02 / 05 / 2024

Lüks otel Karaköy sahilini işgal etti! Vatandaşın yürüyeceği yere havuz yapıldı!

Lüks otel Karaköy sahilini işgal etti! Vatandaşın yürüyeceği yere havuz yapıldı!

Galataport ve içerisindeki lüks otel sahili kapladı. Şehir plancısı Giritlioğlu, kıyıların yurttaşa kapatılmasını anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek isyan etti.



Kamuya ait Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’nin İstanbul’daki Galata Köprüsü tarafında kalan sahil alanını Le Vapeur Magique isimli şirketin boğaz turu yapan vapuru “Özel rıhtım” olarak verilmişti. Bunu üzerine bölgede yaşanan kıyı işgalleri yeniden gündeme geldi. Şirketin alana kurduğu yapılar Beyoğlu Belediyesi tarafından kaldırıldı.Fakat alanda yıllardır yapılan tüm itirazlara karşın Galataport ve Hong Kong merkezli bir otel yer alıyor. 

KARAKÖY SAHİLİNE LÜKS OTEL

Doğuş Grubu’na ait Galataport’a karşı başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) olmak üzere birçok dava açıldı.

“İstanbul’un sahilini halka açıyoruz” ve “Deniz Senin, Şehir Senin” sloganları kullanılmasına karşın bölgeye hem lüks cruise gemileri yanaştı hem de hemen yanına otel yapıldı. Hong Kong merkezli lüks otel zincirine ait otel, Galataport’un içerisine yapılarak sahili kapattı.

Kanunlara göre halkın kullanımına açık olması gereken alana havuz yapıldı. Denize sıfır olan proje Ocak 2023’te hizmete başladı. Otel ayrıca bölgedeki Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinili Han olarak bilinen tescilli binalara yapıldı. Bu binalar da Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından kullanıldıktan sonra, ihaleyle özelleştirilmişti.

 Lüks otel Karaköy sahilini işgal etti! Vatandaşın yürüyeceği yere havuz yapıldı!

702 MİLYON DOLARLA DOĞUŞ İHALEYİ KAZANDI

Şu an Galataport olan ve Karaköy’den Tophane’ye kadar uzanan 1200 metrelik sahil şeridi, 16 Mayıs 2013’te Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihale edildi. Doğuş Holding, 702 milyon dolarla ihaleyi kazandı. Doğuş bu ihaleleyle bölgenin 30 yıllık işletmesini aldı.

PROJE İLKELERE AYKIRI

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan eski TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, projenin anayasaya da aykırı olduğunu söyledi. Giritlioğlu, “Kıyılar kamusal alanlardır. Ancak Türkiye’de uzun zamandır ‘yarı kamusal alan’ adında bir kavram türedi. Bu kavramla birlikte alanlarımız bu hale geldi” dedi. 

Muğla'da 17 yıl önce küle dönen 25 bin metrekarelik orman arazisine lüks konutlar yapılıyor!

Avrupa Konutları, Swissotel Residences Bodrum Hill'i satın aldı!

Geri Dön