Lüks konut talebi, otelleri de rezidansa dönüştürüyor! Rezidanslara talep katlandı!
Lüks konut talebi rezidanslara olan talebin artmasına neden oldu. Otellere rakip olmakla eleştirilen rezidans projelerinin gelecek süreçte daha da çoğalması öngörülüyor. İşte ayrıntılar...
Türkiye’de uzun dönem kiralamaya ve otel hizmeti sunan lüks projelere yönelik talep İstanbul’dan Bodrum’a kadar çeşitli bölgelerde rezidans projeleri geliştirilmesine neden oldu. Otellere rakip olmakla eleştirilen rezidans projelerinin gelecek süreçte daha da çoğalması öngörülüyor.
Ekonomist'ten Levent Gökmen'in aktardığına göre; iş yaşamındaki gelişmeler ve insanların yaşam tarzındaki değişim dayalı döşeli, otel hizmeti alınabilen rezidanslarda yaşamın tercih edilmesine ve uzun dönem rezidans kiralamanın yaygınlaşmasına sebep oluyor.
Geçmişte expatların tercih ettiği uzun dönem kiralamalar, şu anda Avrupalı, Ortadoğulu turistler başta olacak şekilde yerli turistlerce de tercih ediliyor.
Talepte yaşanan yükselişle, Kuşadası, Çeşme, Bodrum gibi bölgelerde bazı oteller rezidansa çevrilirken; İstanbul ve Bodrum başta olmak üzere büyükşehirlerde bağımsız rezidans projelerinin yanı sıra otel ve konut projelerinin içinde rezidanslara da yer veriliyor.
Rezidansların bir kısmının yabancılara satıldığı gündeme gelirken, bir kısmının da uzun dönem kiralandığı belirtiliyor.
Rezidansların denetlenmeden belli sürelerle kiralanmalarıyla otellere rakip oldukları ile ilgili eleştiriler de gündeme geliyor.
Kimi turizmciler Günlük Kiralama Yasası’na rağmen rezidans ve villa kiralamanın önüne geçilmesini sağlayacak bir denetleme yapılmadığına dikkat çekiyor ve bu durumun haksız rekabet ve güvenlik zafiyetine neden olduğunu belirtiyor.
Kimi turizmciler de rezidansların desteklenmesi gerektiğine ilişkin görüş belirtiyor.
Bunların yanı sıra, geçtiğimiz günlerde zenginlere konut krizinin işlemediği gündeme geldi. ABD'de tipik bir lüks evin fiyatı bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 9’luk bir artışla 1 milyon 180 bin dolar fiyata satıldı. Lüks olmayan sıradan konutların fiyatları ise sadece yüzde 4 artış gösterdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı (TCMB) konut fiyat endeksine göre ise Nisan ayında konut fiyatları aylık 2,2 ve yıllık yüzde 48,42 ile Ekim 2021'den bu yana en yavaş yükselişini kaydetmiş oldu.
KFE (2017=100), nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,2 arttı ve 1257,7 olarak belirlendi. Üç büyükşehir için değişim incelendiğinde nisanda bir önceki aya göre İstanbul için yüzde 2,1, Ankara için yüzde 3 ve İzmir için yüzde 1,9 yükseliş olduğu görüldü.
Aile destek ödemesinde yeni dönem resmen başlıyor! İlk ödemeler için tarih verildi!
BofA analistinden çarpıcı dolar açıklaması! Yatırımcılar ters köşe olacak! |