. Mevcut yatırımlarsa düşük kapasiteyle çalışıyor. İşsizlik düşmüyor, aksine, artacağına dair sinyaller var.

Faizler, sanki bu noktada duracak gibi. Ancak Merkez Bankası son bir kez daha sürpriz yapabilir. Ancak beklentim faizlerin bu noktada duracağı yönünde.

Bankaların kasasında para çok, satamıyorlar. Satmak için güvenli firma arıyorlar. Onun için yüzlerini daha güvenceli gördükleri konut kredilerine çevirmiş durumdalar ve inşaat firmalarını okşamaya başladılar. Bankalar bu yıl iyi kâr elde edecek. Önümüzdeki yıl da ellerindeki devlet kâğıtlarından elde edecekleri kârlarla yılı kurtaracaklar. Ancak böyle giderse 2011'de bankalar zarar yazmaya başlar. Çünkü para satamaz hale geldiler. Parayı satabilen kurtaracak, elinde tutan bankalar ise zarar yazmaya devam edecek...

*****

Konut satışları artıyor

Bir bankanın genel müdürüne sordum: Konut satışlarını, konut kredilerinden bilirsiniz. Nasıl gidiyor? "Oldukça iyi. Konut kredilerine olan talep arttı. Her gün daha da artıyor" dedi. Genel müdürün değerlendirmesine göre, şu anda özellikle lüks konut satışında büyük artış var. Orta ve düşük gelir grubuna hitap eden konut projelerinde ise beklenen talep henüz yok. Nedeni de işsizlik. Çoğu kişi işsiz kaldı. İşi olanlar da "Ya işimi kaybedersem taksitleri nasıl öderim" diye düşünüp konut talebini biraz daha ertelemeye çalışıyor.

Parası olansa faizden memnun değil. Dövizden hiç ama hiç memnun değil. Fonlardan da pek anlamıyor. Onlar için yine gayrimenkul en kârlı gibi görünüyor.
Vatan/Aydın Ayaydın

Merkez Bankası,konut satışı,konut satışları,lüks konut projeleri,konut projeleri,konut satışı artışı,konut satışlarında artış,konut kredileri,konut kredisi faizleri,IMF,konut ,konut satışı oranları,konut satışları artıyor,


Geri Dön