Kent Haberleri

Maaşı zammı TBMM’de! İlk zamlı maaşlar ne zaman yatacak?

En düşük emekli maaşının 7.500 TL olmasına yönelik teklif TBMM’ye geldi.  Milyonlarca emekliyi ilgilendiren teklifin onaylanması beklenirken ilk zamlı maaşların hangi ay yatırılacağı merak ediliyor. İşte detaylar… Milyonlarca emeklinin maaşlarını etkileyecek olan düzenleme ile kök ücret aynı kalırken, yükseltme nedeniyle meydana gelen fark ise Hazine Yardımı olarak ödenecek

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen müjdenin ardından, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltilmesine yönelik teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

Milyonlarca emeklinin maaşlarını etkileyecek olan düzenleme ile kök ücret aynı kalırken, yükseltme nedeniyle meydana gelen fark ise Hazine Yardımı olarak ödenecek.

 

AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, emeklilerin merakla beklediği çok önemli düzenlemeleri kapsayan teklifin müzakerelerine başlandı.

3 BİNİ AŞKIN KANUN TEKLİFİ VAR

Yılmaz, yaptığı konuşmada, komisyona gelen 3 bini aşkın kanun teklifi bulunduğunu vurgulayarak, tekliflerin birleştirilmesi konusuna diğer komisyonlarda olduğu gibi Plan ve Bütçe Komisyonunda da olumlu yaklaşılmadığını belirtti.

Toplantıda konuşan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, usule ilişkin itirazlarını belirterek, teklif konusunda etki analizi çalışmasının yapılmadığını ve düzenlemenin yine bir "torba" olarak sunulduğunu ifade etti.

Buna karşın teklifi desteklediklerini, yine de teklif maddelerinin hiçbirinin sorunları ortadan kaldırmadığını söyleyen Kuşoğlu, düzenlemeleri "seçime yönelik yatırım” olarak yasalaştırılmak istendiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise en düşük emekli maaşı ve geçici işçilere kadro düzenlemesini de kapsayan teklif hakkında etki analizi bilgilerini paylaşacağı bilgisini verdi.

8,8 MİLYON EMEKLİ FAYDALANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya yükseltileceği düzenlemeden 8,8 milyon emeklinin faydalanacak.

2023 yılı için bayram ikramiyelerinin de 2 bin liraya çıkarıldığı belirtilen açıklamada, yeni ikramiyelerin EYT kapsamında emekli olacaklar da hesaba katıldığında 15,6 milyon emekliye ödeneceği duyuruldu.

 Açıklamada, emekli aylıklarına getirilen alt sınırının 2019'da bin lira olarak uygulanmaya başlandığı vurgulanarak, “Emekli alt sınır aylığı 2022 yılı Temmuz itibarıyla 3 bin 500 Türk Lirasına, 2023 yılı ocak ayında ise 5 bin 500 liraya yükseltilmiştir.  Nisan ayında ise yüzde 36,36 artışla 7 bin 500 liraya çıkarılacaktır. En düşük emekli maaşı bu son gelişmeyle birlikte aralık 2022'ye göre yüzde 114,3 artırılmış olacak” ifadelerine yer verildi.

7.500 TL MAAŞ NE ZAMAN YATIRILACAK?

Zamlı maaşların ne zaman yatırılacağına yönelik açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi. Bakan Bilgin, yapılan zamdan sonra 7 bin 500 TL’lik ilk emekli maaşlarının Nisan ayından itibaren ödenmeye başlanacağını kaydetti.

Borcu olanlara müjdeli haber geldi…  87 bin TL’ye kadar ödemeyle borçları kapatma fırsatı!

2023 Öğretmen atama başvuruları başladı mı? Ön başvuru tarihi ne zaman?

Son dakika… Milli Eğitim Bakanı Özer açıkladı! Okullar yaz tatiline ne zaman girecek?