Lütfü Savaş: Kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vereceğiz!
Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması planlanan afet zararlarının önlenmesi ve azaltılması amaçlı başlatılan kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarına hız vereceklerini söyledi
Savaş, Antakya Belediye Meclisi Salonunda gerçekleştirilen "Kötü Yapı Stoklarının Yenilenmesi ve Depreme Karşı Önlemler" konulu toplantıda Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanlığı (HESOB), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) temsilcileri ve belediye meclis üyeleri ile bir araya gelerek depreme hazırlık kapsamında yapılacak faaliyetlerle ilgili bilgi alışverişinde bulundu.
Antakyada kötü yapı stokunun önlenmesi için ciddi çalışmaların yürütüldüğünü belirten Savaş, şöyle devam etti: "Bilindiği üzere şehrimizde birinci derece deprem bölgesinde yer alması nedeniyle ekonomik ömrünü tamamlamış, dayanıklılığı önemli ölçüde azalan ve olası bir deprem riskinde kolayca yıkılabilecek durumda olan birçok yapı bulunmaktadır. Geçmiş dönemde yapılan binaların inşasında büyük oranda deniz kumu kullanılması ve kumun tuzlu olması nedeniyle demirleri çürüttüğü ve binaların statik açıdan zayıfladığı görülmektedir."
Savaş, belediyenin yanı sıra Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ), İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası işbirliğiyle depreme karşı alınacak önlemlerin belirlendiğini, insan endeksli bir çalışma başlatmak istediklerini söyledi.
Mimarlar Odası Başkanı Yaşar Coşkun, olası bir depreme karşı Türkiyede hep İstanbulun durumunun konuşulduğunu, halbuki Antakyanın daha büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Hatay genelini kapsayacak bir "Deprem Master Planının hazırlanmasının şart olduğunu belirten Coşkun, "Olası bir depreme karşı bir senaryo hazırlamak lazım. Üzerinde çok durulmayan bir konu da vatandaşın deprem anında nasıl davranacağını bilmemesi. Bu konuda ciddi bir yapılanmaya gitmeliyiz. İmar tadilatları yasal çerçevede yapılmalı ve bir düzenleme yapılacaksa çok yönlü bir çalışma ortaya konmalı" dedi.
"1990 ÖNCESİ YAPILAN TÜM BİNALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cihat Mazmanoğlu da, kentteki birçok yapının kaçak ve depreme karşı dayanıksız olduğunu, 1990 öncesinde yapılan tüm binaların gözden geçirilmesinin şart olduğunu ifade etti. Olası bir depremde bu yapıların yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu iddia eden Mazmanoğlu, "Depreme karşı master planı ve senaryo hazırlamak çok önemli. Çünkü Antakya depreme hazırlıklı değil. Kent genelindeki okulların ve hastanelerin özellikle gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Metin Kızılkan, Antakyada ve Türkiye genelinde zemin etütlerine dikkati çekerek, "Binaların zemin etütlerinde Gözlem zemin etüdü kullanılıyor. Yasalarda birinci deprem bölgelerinde kesinlikle gözlem zemin etüdü yapılmaması gerektiği belirtiliyor. Hatayda 76 belediye bulunuyor, bunların büyük çoğunluğu gözlem zemin etüt raporunu kabul ediyor, bu çok yanlış bir uygulama" diye konuştu.
Depremin bir afet değil doğal bir olay olduğunu belirten Kızılkan, depreme karşı hazırlıklı olmak ve öncesinde tedbir almanın depremin etkisini azaltacağını söyledi.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ise, depremin her zaman gündemde tutulması gerektiğini belirterek, deprem senaryosu ve deprem kriz Merkezinin önemine vurgu yaptı. Büyük bir deprem üretebilecek fay hattı üzerinde yaşadıklarını ifade eden Çinçin, resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek bu konuda ne yapılması gerekiyorsa bir an evvel hayata geçirilmesinin şart olduğunu belirtti.
Konuşmaların ardından tekrar söz alan Belediye Başkanı Savaş, afetlere karşı 2009 yılından beri faaliyette olan Afet Koordinasyon Merkezinin deprem ve sel felaketlerine karşı da çalışmalarına aralıksız devam ettiğini, Hatay İl Afet ve Acil Durum Müdürülüğü ile işbirliği içinde afetlerde kullanılacak çadır kentlerin yerleri konusunda hazırlıklı olduğunu söyledi.
Savaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılması planlanan afet zararlarının önlenmesi ve azaltılması amaçlı başlatılan kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarına hız vereceklerini belirterek, depreme hazırlıklı olmak adına vatandaşların bu konularda bilgilendirilmesi için de çalışmaların yürütüleceğini kaydetti.
AA