23 / 07 / 2024

Lüks konutta fiyat düşüşü olmaz

Lüks konutta fiyat düşüşü olmaz

Garanti Mortgage Konut Projeleri Finansmanı Birim Müdürü Toros Tütüncü, lüks konut projelerinde çok fazla talep daralması yaşanmadığını söylüyor.




Bu projelerde büyük fiyat indirimlerinin beklenmemesi gerektiğini belirten Tütüncü, "Bulundukları lokasyonlar itibariyle alternatifleri çok az olan bu projelerin her dönemde müşterisi bulunuyor" diyor.

Lüks konut talebi, krize rağmen hız kesmiyor. Lüks konut üreticisi şirketler, bu projelerin pazarlanması konusunda pek sıkıntı yaşamıyorlar. Fiyatları 500 bin TL'den başlayarak 2 milyon dolara kadar çıkabilen bu konut projelerinin büyük kısmında oturumlar başladı. Bir kısmında ise bir yandan inşaatlar, diğer yandan satışlar sürüyor.

Bu konutlar, daha inşaat aşamasındayken meraklıları tarafından adeta kapışılıyor. Her türlü lükste birbirleriyle yarışan bu tip konut projelerinde deyim yerindeyse yok, yok. En son teknolojik gelişmelerle donatılan dairelerin yer aldığı projelerde, ev sahipleri için her türlü konfor düşünülmüş. Bu projelerin büyük çoğunluğunda havuz, sauna, helikopter pisti, limuzin servisi gibi birçok ayrıcalığın yanı sıra golf sahaları dahi yer alabiliyor.

Türkiye'nin en pahalı konut projeleri ise İstanbul'da yer alıyor. İstanbul'un en pahalı konutları ise daha çok Şişli ve Beşiktaş bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Bu iki bölgedeki yeni projelerde daireler milyon dolarlardan satılıyor.

İşte lüks konut sektöründeki bu potansiyeli gören Garanti Mortgage, lüks konut projeleri üreten şirketlerle işbirliğine gitti. Garanti Mortgage Konut Projeleri Finansmanı Birim Müdürü Toros Tütüncü ile hem bu yeni projeleri, hem de lüks konut sektöründe önümüzdeki döneme ilişkin beklentiler hakkında konuştuk

Mortgage Market: Lüks Konut projelerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Toros Tütüncü: Üst gelir grubuna hitap eden bu projeler, piyasada son çeyrekte yaşanan durgunluktan en az etkilenen projeler oldu. Lokasyon itibariyle özellikle büyük şehirlerin en güzel yerlerine inşa edilen bu projeler, hem alıcılarına prim kazandırıyor hem de yeni konut arzının mümkün olmadığı yerlerden ev sahibi olma şansı tanıyor. Bu konutlarda alıcının zevkine hitap edecek tüm detaylara ve lükse yer veriliyor. Ayrıca alıcıyı şehrin merkezinde otopark ve ulaşım derdinden de kurtarmış oluyor. Hatta birçoğunda küçük ve orta ölçekte alışveriş merkezleri de yer alıyor. Bu şekilde konut sahipleri temel ihtiyaçlarını herhangi bir yere gitmeye gerek kalmadan giderebiliyor. Lüks konut projelerinin ağırlıklı olarak merkezi yerlerde yapıldığı dikkate alındığında, bu projelerin geleceğinin parlak olduğuna ve cazibelerini koruyacağına inanıyoruz.

Kriz lüks konut projelerini nasıl etkiledi? Satışlarda bir düşüş var mı?

Tütüncü: Bu projelerde söylediğimiz gibi talep daralması çok fazla yaşanmadı. Yaşanan dönemi daha çok talep erteleme diye tanımlayabiliriz. Bu projelerde büyük fiyat indirimleri beklemek doğru olmaz. Özellikle bulundukları lokasyonlar itibariyle alternatifleri çok az olan bu projelerin müşterisi, her dönemde bulunuyor.

Lüks konutlara yönelik yeni projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tütüncü: A+ segmente yönelik birçok projemiz söz konusu. Bunlardan bugün itibariyle en son hayata geçirdiğimiz proje, "Çengelköy'de MESA" projemizdir. Lokasyon ve teknik donanımı açısından üst düzey bir proje ve satışları gayet iyi gidiyor. Hillpark Suites, Çubuklu Vadi, Trump Towers, Folkart Narlıdere Evleri, Levent Loft Bahçe, İstinye Park, Park Oran, Toskana Vadisi, Rönesans Neva Konakları projeleri de üst gelir grubuna hitap eden ve rağbet gören diğer lüks projelerimizdendir.

Garanti Mortgage olarak lüks konut projesi üreten hangi şirketlerle çalışıyorsunuz?

Tütüncü: Akfen Gayrimenkul, Ant Yapı, Bay İnşaat, Fiba, Yüksel, Folkart Yapı, MESA, Taşyapı, Teknik Yapı, Sinpaş GYO, Yapı Konut, Orjin Grup, Emaar Properties, Volga Dış Ticaret bunlardan bazılarıdır.

Bu yeni projelerde ödeme koşulları nasıl olacak? Bu konuda teknik bilgi verebilir misiniz?

Tütüncü: Detay bilgi için satış ofislerindeki Garanti Mortgage uzmanlarından bilgi alınabilir. Ancak özetle TL ve DEK'te çok cazip oranlarla 20 yıla kadar kredi olanakları ve herkesin istek ve ihtiyaçlarına uygun farklı mortgage ürünleri ile hizmet vermekteyiz.

2009 yılı gerek konut gerekse mortgage sektörü açısından nasıl bir yıl olacak?

Tütüncü: 2009 yılı, beklentilerin aksine oldukça hareketli başladı. Geleceğe dönük güvenin tesis edilmesi durumunda, özellikle faizlerin de düştüğü bir ortamda gayrimenkul tekrar önemli bir yatırım aracı olarak ortaya çıkıyor. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren genel ekonomiyle birlikte piyasanın 2008'in ilk yarısındaki seviyelerine ulaşacağını, şu anda 38 milyar TL olan pazarın 43 milyar TL ile biteceğini tahmin ediyoruz. Piyasa hareketlenmeden alım fırsatlarını değerlendirmek önem taşıyor.

Okhan Şentürk/ Ekonomist

Geri Dön