Ekonomi

Maaşı zamanda yatmayan EYT'lilere SGK'dan müjde! Avans talep edebilirsiniz!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi nihayet yürürlüğe girerek, 2 milyondan fazla kişi için emeklilik kapılarını araladı. SGK çalışanları, durmaksızın EYT başvurularını değerlendirip, sonuçlandırıyor. Maaşları geciken EYT'liler içinse avans ödemesi olacağına dair sevindirici haberler geldi.SGK'nın resmi internet sitesinde yayımlanan 2018/38 Sayılı Genelge'ye göre, emeklilik başvurusunda bulunan ancak 90 gün boyunca maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesi uygulanacaktır

EYT kapsamında, emekli maaşı 90 gündür bağlanamayanlar için bir avans düzenlemesinin yapıldığı SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyuna duyuruldu. SGK'nın resmi internet sitesinde yayımlanan 2018/38 Sayılı Genelge'ye göre, emeklilik başvurusunda bulunan ancak 90 gün boyunca maaşı bağlanmayan emekli adayları için avans düzenlemesi uygulanacaktır. EYT kapsamında emekli olanların avans talep edebilmeleri için ne yapması gerekiyor ve hangi süre içinde gerçekleşecek, işte tüm detaylar…

Nakit avans alınması durumunda bağlanan emekli maaşından kesinti yapılacaktır

Söz konusu olan düzenlemeye istinaden, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) SGK'dan avans başvurusu yapabilecekler. EYT'nin resmi olarak 3 Mart 2023'te yürürlüğe girdiği halde, hala maaşı bağlanmayan emekli adayları, 2 Haziran itibariyle SGK'dan avans talebinde bulunma imkanına kavuşacaklar. Tahsil edilen avanslar, emekli maaşlarına bağlandığında bu miktardan kesinti yapılacak.

Mezkur yönetmelik hükümleri gereğince, emekli maaşının 90 gün içinde ödenememesi halinde, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından aylık bağlama hakkı tespit edilen bireylere, ileride alacakları emekli aylığından kesinti yapılmak üzere avans ödemesi yapılabilecektir. Bu hak, yazılı talepte bulunulması durumunda sağlanmaktadır.

 

“Avans miktarı kurum tarafından belirlenecek”

2018/38 sayılı genelgeyle Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, önemli bir adım atmış ve sigortalı ve hak sahiplerinin emeklilik taleplerini daha da desteklemiştir. İlgili genelgenin vurguladığı nokta şu oldu: “Eğer sigortalı veya hak sahibi, Kurumumuzdan gelir veya aylık bağlanma talebinde bulunmuş ancak 90 gün içinde bu talepleri yerine getirilememişse, ileride alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödemesi yapılabilmesi için yazılı talepte bulunma hakkına sahiptir. Önceden belirlenen yönetmelik hükümleri doğrultusunda, avans miktarı her üç ay için ayrı ayrı değerlendirilir ve bu miktar, bağlanacak aylıklar için net asgari ücretin üç katını, gelirler için ise net asgari ücretin iki katını geçmeyecektir. Alınan avans bağlanan emekli maaşından 1/4 oranında kesintiye uğrayacaktır.”

Maaşı henüz yatmayan EYT'lilere çift ikramiye müjdesi! Şimdi bu detaylara bakın!

EYT'de hesap Temmuz'da değişiyor! Haziranı kaçıranlar aylık 606 TL fazla ödeyecek! Şimdi bu hesaba göz atın! 

Staj sigortasında flaş bir gelişme yaşandı! Hükümet kanadından peş peşe açıklama yapıldı! EYT’liler hemen baksın!