Vergi

Lüks konutta ilk taksit ödemeleri başladı!

Değeri 5 milyon 227 bin TL'yi aşan konutlar için ödenmesi gereken değerli konut vergisinde ilk taksit ödemeleri bugün başlıyor. Peki değerli konut vergisi taksitleri ne kadar? Evin değeri nasıl belirlenir? Hangi mülk sahipleri değerli konut vergisini ödeyecek? İşte detaylar...

Geçtiğimiz yıl gündeme gelen fakat ertelenen değerli konut vergisi bu yıl yürürlüğe alındı. 2021 yılı için değeri 5 milyon 227 bin TL'yi aşan konutlar için değerli konut vergisi ödenecek. Değerli konut vergisiyle ilgili sınır ve taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak VUK hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde yükseltiliyor. 

 

Bugün başlıyor

Değerli konut vergisinde ilk taksit ödemeleri bugün başlıyor. 2021 Yılı Değerli Konut Vergisi 2. Taksitleri ise 1 Ağustos 2021 ile 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında ödenecek.

 

Beyanname tamamlandı

Servet vergisi ve lüks vergisi olarak da bilinen  değerli konut vergisinde mükellef, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, yoksa mesken nitelikli taşınmaza malik gibi tasarruf edenler olarak belirtiliyor. 

2021 yılı emlak vergisi değeri 5 milyon 227 bin TL'den fazla olduğu zaman vergi mükellefiyeti bir sonraki yıl içerisinde başlıyor. Lüks konut vergisinde beyanname süreci geçtiğimiz günlerde tamamlanmıştı.

 

Kimler vergi ödeyecek?

-Mesken nitelikli taşınmazın değerli konut vergisini taşınmazın maliki ödüyor. Mesken nitelikli taşınmaz üzerinde intifa hakkı varsa vergiyi, intifa hakkına sahip olan kişi öder. 

-Mesken nitelikli taşınmazın maliki veya intifa hakkı sahibi bulunmuyorsa malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödemekle yükümlüdür.

-Bir mesken nitelikli taşınmaza paylı mülkiyet şeklinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef tutulurlar. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu sayılıyor. 

 

Kimler değerli konut vergisinden muaf?

1- Genel ve özel bütçeli dairelerin,
2- Belediyelerin
3- Üniversitelerin ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın maliki ve intifa hakkını elinde bulundurduğu mesken nitelikteki taşınmazlar değerli konut vergisinden muaf tutulur.  

1- Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı bulunanlar,
2- Birden fazla taşınmazı olmakla birlikte hiç bir taşınmazı o yıl içinde belirlenmiş sınırı (2021 için 5.227.000) aşmayanlar,
3- Birden fazla taşınmazı olanların, değeri konut vergisi konusuna giren en düşük değerli mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar değerli konut vergisinden muaf tutulur. 

1- Elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikteki taşınmazlar,
2- Elçilerin ikametine mahsus mesken nitelikteki taşınmazlar,
3- Merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara ait mesken nitelikteki taşınmazlar da değerli konut vergisinden muaftır. 

Esas faaliyet konusu bina inşaası olanların
- Yeni inşa edilmiş olmak,
- Henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş olmak,
- Kiraya verilmemiş ya da başka surette kullanılmıyor olmak şartlarına sahip, işletmelerine kayıtlı mesken nitelikteki taşınmazlar değerli konut vergisinden muaf sayılıyor.

 

Değerli konut vergisi hesaplama!

Verginin matrahı, bina vergi değerinin anılan kanunun 42. Maddesinde bulunan tutarı aşan kısım oluyor. Bu kapsamda değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazların değeri şöyle belirleniyor:

-5.227.000 TL ile (7.841.000) TL arasında olanlar (bu tutar dahil) (5.227.000) TL’yi aşan kısmı için (Binde 3)

-10.455.000) TL’ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 7.841.000 TL’si için 7.842 TL, fazlası için (Binde 6)

-10.455.000) TL’den fazla olanlar 10.455.000 TL’si için 23.526 TL, fazlası için (Binde 10) oranında vergilendiriliyor.

 

Tek konut içinde vergi ödenecek

Lüks evlerde hissesi bulunanlar da değerli konut vergisini ödeyecek. Öneğin; 2020'de emlak vergisi değeri 6 milyon TL olan konutların yüzde 50'sine yani 3 milyon TL size aitse, 3 milyon TL'lik konutunuz varsa vergi ödenmiyor. Çünkü değeri 5 milyondan düşük. İlgili vergi, doğrudan konutun emlak vergisi değerine göre belirlendiğinden ve toplam tutara göre hesaplandığından, sahip olunan hissenin vergi oranı üzerinden vergilendirilme yapılıyor. Hissedarlık oranı yüzde 10 olsa bile vergi ödenmesi gerekecek. 

Değerli konutlarda emlak vergisi de ödeniyor mu?

Değerli konut vergisi kapsamına giren mesken niteliğindeki taşınmaz için, aynı zamanda, emlak vergisinin de ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi belediyelerin gelirleri arasında bulunmasına karşın, tahsil edilen değerli konut vergisi, genel bütçe geliri olacak ve bundan belediyelere pay verilmeyecektir.

 

İş yeri olarak görünen konutlar için ödenecek mi?

Taşınmaz tapuda ‘işyeri’ olarak görünmesine rağmen, fiilen ‘konut’ olarak kullanılabilmekte. Bu durumda da; fiili durum göz önünde bulundurularak, vergiye tabi olup olmadığı belirlenecektir. Maliye, fiili durumu dikkate alarak kuvvetle muhtemel bu kez verginin ödenmesini isteyebilir. Eğer tapuda işyeri olarak görünen taşınmazın değeri 5 milyon 227 bin TL'yi geçiyorsa ve diğer koşullara da sahipse (mülk sahibinin yasal sınırı aşan tek taşınmazı değilse...) vergi ödenir. Ancak bu konuda da tereddüt yaşayan mülk sahipleri ilk defa bu yıl- bu ay tahakkuk edecek değerli konut vergisi hakkında hiç tereddüt yaşamamak adına, Maliye’ye başvurarak özelge talep edebilir.

Değerli konut vergisi 5 soruda tüm detaylarıyla!

6 soruda Değerli Konut Vergisi!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com