Genel

Lütfi Elvan: Yatırım yeri tahsisi süreçlerini hızlandıracağız!

Elvan, yatırım yeri tahsisine yönelik uygulama süreçlerini hızlandırıp, arsa maliyetlerini de azaltacaklarını belirterek, bütün reform alanlarını kapsayan ve 25 öncelikli dönüşüm programını kararlı şekilde hayat geçireceklerini vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin son 13 yılda aldığı mesafenin tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından takdirle karşılandığını belirterek, "Şu an geldiğimiz noktayı çok daha ileri seviyelere taşımak için orta ve uzun vadede yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi, Türkiye'nin gerek potansiyel büyümesinin artırılması gerekse kırılganlıklarının azaltılması açısından son derece önem arz etmektedir" dedi. 


Elvan, Sheraton Oteli'nde düzenlenen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısında yaptığı konuşmada, kamu yönetimi alanında önemli reformlar yapacaklarını söyledi. 


Özellikle kamunun etkin ve hızlı karar alabilmesini sağlayacaklarını anlatan Elvan, "İş dünyamızın ihtiyaçları, talepleri en hızlı şekilde nasıl gerçekleştirilebilir sorusu üzerine inşa edebileceğimiz mekanizmalar oluşturacağız" diye konuştu.


Elvan, Dijital Türkiye Projesi'ni hayata geçirerek, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına gitmeden tüm işlemlerini sanal ortamda sonuçlandırmasını sağlayacaklarını kaydetti. Lütfi Elvan, devlet personel rejimini baştan aşağı gözden geçireceklerini bildirdi.


Kamu maliyesi alanında yatırım, üretim, istihdam ve tasarrufların teşvik edilmesi, vergiye gönüllü uyumun artırılması, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi güvenliğinin güçlendirilmesi amacıyla yeni Gelir Vergisi Kanunu'nu çıkaracaklarını aktardı.


Yeni Vergi Usul Kanunu'nun da gündemlerindeki konular arasında yer aldığını belirten Elvan, kamu ihale sistemini AB direktiflerine uygun olarak yeniden ele alacaklarını kaydetti. Elvan, kamu harcamalarında etkinliğin sağlanması yönünde tedbirler alacaklarını da söyledi. 


- "Türkiye'yi nitelikli insan gücü için cazibe merkezi haline getireceğiz"

Bir başka reform alanı olarak reel ekonomide nitelikli insan gücüne de önem verdiklerine dikkati çeken Elvan, Türkiye'yi, yerli ve yabancı nitelikli insan gücü için cazibe merkezi haline getirme yönünde önemli çalışmalar yapacaklarını, bu anlamda çalışma hizmeti süreçlerini kısaltacaklarını ifade etti.


İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reformlara da değinen Elvan, yatırıma uygun arazi envanterinin elektronik ortamda yatırımcıya sunulmasını sağlayacaklarını bildirdi.


Elvan, yatırım yeri tahsisine yönelik uygulama süreçlerini hızlandırıp, arsa maliyetlerini de azaltacaklarını belirterek, bütün reform alanlarını kapsayan ve Türkiye'nin temel yapısal sorunlarına vurgu yapan 25 öncelikli dönüşüm programını kararlı şekilde hayat geçireceklerini vurguladı.


Elvan, Türkiye'nin üretken kapasitesini ve uluslararası rekabet gücünü artırmayı, dışa bağımlılığı azaltmayı, tasarruf oranlarını yükseltmeyi ve artan tasarrufları daha üretken alanlara yönlendirmeyi hedeflediklerini ifade ederek, "Yüksek ve istikrarlı büyümeye yönelik temel stratejimiz özel sektör öncülüğünde ve rekabetçi üretim yapımızın geliştirilmesidir. Verimlilik artışı, sanayileşme sürecinin güçlendirilmesi bu stratejimizin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır" diye konuştu.


