Lütfi Kibiroğlu: Sultanahmet civarında mahalle hayatı bitti!
Eski Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, yakın zamana kadar gündüz nüfusu 55 bin olan bölgede bu rakamın artık 27 bine düştüğünü söylüyor. Kibiroğlu, “Eğer insanları terk ettirirseniz şehirler de yaşamaz.” diyor.
Eski Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu, Tarihi Yarımada hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu. 1999-2004 yılları arasında başkanlık yapan Kibiroğlu, Eminönü’nde görevi tamamlandığında 567 otelin olduğunu söyledi. Kibiroğlu “Şimdi aynı bölgede 3 binin üzerinde otel var. Ben göreve geldiğimde Eminönü’nün gece nüfusu 50 bindi, görevim bittiğinde ise 55 bin olmuştu. Şimdi ise aynı bölgenin gece nüfusu sadece 27 bin. Tarihî Yarımada’da mahalle hayatı 10 yılda bitti. Sultanahmet civarı adeta barlar sokağı gibi oldu.” şeklinde konuştu.
5 yıl boyunca Eminönü Belediye Başkanlığı yapan Lütfi Kibiroğlu, Tarihi Yarımada’nın miras olarak değil emanet olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Fatih’in üç büyük medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Kibiroğlu, bölgenin Osmanlı mirası olarak görüldüğü için adeta talan edildiğini dile getirdi. Başkanlığı süresince Eminönü ve civarında sosyal ve ekonomik hayatın canlı olduğunu anlatan Kibiroğlu, son 10 yılda Tarihi Yarımada’nın turizm merkezi haline geldiğini ifade etti. Bölgenin gece nüfusunun 2004 yılında 55 bin olduğuna değinen Kibiroğlu, şimdi bu nüfusun 27 binlere kadar düştüğünü belirtti. Fatih’in şehrin kimliğini oluşturduğuna değinen Kibiroğlu, ilçeyle ilgili şu bilgileri verdi: “Fatih üç sacayağı üzerindedir. Kültür-turizm, ticaret ve meskensiz olmaz. Bu üç alandan birini ihmal edemezsiniz. Tarihi Yarımada zaten kültür alanı. Türkiye’nin ekonomik nabzı Yeşildirek’te tutulurdu Gedikpaşa ayakkabısız, Mahmutpaşa konfeksiyonsuz olmazdı. Bölgede mesken hepsinden önemliydi. Şehri yaşatan insanlardır. Eğer insanları terk ettirirseniz şehirler de yaşamaz. Dolayısıyla yapılacak her şeyin odağında insan olmalı. Dünyanın en güzel yerlerinden biri olan Sultanahmet ve çevresinde mahalle hayatı bitti. İnsanlar bir zamanlar Eminönü’nde yaşıyordu. Cankurtaran’da Sultanahmet mahallelerinde seçmen kalmadı.”
Ekonominin nabzı Eminönü’nde atıyordu
Eminönü’nün, 2007 yılında Fatih ilçesi ile birleştirildiğini hatırlatan Kibiroğlu, Eminönü’nün 4,5 kilometrekarelik alana sahip olduğunu söyledi. Kibiroğlu, “Bunun bir kilometrekaresi Topkapı Sarayı ve Gülhane Parkı, 3,5 kilometre kare üzerinde 567 tane otel ve pansiyon ile belediye başkanlığını devretmiştim. Şimdi aynı sınırlar içinde 3 binin üzende otel ve pansiyon var. Sultanahmet’in sokakları meyhane oldu. Böyle bir yerde aileler oturur mu? Ekonominin nabzı Eminönü’nde atıyordu. Ticaret bitti. Eskiden bölgede kiralık dükkân bulunmazdı. Öleceğim aklıma gelirdi de Sultanhamam’da bir dükkânda ‘kiralık dükkan’ yazacağı aklıma gelmezdi.” diyor.
Lütfi Kibiroğlu, 30 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde Saadet Partisi Fatih Belediye başkan adayı olarak yarışacak. Kibiroğlu, her gün Fatih’in tüm mahallelerini gezerek esnafla bir araya geliyor. 10 yılda mahalle hayatı kaybolan Tarihi Yarımada’yı yeniden eski günlerine döndürmek isteyen Kibiroğlu, ilçenin otopark problemini de çözeceklerini anlatıyor. Her mahalleye ait otopark kurmayı hedeflediklerini belirten Kibiroğlu, Fatih’in kendi kimliğini koruyarak yenilenmesi gerektiğini söylüyor.
Zaman