27 / 04 / 2024

Lüks konut satışları yüzde 2,4 düştü! Dubai zirvede!

Lüks konut satışları yüzde 2,4 düştü! Dubai zirvede!

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank'ın raporuna göre lüks konut satışları üçüncü çeyrekte geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 2,4 geriledi. Ancak Dubai'de satışlarda artış yaşandı. İşte o rakamlar...



Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank tarafından yayımlanan rapora göre yavaşlayan emlak piyasası, lüks konut satışlarını da etkiledi. 

Koronavirüs pandemisi sürecinde ultra zenginlerin daha büyük mülkler ve tatil yeri benzeri imkanları bulunan ikinci ev arayışına geçmesinin ardından emlak satışları yükselmişti. Ancak satışlar, emlak piyasasının en üst dilimini bile etkileyen yüksek faiz oranlarıyla beraber düşüş yaşanmıştı. 

Lüks konut satışları yüzde 2,4 düştü! Dubai zirvede!

LÜKS KONUT SATIŞLARI ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE DÜŞTÜ

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; raporda yer alan verilerde, temmuz ve eylül ayları arasında 12 küresel pazarda 10 milyon doların üzerinde toplam 362 konut satıldığı belirtildi.

Bu şekilde 10 milyon dolardan fazla olan lüks konut satışlarında üçüncü çeyrekte bir önceki seneye göre yüzde 2,4 oranında düşüş yaşandı. 

2021 yılındaki 40,7 milyar dolarlık toplam satışa karşın lüks satışların toplam değeri son 12 ayda 31,7 milyar dolara geriledi. Fakat bu rakam, pandemi öncesi dönemdeki 18,6 milyar dolarlık satışların hâlâ çok üzerinde seyrediyor. 

Lüks konut satışları yüzde 2,4 düştü! Dubai zirvede!

LÜKS KONUT PİYASASINDA DUBAİ ZİRVENİN SAHİBİ

Knight Frank’ın üçüncü çeyrek raporuna göre en çok lüks konut satışı 89 adetle Dubai’de kaydedilirken, onu 51 satışla Londra, 39 satışla Hong Kong, 36 satışla Los Angeles, 34 satışla New York takip etti. 

Üçüncü çeyrekte geçtiğimiz seneye göre, daha az sayıda lüks konut satılsa da birkaç şehirde satış rakamları yükseldi. 

Dubai’de 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 58 tane lüks konut satılırken bu rakam 2023 yılında 89 adete yükselerek yavaşlamayı tersine döndürdü. Cenevre ve Hong Kong’da da yükseliş kaydedildi. 

Diğer taraftan Londra’da, üçüncü çeyrekte süper-prime şeklinde isimlendirilen 51 konut satıldı, bu rakam geçen sene 63’tü. Singapur’da da satışlar 34’ten 13’e düştü. New York’ta da  gerileme yaşandı. 

Lüks konut satışları yüzde 2,4 düştü! Dubai zirvede!

Knight Frank Küresel Araştırma Müdürü Liam Bailey ise lüks konut piyasasının diğer konut piyasaları ile karşılaştırıldığında daha dirençli olduğunun altını çizdi. 

Bailey konu ile ilgili açıklamasında "Lüks konut satışları diğer konut piyasaları ile karşılaştırıldığında oldukça dirençli oldu. Seyahatlerdeki toparlanma ve yeni inşaatların bitirilmesi satışları desteklemeye yardımcı oldu" ifadelerini kullandı. 

Knight Frank tarafından, daha az lüks konut yapılıyor olması sebebiyle satışların gelecek sene daha da düşeceği öngörülüyor.

1929 yılında Beyoğlu'nda arsa fiyatları ne kadardı?

Bir zamanlar Anadolu'da evler nasıl yapılıyordu? 

İstanbul’daki kupon arazide dikkat çeken imar planı değişikliği!


Geri Dön