01 / 05 / 2024

Lüls konutlara Maliye Bakanlığı'ndan vergi baskını!

Lüls konutlara Maliye Bakanlığı'ndan vergi baskını!

Maliye Bakanlığı, İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere tanınmış simaların oturduğu lüks apartman ve konakları incelemeye aldı. İlk etapta yapılan incelemelerde vergi kaçırdığı tespit edilen 300'ü aşkın müteahhide ceza kesildi...



 Maliye, satış gelirlerini eksik beyan eden 300 müteahhide 5 milyon TL, kazancını eksik bildiren emlak sahiplerine ise 69 milyon 532 lira ceza kesti

Maliye Bakanlığı, İstanbul, İzmir,  Ankara  başta olmak üzere tanınmış simaların oturduğu lüks apartman ve konakları incelemeye aldı. İlk etapta yapılan incelemelerde vergi kaçırdığı tespit edilen 300'ü aşkın müteahhide ceza kesildi. İncelemelerde, 500 bin-1.5 milyon lira arasında değişen konutların kğıt üzerinde 100-150 bin liradan satıldığı ortaya çıktı.

DEFTERLER TUTMADI
Konut kredilerindeki artışlarla birlikte lüks projelerdeki konut satışlarında vergi kaçağının da arttığı görüldü. Maliye, İstanbul'da Levent, Bebek, Ataköy, Bahçeşehir, Maslak; İzmir'de Karşıyaka, Alsancak; Ankara'da Ümitköy, Çayyolu gibi lüks semtlerde ihbarları da dikkate alarak örnekleme usulü inceleme yaptı. Müfettişler, önemli sayıda usulsüzlük saptadı. Maliye, bazı firmaların satış tutarını düşük göstererek ya da maliyetleri şişirerek vergi kaçırdığını ortaya koydu. Bunun üzerine müteahhit firmalarının defterleri ile konut satın alanların kullandığı krediler ve tapu bilgileri çapraz kontrole alındı. Maliye, lüks projelere ilişkin vergi denetiminde sıra dışı bir yol izledi. Önce semtleri ve yeni satışa sunulan projeleri saptadı. Müteahhit firmalardan satış bilgilerini içeren defterleri istedi. Ardından da konut sahiplerine tebligat göndererek bulunduğu bölgelerdeki vergi dairelerine gelmeleri istendi. Maliye, 300'e yakın müteahhidin yaklaşık 31 milyon liralık satış gelirine karşılık 43 milyon liralık geliri gizlediğini saptadı. Bu müteahhitlere 5 milyon liralık ceza kesildi. Gelir İdaresi Başkanlığı 2010 Faaliyet Raporu da, Türkiye'de en fazla vergi kaçağının gayrimenkul sektöründe yaşandığını gözler önüne serdi.

KAÇIRAN KAÇIRANA
Aldığı gayrimenkulü 5 yıl içinde satan emlak sahiplerinin, değer artış kazancı kapsamında 86 milyon 330 bin lira kazanç beyan ettiği görüldü. Buna karşılık da 514 milyon 400 bin liralık gelirin devletten kaçırıldığı ortaya çıktı. Kazancını eksik bildirenlere de 43 milyon 664 bin lira vergi tahakkuk ettirilirken, 69 milyon 532 lira ceza kesildi.

EV SAHİPLERİ SORGUDA
Konut sahiplerinin kapısını çalan Maliye, ödeme dekontlarını isterken, "Evi kaç liraya aldınız, müteahhide ödemeyi elden mi yaptınız, banka kredisi mi kullandınız" sorularını da yöneltti.
Sabah/Hazal Ateş

 


Geri Dön