Lüks konuta ek vergi geliyor!
Vergi reformu paketi için çalışmalar devam ediyor. Pakette bir değişiklik olmaması durumunda 5 milyon liradan daha değerli konutlar için emlak vergisinin yanında yüzde 1 ek vergi daha konulması amaçlanıyor.
Uzun süredir çalışmaları devam eden vergi reform paketi, emlak sektörü için de önemli düzenlemeler yer alıyor. Hürriyet Gazetesi'nden Hacer Boyacıoğlu ve Neşe Karanfil'in haberine göre; paket kapsamında bir değişiklik yapılmazsa “değerli konut vergisi” de bulunacak. Bu kapsamda vergi sisteminde adaleti sağlamak amacıyla, 5 milyon TL’den değerli konutlar için, emlak vergisinin dışında yüzde 1 ek vergi daha konulması amaçlanıyor. Bu rakamın altında bulunan konutlar içinde herhangi bir ilave vergi alınmayacak. AK Parti’nin Kızılcahamam kampında da anlatılan paketin çalışmaları ise hala sürüyor.
ÖNCE DEĞER BELİRLENECEK
Edinilen bilgiler kapsamında, 5 milyon liranın altında bulunan mesken nitelikli taşınmazların, değerli konut vergisinden istisna olması amaçlanıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, uygulamaya göre değerli konut vergisi kapsamına giren konutları ilan edecek. Ayrıca mükelleflere de konutlarıyla ilgili durum aktarılacak. Taşınmazın değerinin belirlenmesinden sonra, mükellefler için itiraz hakkı bulunacak. İtiraz olmazsa da, taşınmazın değeri kesinleşecek. Vergi ilgili yılın şubat ve ağustos aylarının sonuna kadar iki eşit taksit halinde ödenecek. Bu vergi bütçeye gelecek.
YÜKSEK GELİRDEN YÜKSEK VERGİ
Paketle, gelir vergisi tarifesi değişeceği daha önce basında yer aldı. Şu anda yüzde 15, 20, 27 ve 35 olan oranlara, paketle birlikte 39, 43 ve 45 de eklenmesi amaçlanıyor. 500 bin liradan 750 bin liraya kadar yüzde 39, 1 milyon liraya kadar yüzde 43 ve 1 milyon lira üstü de yüzde 45 üzerinden gelir vergisi ödenecek.
ÇOK KAZANAN SPORCUYA VERGİ
Hazırlanan pakette üst ligde bulunan sporcular için ödenen stopaj da 5 puan artırılıyor. Sporcular 2023 yılına kadar stopaj yoluyla vergilendirmeye devam edecek. Ancak üst ligdekiler için stopaj yüzde 15’den yüzde 20’ye yükseltilecek.
KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 18’E İNİYOR
Yetkililerden edinilen bilgiler kapsamında Kurumlar Vergisi de yüzde 18’e düşürülecek. Şu anda kurumlar vergisi oranı yüzde 20. Ancak geçici olarak üç yıllığına yüzde 22’ye çıkarıldı. Bir değişiklik yapılmaması durumunda, bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden yüzde 22 oranında vergi alınmaya devam edilecek. 2020 yılı kazançları içinse, oran yüzde 20 olarak açıklandı.
RANT VERGİSİ TARTIŞILIYOR
Değerli konuta vergi, rant vergisi olarak uzun yıllar boyunca Türkiye’de konuşuluyor. Tüketicilerin birikimlerini daha üretici alanlara yönlendirmelerini ve rant değişimlerinden kamunun da pay almasını amaçlayan rant vergisi için, daha önce de bazı düzenlemeler gündeme geldi. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yoğunluk artışı, bina yüksekliği, ya da kat adedinde bulunan artışa ek olarak, kullanım amaçlarındaki değişikliklere yönelik uygulamalarda, imar plan değişikliği neticesinde değerinde artış olan konut ve arsalarda rant vergisi uygulanması için bir taslak da hazırlanmışdı. Düzenleme bu haliyle kabul görür ve meclisten geçerse, rant vergisi konusunda bu zamana kadar atılan en önemli adım olacak.
ZAMANLAMASINA KARAR VERİLECEK
Paketin TBMM’de ne zaman gündeme geleceğine ise, Meclis’teki bütçe takvimi dikkate alınarak karar verilecek. Normal koşullarda 30 Ekim tarihi itibariyle, 2020 yılı bütçesi yapılacak sunumla başlayacak ve akabinde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlıkların bütçe sunumu süreci olacak. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bulunan sunuşlarının tamamlanmasından sonra da genel kurul süreci başlayacak. Bütçenin genel kurul süreci de aralık ayı içinde tamamlanacak. Ancak eğer vergi paketinin bütçeden önce gündeme alınması söz konusu olursa, Meclis’teki bütçe maratonu da bir hafta gecikmeyle başlayacak. Ancak bu konuda kesin kararın verilmediği ve önümüzdeki günlerde alınacak karar kapsamında meclisteki görüşme trafiğinin de belirleneceği kaydediliyor.
Konutların konumuna göre emlak vergisi farkı alınacak!