- "Yatırım ortamını güçlendirecek adımlar atacağız"

 Üretimde ithalata bağımlılığın azaltılması, yüksek katma değerli yeni ürünlerin geliştirilmesi ve uluslararası düzeyde markaların ortaya çıkarılması için beşeri sermayenin ve inovasyonun artırılmasının önemine dikkati çeken Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Bu açıdan eğitim sisteminin nitelik ve nicelik olarak iyileştirilmesi, Ar-Ge harcamalarının artırılması, fiziki altyapının güçlendirilmesi gibi adımlar inovasyon ve aktör verimliliğin artırılmasını sağlayacak yeni nesil reform alanları olarak önümüzde bulunmaktadır. Ancak bunların etkin şekilde ekonomik hayata yansıması için halihazırda önemli bir mesafe kaydettiğimiz iş ve yatırım ortamının daha fazla iyileştirilmesinin olmazsa olmazı olduğunun bilincinde olarak bu konuya büyük önem atfetmekteyiz. Bu bakımdan vergi düzenlemelerinde öngörülebilirlik ve istikrarı gözetecek fikri mülkiyet ve patent haklarını koruyacak piyasaların etkin işlemesini sağlayacak kurumsal kaliteyi iyileştirecek ve yatırım ortamını güçlendirecek adımlar atacağız."


Firmaların yönetişim süreçlerinin iyileştirilmesine, ömürlerinin uzatılmasına ve verimlilik ile ölçek sorunlarının çözümlerinden odaklanacaklarını anlatan Elvan, Türkiye'de iş ve yatırım ortamına ilişkin hukuki süreçlerin ve altyapının geliştirilmesinin daha fazla uluslararası yatırım çekmek için çok önemli olduğunu, bu nedenle mevzuatın uluslararası standartlara ve AB normlarına uygun şekilde güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi. 


Elvan, hukuk sisteminin şeffaf ve güvenilir olması ile hukukun üstünlüğünün temininin de önemine işaret ederek, "Sağlam, güvenilir, hızlı çalışan bir yargı sistemi bu anlamda büyük önem arz etmektedir" dedi.


- "İşsizliğin kalıcı şekilde düşük oranlara indirilmesi hedeflenmektedir"

Ekonomiyi büyütürken aynı zamanda istihdam dostu bir büyümeyi de hedeflediklerini dile getiren Elvan, istihdamın sadece ekonomik gösterge değil, ekonomik büyümenin sosyal refaha yansımasının temel alanı kabul edilmesi gerektiğini vurguladı. "İş gücü piyasasının daha etkin işlediği bir ortamda işsizliğin kalıcı bir şekilde düşük oranlara indirilmesi hedeflenmektedir" ifadesini kullanan Elvan, bu kapsamda Türkiye'de kadın girişimciliğinin geliştirilmesinin yanı sıra genç girişimciliği ve istihdamı özendirici programların daha fazla geliştirileceğini bildirdi. 


Elvan, yeni dönemde kayıtdışılığın önemli bir nedeni olan çalışma hayatındaki katılıkların azaltılarak, rekabet gücünün artırılmasının hedeflendiğini de kaydetti. 


- "Halka açık şirketler desteklenecek"

Ekonomi alanında elde edilen başarılarda mali piyasalara ilişkin temel reformları ve mali istikrarı başlangıç noktası gördüklerine dikkati çeken Elvan, şunları söyledi: 


"Bu başarılarımızı kaliteli bir biçimde sürdürebilmek için reel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak ve büyümeyi finanse edecek her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği, işlem maliyetlerinin düşük olduğu güçlü bir teknolojik ve beşeri altyapıya sahip, etkin bir biçimde denetlenen, yenilikçi ve daha şeffaf işleyen bir mali piyasa oluşturmayı amaçlamaktayız. Bu çerçevede finansal piyasalarda derinliğin artırılmasına ön verilecek, halka açık şirketler desteklenecektir."


Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi sağlamak adına aşırı borçlanmaya dayalı tüketim eğiliminin kontrol altında tutulması ve yurt içi tasarruf oranlarının artırılmasının çok önemli olduğunu belirten Elvan, "Bu çerçevede kredi piyasasının sağlıklı temellere oturtulması, tüketici kredilerinden ziyade yatırım, ihracat ve üretime yönelik kredilere yoğunlaşan bir yapı gerekmektedir" değerlendirmesini yaptı.


Türkiye ekonomisinin son 13 yıllık dönemde aldığı mesafenin tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından takdirle karşılandığının belirten Elvan, "Şu an geldiğimiz noktayı çok daha ileri seviyelere taşımak için orta ve uzun vadede yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi, Türkiye'nin gerek potansiyel büyümesinin artırılması gerekse kırılganlıklarının azaltılması açısından son derece önem arz etmektedir" diye konuştu. 


AA